Recept na šošovicový prívarok – chutný a výživný obed aj bez mäsa

šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok je jedno z tých tradičných jedál, ktoré sa spájajú s pohodlím domova a spomienkami na starú mamu. Jeho jednoduchá príprava, skvelá chuť a výživová hodnota z neho robia obľúbený pokrm, ktorý je ideálny na každodenné varenie. 

Šošovica je skutočným pokladom, bohatým na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Či už hľadáte rýchly obed, alebo chcete pripraviť niečo srdcové a výživné, šošovicový prívarok vás nikdy nesklame.

Výhody šošovice a prečo ju zaradiť do stravy

Šošovica je jednou z najstarších plodín, ktorá sa pestuje už tisíce rokov. Okrem toho, že je veľmi výživná, je tiež veľmi všestranná. Môžete ju pripraviť na rôzne spôsoby, no šošovicový prívarok je skutočne obľúbený pre svoju jemnú chuť a schopnosť nasýtiť na dlhú dobu. 

Tento recept je nielen chutný, ale aj plný zdravia. Šošovica je skvelým zdrojom bielkovín, čo ju robí ideálnou súčasťou vegetariánskej alebo vegánskej stravy. Navyše obsahuje množstvo železa, folátu a draslíka, čo podporuje celkové zdravie organizmu.

Šošovicový prívarok je obľúbené jedlo, ktoré vás zasýti, zahreje a poskytne množstvo živín. Tento recept je vylepšený smotanou na varenie a kvasným octom, čím získava jemnú krémovú konzistenciu a príjemnú kyslú dochuť. Je to skvelý pokrm na každodenné varenie, ktorý je chutný, výživný a jednoduchý na prípravu.

Ingrediencie na šošovicový prívarok:

  • 250 g šošovice
  • 1 l vody
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 1/3 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 250 ml smotany na varenie (rastlinná smotana pre vegánsku verziu)
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica kvasného octu
  • 1 menšia cibuľa (voliteľné)
  • 1 lyžička drvenej rasce (voliteľné)

Postup na šošovicový prívarok:

  • Šošovicu dôkladne prepláchneme pod studenou vodou. Následne ju vložíme do hrnca a zalejeme 1 litrom vody. Na strednom ohni varíme šošovicu 30 až 40 minút, kým nebude mäkká.
  • Na panvici si rozohrejeme trochu oleja a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu (ak ju používame). Orestujeme ju do zlatista, potom pridáme roztlačený cesnak. Orestujeme ešte 1-2 minúty, aby sa cesnak uvoľnil a vydal svoju vôňu.
  •  Keď je šošovica uvarená, pridáme do hrnca orestovanú cibuľu a cesnak. K tomu pridáme bobkové listy, drvenú rascu (ak používate), soľ a čierne korenie. Dobre premiešame a varíme ešte asi 10 minút, aby sa všetky chute spojili.
  • V malom pohári si zmiešame lyžicu hladkej múky s trochou studenej vody, aby vznikla hladká pasta. Túto pastu pridáme do prívarku a dôkladne premiešame. Necháme povariť ešte 5-10 minút, aby sa prívarok zahustil a získal jemnú konzistenciu.
  • Keď je prívarok zahustený, pridáme smotanu na varenie a lyžicu kvasného octu. Dobre premiešame, aby sa smotana spojila s ostatnými ingredienciami a prívarok sa krásne zjemnil. Necháme ešte povariť 5 minút, aby sa chute prepojili.
  • Hotový šošovicový prívarok podávame ihneď. Je vynikajúci s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi. Pre obohatenie chuti môžeme prívarok ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tipy na vylepšenie šošovicového prívarku:

  • Ak chcete, môžete pridať trochu horčice alebo citrónovej šťavy namiesto octu pre jemne odlišnú kyslú chuť.
  • Pre intenzívnejšiu chuť pridajte do prívarku trochu paradajkového pretlaku.
  • Do prívarku na záver varenia pridajte nasekanú petržlenovú vňať, kôpor alebo pažítku. Dodajú jedlu sviežosť a zvýraznia jeho chuť.
  • Pre jemnejšiu textúru môžete časť prívarku rozmixovať ponorným mixérom a zmiešať s nezmixovanou časťou. Prívarku to dodá krémovú konzistenciu.
  • Skúste do prívarku pridať nakrájanú koreňovú zeleninu, ako je mrkva, zeler alebo petržlen. Zelenina prívarku dodá viac chuti aj výživy.

Tento šošovicový prívarok je vďaka svojej jemnej chuti a výživným ingredienciám ideálnym jedlom na každý deň. Kvasný ocot a smotana mu dávajú skvelý kontrast a jemnosť, čo z neho robí nezabudnuteľný pokrm pre každú príležitosť.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE