Hľadáte recepty s lososom? 7 tipov, ktoré stoja za vyskúšanie!

recepty s lososom

Losos patrí medzi kulinárske poklady, ktoré sa len tak neprejedia. Vyniká svojou jemnou chuťou, bohatou textúrou a vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín – no zároveň ponúka nekonečné možnosti prípravy. Či už uprednostňujete pečenie, grilovanie, varenie alebo surovú úpravu, z lososa vždy vytvoríte jedlo hodné reštaurácie.

V tomto článku nájdete výber receptov, ktoré vás prevedú najobľúbenejšími spôsobmi, ako lososa pripraviť doma ako skutočný šéfkuchár. Od jednoduchých večerí cez gurmánske predjedlá až po krémové cestoviny, ktoré vás zachránia po dlhom dni. Nechajte sa inšpirovať – s touto rybou sa nudiť nebudete.

Ako pripraviť lososa ako šéfkuchár 

Ak chcete pripraviť lososa ako šéfkuchár, začnite už pri jeho výbere. Siahnite po čerstvom alebo kvalitne zmrazenom filete s pevným mäsom a príjemnou vôňou mora. Vyhnite sa kúskom s matnou farbou alebo výrazným rybím zápachom – tie môžu signalizovať starší produkt. Pred tepelnou úpravou nechajte lososa chvíľu pri izbovej teplote, aby sa prepekal rovnomerne.

Správne dochutenie lososa je základom jeho úspechu. Stačí štipka soli, čerstvo mleté korenie, citrónová šťava a kvalitný olivový olej. Ak chcete pokrm posunúť na vyššiu úroveň, vyskúšajte marinádu s medom, horčicou alebo bylinkami ako tymian či kôpor. Lososa však nikdy nenechávajte v marináde dlhšie než 30 minút – jeho jemné mäso by sa mohlo rozpadnúť.

Najčastejšou chybou pri príprave je prepečenie. Losos by mal zostať v strede jemne ružový a šťavnatý – to dosiahnete pečením v rúre pri 180 °C približne 12–15 minút alebo rýchlym opekaním na panvici 3–4 minúty z každej strany. Ak sa mäso začne samé oddeľovať na lupienky, je hotový. V jednoduchosti je krása – a pri lososovi to platí dvojnásobne.

Pečený losos s citrónom a cesnakom
Freepik

Najlepšie recepty s lososom, ktoré budete pripravovať opakovane

Pečený losos s citrónom a cesnakom

Pečený losos s citrónom a cesnakom je rýchly a voňavý recept, ktorý zvýrazní prirodzenú chuť ryby. Vďaka jednoduchým ingredienciám a krátkej príprave si ho zamilujete už po prvom súste.

Ingrediencie:

  • 2 filety z lososa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 bio citrón

  • 2 lyžice olivového oleja

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

  • čerstvý tymian (voliteľné)

Postup: Rúru predhrejte na 180 °C. Filety položte na plech vystlaný papierom na pečenie, osoľte ich, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a pridajte na plátky nakrájaný cesnak a citrón. Pečte približne 12–15 minút, kým bude losos jemne ružový a na povrchu ľahko zlatistý. Na záver môžete pridať čerstvý tymian pre bylinkové osvieženie.

Krémové cestoviny s údeným lososom 

Krémové cestoviny s údeným lososom sú rýchle a elegantné jedlo, ktoré spája jemnú chuť smotany s výraznosťou údenej ryby. Ideálne na obed aj večeru, keď túžite po niečom krémovom a sýtom bez dlhého varenia.

Ingrediencie:

  • 250 g cestovín (napr. tagliatelle alebo penne)

  • 150 g údeného lososa

  • 1 menšia cibuľa

  • 200 ml smotany na varenie

  • 1 lyžica masla

  • čerstvý kôpor

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • šťava z ½ citróna

Postup: Cestoviny uvarte v osolenej vode al dente. Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte smotanu, nasekaného lososa, trochu citrónovej šťavy a osoľte a okoreňte podľa chuti. Varte pár minút, kým omáčka zhustne, potom vmiešajte uvarené cestoviny a posypte kôprom.

Grilovaný losos s medovo-horčicovou marinádou 

Grilovaný losos s medovo-horčicovou marinádou je dokonalou kombináciou sladkosti a pikantnosti, ktorá vytvára na rybe krásnu karamelizovanú glazúru. Skvelý tip na letný obed či večeru na terase.

Ingrediencie:

  • 2 filety z lososa

  • 1 lyžica horčice (dijonskej alebo plnotučnej)

  • 1 lyžica medu

  • 1 lyžica olivového oleja

  • šťava z ½ citróna

  • soľ a čierne korenie

Postup: V miske zmiešajte horčicu, med, citrónovú šťavu a olivový olej. Touto marinádou potrite lososa a nechajte ho 15 minút odležať. Grilujte na stredne rozpálenej panvici alebo grile 3–4 minúty z každej strany, kým bude ryba šťavnatá a jemne karamelizovaná. Podávajte napríklad s grilovanou zeleninou alebo šalátom.

Lososový tatarák s avokádom
Freepik

Lososový tatarák s avokádom 

Lososový tatarák s avokádom je elegantné predjedlo, ktoré poteší milovníkov čerstvých chutí a lahodnej textúry. Vhodné na výnimočné príležitosti aj štýlové domáce večere.

Ingrediencie:

  • 150 g kvalitného čerstvého lososa (sushi grade)

  • 1 zrelé avokádo

  • 1 lyžička olivového oleja

  • 1 lyžička limetkovej šťavy

  • soľ a čerstvo mleté korenie

  • pár kvapiek sójovej omáčky

  • čerstvá pažítka alebo kôpor na dozdobenie

Postup: Lososa nakrájajte na drobné kocky a jemne premiešajte s olivovým olejom, sójovou omáčkou, limetkovou šťavou, soľou a korením. Avokádo roztlačte vidličkou, dochuťte limetkou a štipkou soli. Na tanier servírujte avokádový základ a navrch vrstvu lososovej zmesi, ozdobte bylinkami.

Losos na ázijský spôsob so sezamom a sójou 

Losos na ázijský spôsob so sezamom a sójou ponúka výnimočnú harmóniu sladko-slaných chutí a sviežej orientálnej arómy. Rýchla príprava a výrazná chuť z neho robia ideálne jedlo na všedný aj výnimočný deň.

Ingrediencie:

  • 2 filety z lososa

  • 2 lyžice sójovej omáčky

  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu

  • 1 lyžička sezamového oleja

  • 1 strúčik cesnaku (nastrúhaný)

  • 1 lyžička strúhaného zázvoru

  • sezamové semienka na posypanie

  • jarná cibuľka na servírovanie

Postup: V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, sezamový olej, cesnak a zázvor. Lososa ponorte do marinády a nechajte aspoň 15 minút odležať. Opečte na panvici z každej strany do zlatista a posypte sezamom. Podávajte s ryžou a čerstvou jarnou cibuľkou.

Zapekaný losos s bylinkovou krustou 

Zapekaný losos s bylinkovou krustou je výnimočne chutný a zároveň jednoduchý recept, ktorý vynikne na sviatočnom stole aj pri bežnom obede. Bylinková krusta dodá lososu šťavnatosť a nezameniteľnú arómu.

Ingrediencie:

  • 2 filety z lososa

  • 1/2 hrnčeka strúhanky

  • 2 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu

  • 1 lyžica nasekaného tymianu alebo rozmarínu

  • 2 lyžice parmezánu

  • 1 lyžica masla

  • 1 lyžička dijonskej horčice

  • soľ, korenie, citrónová šťava

Postup: Rúru predhrejte na 200 °C. Filety osoľte, okoreňte a potrite tenkou vrstvou horčice. V miske zmiešajte strúhanku, bylinky, parmezán a roztopené maslo. Zmes navrstvite na lososa a jemne pritlačte. Pečte 12–15 minút, pokým nebude krusta zlatistá a losos prepečený.

Lososový quiche s kôprom a špenátom
Freepik

Lososový quiche s kôprom a špenátom

Lososový quiche s kôprom a špenátom je lahodný slaný koláč, ktorý chutí teplý aj studený. Kombinácia údeného lososa, jemného špenátu a kôpru vytvára dokonale vyváženú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového alebo slaného koláčového cesta

  • 150 g údeného lososa (nakrájaného na kúsky)

  • 2 hrste čerstvého špenátu

  • 3 vajcia

  • 200 ml smotany na šľahanie

  • 1 lyžička nasekaného kôpru

  • soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup: Cesto rozložte do formy na quiche a predpečte 10 minút pri 180 °C. Na panvici krátko orestujte špenát. V miske vyšľahajte vajcia so smotanou, pridajte kôpor, soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Na predpečený korpus rozložte špenát, kúsky lososa a zalejte vaječnou zmesou. Pečte 30–35 minút, kým povrch jemne nezozlátne.

Jedna ryba, stovky možností  

Losos je surovinou, ktorá nikdy neomrzí – dá sa pripraviť na desiatky spôsobov, od jednoduchého pečenia až po kreatívne kombinácie s exotickými chuťami. Vynikne v rýchlej večeri aj na sviatočnom stole, no vždy si zachová šťavnatosť, jemnosť a vysokú nutričnú hodnotu. Nech už si vyberiete klasiku s citrónom, krémové cestoviny, tatarák alebo slaný koláč, s lososom vždy staviate na istotu – chutnú, zdravú a inšpiratívnu. 

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE