Recept na sviečkovú na smotane: Skúste aj alternatívne verzie

sviečková na smotane s knedľou

Sviečková na smotane patrí medzi ikonické jedlá českej a slovenskej kuchyne. Táto lahodná omáčka s jemne sladkastou chuťou, doplnená o mäkké mäso a podávaná s knedľou je obľúbeným pokrmom v mnohých domácnostiach. 

Hoci pôvodný recept počíta s hovädzou sviečkovou, existujú aj rôzne alternatívy, ktoré zachovávajú charakteristickú chuť jedla, no prispôsobujú sa individuálnym preferenciám stravníka.

Tradičný recept na sviečkovú na smotane

Základom klasickej sviečkovej je kvalitné hovädzie mäso, koreňová zelenina a smotanová omáčka. Príprava si síce vyžaduje trpezlivosť, no výsledok rozhodne stojí za to.

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzej sviečkovice (alebo hovädzieho mäsa)
  • 2 mrkvy
  • 1 stredne veľký petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 dcl octu
  • 1 polievková lyžica horčice
  • 1-2 bobkové listy
  • 5-6 guľôčok čierneho korenia
  • 2 klinčeky
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 1,5 dcl smotany na šľahanie (min. 30 % tuku)
  • 2 polievkové lyžice masla
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica cukru

Postup:

  1. Hovädziu sviečkovicu narežeme na väčšie kusy, ktoré vložíme do misy. Pridáme ocot, horčicu, korenie, bobkový list, klinčeky a nasekanú zeleninu. Dobre premiešame, zakryjeme a necháme marinovať v chladničke aspoň 12 hodín (ideálne cez noc).
  2. Na panvici roztopíme maslo a mäso opečieme zo všetkých strán dohneda.
  3. V hrnci osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler, potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Po 5 minútach pridáme opečené mäso, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Dusíme 1,5 až 2 hodiny, kým nie je mäso jemné.
  4. Po uvarení mäso vyberieme a omáčku prepasírujeme alebo rozmixujeme. Zjemníme ju smotanou a dochutíme soľou, korením a cukrom.
  5. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou a knedľou.

tradičná hovädzia sviečková na smotane
Depositphotos

Alternatíva so zmenou mäsa – sviečková z iného druhu mäsa

Nie každý má možnosť alebo chuť pripravovať sviečkovú z pravého hovädzieho mäsa. V takom prípade sa dá použiť bravčová panenka, morčacie prsia alebo dokonca králičie mäso. Bravčová verzia sa pripravuje rýchlejšie a morčacie mäso dodá jedlu jemnejšiu chuť. Proces prípravy zostáva rovnaký – mäso sa dusí so zeleninou a následne sa pripraví krémová smotanová omáčka.

Vegetariánska sviečková – lahodná aj bez mäsa

Pre tých, ktorí mäso nekonzumujú, existuje skvelá alternatíva v podobe vegetariánskej sviečkovej. Základ tvorí koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler), ktorá sa osmaží a pomaly dusí s koreninami. Omáčka sa následne rozmixuje a zjemní smotanou alebo rastlinným variantom, ako je kokosová či sójová smotana. Namiesto mäsa sa do nej môžu pridať opečené tofu kocky, pečená tekvica alebo huby, ktoré dodajú pokrmu špecifickú chuť.

Ingrediencie:

  • 3 mrkvy
  • 1 stredne veľký petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 dcl bieleho vína (voliteľné)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1,5 dcl kokosovej alebo sójovej smotany
  • 200 g tofu (prípadne pečená tekvica alebo huby ako alternatíva)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica cukru
  • čerstvé bylinky (napr. tymian alebo petržlen) na ozdobenie

Postup:

  1. Na olivovom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Po niekoľkých minútach pridáme cesnak, víno a necháme vypariť alkohol.
  2. Zalejeme zeleninovým vývarom a dusíme 30-40 minút, až kým nie je zelenina mäkká.
  3. Omáčku rozmixujeme dohladka a zjemníme kokosovou alebo sójovou smotanou. Dochutíme soľou, korením a cukrom.
  4. Tofu nakrájame na kocky a opečieme ho na panvici dozlatista.
  5. Omáčku podávame s opečeným tofu alebo pečenou tekvicou/hubami a knedľou, ozdobíme čerstvými bylinkami.

Dobrá sviečková nie je zlá

Sviečková na smotane je jedlo, ktoré si každý môže upraviť podľa svojich predstáv. Či už s hovädzím, bravčovým, alebo úplne bez mäsa, stále si zachová svoju charakteristickú chuť a krémovú konzistenciu. Dôležité je pracovať s kvalitnými surovinami a dopriať jedlu dostatok času na rozvinutie chutí. Takto pripravená sviečková sa stane ozdobou každého slávnostného stola.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE