Tipy, ako vyčistiť pripálený plech: Ide to aj s chladnou hlavou!

ako vyčistiť pripálený plech

Pripálený plech je nočná mora. Piecť? Áno! Ale čistiť, to už radšej nie... Vieme však, že z hygienických dôvodov to robiť treba. Zvyšky jedla, oleja či mastnoty sa môžu pripáliť na povrchu plechu, čo vedie k nepekným fľakom a ťažko odstrániteľným nečistotám. Čistenie pripáleného plechu však vôbec nemusí byť zdĺhavé, ak poznáte správne metódy. Ako vrátiť plechu jeho pôvodný lesk?

Použite jedlú sódu a ocot

Jedlá sóda a ocot patria medzi najúčinnejšie domáce čistiace prostriedky. Tieto dve ingrediencie, ktoré určite máte doma, vytvoria chemickú reakciu, ktorá uvoľní pripálené zvyšky jedla a mastnotu.

Postup: Na pripálené miesta nasypte vrstvu jedlej sódy. Následne polejte jedlú sódu octom. Nezľaknite sa, keď začne jemne peniť. V tom je to kúzlo! Nechajte zmes pôsobiť 20-30 minút, aby sa mastnota a nečistoty rozpustili. Po uplynutí času použite hubku alebo kefu a jemne vydrhnite povrch plechu. Potom plech opláchnite pod tečúcou vodou a skontrolujte výsledok. Ak je to potrebné, postup zopakujte.

Zmes jedlej sódy a vody

Ak práve nemáte ocot, lebo ste ho počas leta vo veľkom míňali pri zaváraní a zabudli ste si ho dokúpiť, jedlá sóda dokáže urobiť zázraky aj bez sparingpartnera. Táto prírodná látka je vhodná na odstraňovanie pripálených zvyškov jedál bez použitia agresívnych chemikálií.

Postup: Nasypte jedlú sódu na pripálené miesta. Pridajte trochu vody, aby vznikla hustá pasta. Pastu nechajte pôsobiť aspoň hodinu, aby jedlá sóda mala čas zmäkčiť nečistoty. Potom použite hrubšiu stranu hubky a jemne plech vydrhnite. Opláchnite pod vodou a osušte.

Odporúčame: Ako pripraviť najlepšie palacinky? Vyberať môžete z rôznych chutných druhov!

sóda bikarbóna
Depositphotos

Soľ ako prírodné abrazívum

Soľ je ďalší účinný prostriedok na čistenie pripálenín. Funguje ako jemné abrazívum, ktoré nepoškodí povrch plechu, ale pomôže odstrániť pripáleniny.

Postup: Nasypte hrubú vrstvu soli na plech, najmä na postihnuté miesta. Pomocou navlhčenej hubky alebo handry začnite jemne drhnúť povrch. Soľ pomôže odstrániť pripálené zvyšky. Po vydrhnutí plech opláchnite vodou a osušte.

Použite peroxid vodíka a jedlú sódu

Peroxid vodíka v kombinácii s jedlou sódou dokáže odstrániť aj tie najodolnejšie pripáleniny. Táto metóda je ideálna pre veľmi znečistené plechy, ktoré sú už dlho zanesené pripálenými vrstvami.

Postup: Na povrch plechu nasypte jedlú sódu. Postriekajte ju peroxidom vodíka, aby vznikla hustá pasta. Nechajte pôsobiť aspoň 1-2 hodiny. Po uplynutí času použite hrubšiu stranu hubky alebo drôtenku a jemne plech vydrhnite. Opláchnite vodou a plech bude opäť čistý.

Kyselina citrónová alebo citrónová šťava

Citrónová šťava obsahuje kyselinu citrónovú, ktorá je skvelým prírodným čistiacim prostriedkom na odstránenie mastnoty a pripálenín. Okrem toho citrón krásne osvieži plech a odstráni nepríjemné pachy.

Postup: Narežte citrón na polovice a citrónovú šťavu vytlačte priamo na pripálené miesta. Plech posypte jedlou sódou, aby došlo k reakcii. Nechajte zmes pôsobiť 20-30 minút. Pomocou špongie vydrhnite pripálené zvyšky. Plech opláchnite a vysušte.

Použite kolu

Aj keď to môže znieť prekvapivo, Coca-Cola alebo iné sladké sýtené nápoje obsahujú kyseliny, ktoré dokážu zmäkčiť pripáleniny na plechu.

Postup: Nalejte sýtený nápoj priamo na pripálené časti plechu. Nechajte pôsobiť aspoň hodinu. Potom pomocou hubky alebo kefky jemne plech vydrhnite. Dôkladne opláchnite vodou, aby ste odstránili všetky zvyšky nápoja.

Tip: Miesto klasickej špongie môžete pri čistení pripálenín používať aj guľôčku vytvorenú z alobalu. Naozaj perfektne čistí!

Aby sa plech nešpinil...

  • používajte papier na pečenie – papier na pečenie pomôže zabrániť priamemu kontaktu jedla s plechom a znižuje pravdepodobnosť pripálenia.
  • používajte olej – pred pečením jemne postriekajte plech olejom alebo ho potrite tenkou vrstvou tuku. Jedlo sa počas pečenia neprilepí na plech.
  • nezabúdajte na včasné čistenie – plechy čistite hneď po použití. Čím dlhšie necháte pripáleniny schnúť, tým ťažšie sa budú odstraňovať.

Pripálený plech nemusí hneď znamenať koniec sveta ani nemusí byť príčinou vašej frustrácie. S pomocou bežných domácich prostriedkov môžete plech jednoducho vyčistiť a obnoviť jeho pôvodný vzhľad. Aj plech si z času na čas zaslúži wellness rituál v podobe prírodného peelingu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE