Červená šošovica sa nemusí vopred namáčať: 3 recepty, ktoré máte hotové za pár minút

Ako často si na tanier servírujete strukoviny? Vďaka týmto chutným a extra rýchlym receptom z červenej šošovice si ich možno konečne doprajete častejšie.

Kde sa vzala červená šošovica?

Hoci sa v našich kuchyniach objavuje stále sporadicky, jej história siaha už do praveku. Červená šošovica je jednou zo surovín, ktoré pochádzajú zo strednej Ázie a na našich tanieroch by nemala chýbať. Ešte stále váhate? Presvedčí vás nielen obsah živín, ktoré v sebe ukrýva ale tiež fakt, že na jej prípravu potrebujete minimum času.

TIP REDAKCIE: Okrem toho, že sa červená šošovica veľmi rýchlo uvarí, celkom výdatne znásobí aj svoj objem.

Čo červená šošovica obsahuje?

Výbornou správou je, že neobsahuje takmer žiadny tuk, má minimum kalórií, celkom slušnú porciu vlákniny aj bielkovín. Aj preto je čoraz viac vyhľadávanou surovinou pri príprave polievok, prívarkov, zeleninových fašírok, ale aj šalátov. Okrem toho je výborným zdrojom:

  • vitamínov skupiny B,
  • železa,
  • vápnika,
  • horčíka,
  • draslíka,
  • zinku,
  • mede,
  • selénu,
  • aj antioxidantov.

 

Fašírky z červenej šošovice a mrkvy

Budete potrebovať:

  • 100 g červenej šošovice
  • 2 mrkvy
  • 1 vajce
  • 3 lyžice ovsených vločiek
  • cibuľu a cesnak
  • soľ a čierne korenie
  • mletú rascu
  • petržlenovú vňať
  • strúhanku
  • olej

Postup: Uvarenú šošovicu zmiešame s uvarenou mrkvou, ktorú nastrúhame. Pridáme celé vajíčko, ovsené vločky, nakrájanú cibuľu a pretlačený strúčik cesnaku. Ochutíme soľou, korením a bylinkami podľa chuti. Ak sa z hmoty nedajú formovať fašírky, pridáme trošku strúhanky, v ktorej hotové fašírky obalíme. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme troškou oleja a pečieme do zlatista.

TIP: Šošovicové fašírky sa výborne hodia k šalátu, ale aj k uvareným zemiakom.

Hustá polievka zo šošovice a paradajok

Budete potrebovať:

  • 150 g červenej šošovice
  • 1 plechovku paradajok
  • 1 cibuľu
  • 1 kyslú smotanu
  • soľ a čierne korenie
  • rascu a čili papričku
  • petržlenovú vňať
  • olej
  • vývar

Postup: V hrnci si na troške oleja urobíme základ z korenín a nakrájanej cibule. K osmaženej cibuľke pridáme prepláchnutú šošovicu, paradajky z konzervy, podlejeme vývarom a dusíme 15 minút. Následne polievku rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme a ešte chvíľu povaríme. Ozdobíme lyžicou kyslej smotany a petržlenovou vňaťou.

TIP: Ak ste milovníkom koriandru, vymeňte ho za petržlenovú vňať. Pridať môžete aj uvarený cícer, ktorý v kombinácii so šošovicou chutí výborne.

Šošovicový šalát s rukolou a kešu orechmi

Budete potrebovať:

  • Červenú šošovicu
  • Cibuľu
  • Koreniny podľa chuti
  • Šampiňóny
  • Farebnú papriku
  • Rukolu
  • Nesolené kešu orechy

Postup: Umytú šošovicu si opražíme na cibuľke, podlejeme troškou vody alebo vývarom. Uvaríme do mäkka. Pridáme orestované šampiňóny so žltou a zelenou paprikou. Na tanier naservírujeme šošovicu so zeleninou, pridáme rukolu a kešu oriešky. Pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou.

TIP: Aby bol šalát ešte sýtejší pridať môžete feta syr alebo tofu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE