Keď máte chuť na čosi sladké, no nechcete tráviť hodiny v kuchyni, pripravte si kefírové šišky. Sú ľahké, nadýchané a osviežujúce. Pripravujú sa rýchlo, a tak si ich môžete dopriať na raňajky, olovrant alebo ako sladkú bodku po obede. Ochutnajte ich ako prví, inak by sa vám nemuselo neskôr ujsť...
Pripravte si suroviny na rýchle kefírové šišky
Na prípravu kefírových šišiek budete potrebovať iba niekoľko základných ingrediencií, ktoré sa bežne nachádzajú v každej kuchyni. Základom je kvalitný kefír (nie odtučnený), ktorý dodáva cestu jemnosť a vláčnosť. Ďalej budete potrebovať hladkú múku, vajíčka, prášok do pečiva, cukor a štipku soli. Na dosiahnutie jemnej chuti môžete pridať aj vanilkový cukor alebo nastrúhanú citrónovú kôru.
Odporúčame: Jesenné pečenie s jablkami a orechmi: Tradičné recepty plné vône a chuti
Ingrediencie na šišky z kefíru:
- 2 vajcia
- 150 ml kefíru
- 200 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
- rum – voliteľné
- olej na vyprážanie (klasický alebo kokosový, príp. bravčová masť)
- práškový cukor na posypanie
- džem podľa chuti
Odporúčame: Máte radi osviežujúce chute? Pripravte si citrónové palacinky!
freepik.comPostup prípravy kefírových šišiek
V mise zmiešajte kefír s vajíčkom a cukrom, kým sa ingrediencie dokonale nespoja. Postupne pridávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Miešajte, až kým nevznikne vláčne cesto. Ak sa cesto príliš lepí, môžete pridať trochu múky, ale dbajte na to, aby nebolo príliš tuhé, pretože šišky by stratili svoju nadýchanosť.
Rozohrejte olej vo väčšej panvici alebo hrnci na strednú teplotu. Olej by mal byť dostatočne horúci, aby šišky pri ponorení začali hneď jemne peniť, ale nie taký horúci, aby sa pripálili. Myslíte si, že tieto šišky sa budú vykrajovať ako klasické šišky? Nie! To by ich príprava nebola taká rýchla a jednoduchá.
Zoberte si do rúk dve polievkové lyžice, namočte ich do oleja a potom si odoberajte z cesta a hádžte malé šišky do pripraveného oleja ako halušky do polievky. Opatrne! Nevysmážajte ich veľa naraz, aby mali dostatok miesta a aby sa olej príliš neochladil. Smažte šišky z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu. Hotové šišky nechajte odkvapkať na papierových utierkach, aby ste z nich odstránili prebytočný olej.
Odporúčame: Tradičné aj moderné sladkosti na Sviatok všetkých svätých: 5 skvelých receptov na Dušičky!
Ako chutné šišky ozdobiť?
Kefírové šišky chutia vynikajúco i samotné, ale môžete ich posypať práškovým cukrom, ktorý zvýrazní ich jemnú chuť. Šišky môžete obaliť aj v zmesi vanilkového a práškového cukru alebo v škoricovom cukre. Ak máte radi sladšie pochúťky, namočte šišky do roztopenej čokoládovej polevy alebo ich polejte karamelovým sirupom. Ani ovocnou omáčkou či čerstvým ovocím nič nepokazíte. Myslíme si, že práve v tejto chvíli sa vám na ne začali zbiehať slinky, však?
Budete ich robiť často
Rýchle kefírové šišky sú dokonalou voľbou, keď chcete pripraviť niečo jednoduché, no zároveň výnimočne chutné. S minimom času a surovín môžete vykúzliť pochúťku, ktorá poteší deti aj dospelých. Tento recept je ideálny nielen na všedné dni, ale aj na chvíle, keď chcete prekvapiť návštevu alebo si dopriať sladkú chvíľku pohody. A čo je najlepšie? Nemusíte čakať, kým vám nakysne cesto.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos.com