Oškvarková nátierka – TOP recepty, ktoré musíte skúsiť

recepty na oškvarkové nátierky

Oškvarková nátierka je skvelou pochúťkou, ktorá nesmie chýbať na žiadnej tradičnej hostine. Je lahodná, krémová a plná intenzívnej chuti, ktorá skvele doplní čerstvý chlieb alebo chrumkavé pečivo. 

Pripravuje sa na rôzne spôsoby – klasická verzia s horčicou a cibuľou, jemná s vajíčkom, pikantná s cesnakom či moderné verzie doplnené bylinkami. Ak milujete túto dobrotu, vyskúšajte naše osvedčené recepty!

Prečo je oškvarková nátierka taká obľúbená?

Oškvarky patria medzi tradičné pochúťky, ktoré si našli cestu do našich kuchýň už dávno. Dajú sa konzumovať s chlebom a zeleninovými prílohami, ale aj použiť ako základ pre fantastické nátierky či slané druhy pečiva

Pripravte si aj vy fantastické oškvarkové nátierky na raňajky, ale aj na oslavy, sviatky či pohostenie pre návštevu. Ich príprava je jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.

Základný recept na oškvarkovú nátierku

Ak chcete začať klasikou, tento recept je pre vás ideálny. Jednoduchý, no pritom mimoriadne chutný.

Ingrediencie:

  • 200 g oškvarkov
  • 1 malá cibuľa
  • 1 čajová lyžička horčice
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Oškvarky pomelieme alebo rozmixujeme dohladka.
  2. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, horčicu a mletú papriku.
  3. Dochutíme soľou a korením, premiešame a podávame s čerstvým chlebom.

Jemná oškvarková nátierka s vajíčkom

Ak máte radi jemnejšiu verziu nátierky, pridajte do nej vajíčko, ktoré jej dodá lahodnú textúru a mierne zjemní chuť oškvarkov.

Ingrediencie:

  • 200 g oškvarkov
  • 2 uvarené vajcia
  • 1 lyžička horčice
  • 1 menšia cibuľa
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Oškvarky pomelieme a pridáme nadrobno nasekané vajcia.
  2. Cibuľu nakrájame na drobno a vmiešame do zmesi.
  3. Pridáme horčicu, dochutíme soľou a korením a dobre premiešame.

recept na oškvarkovú nátierku
Freepik

Pikantná oškvarková nátierka s cesnakom a feferónkou

Pre milovníkov výrazných chutí je tu pikantná verzia nátierky, ktorá zahreje a dodá jedlu správny šmrnc.

Ingrediencie:

  • 200 g oškvarkov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 feferónka
  • 1 čajová lyžička horčice
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Oškvarky pomelieme a pridáme nadrobno nasekanú feferónku.
  2. Cesnak pretlačíme a vmiešame do zmesi.
  3. Dochutíme horčicou, soľou a korením a dobre premiešame.

Oškvarková nátierka s bryndzou

Spojenie oškvarkov a bryndze vytvára krémovú, výrazne slovenskú pochúťku, ktorú si zamilujú všetci milovníci tradičných chutí.

Ingrediencie:

  • 150 g oškvarkov
  • 100 g bryndze
  • 1 lyžička masla (pre jemnejšiu konzistenciu)
  • 1 strúčik cesnaku (voliteľne)
  • Čierne korenie podľa chuti
  • Jarná cibuľka na posypanie

Postup:

  1. Oškvarky pomelieme a zmiešame s bryndzou.
  2. Pridáme maslo, aby bola nátierka krémovejšia.
  3. Pretlačíme cesnak a ochutíme čiernym korením.
  4. Podávame s nasekanou jarnou cibuľkou.


Oškvarková nátierka s tvarohom

Tento recept je ideálny pre tých, ktorí majú radi krémovejšiu a mierne zdravšiu verziu nátierky. Tvaroh jej dodá sviežosť a odľahčí chuť oškvarkov.

Ingrediencie:

  • 150 g oškvarkov
  • 100 g jemného tvarohu
  • 1 čajová lyžička horčice
  • Soľ, čierne korenie
  • Jarná cibuľka na dochutenie

Postup:

  1. Oškvarky pomelieme a zmiešame s tvarohom.
  2. Pridáme horčicu a ochutíme soľou a korením.
  3. Nakoniec vmiešame nasekanú jarnú cibuľku pre sviežosť.

nátierka z oškvarkov
Freepik

Oškvarková nátierka s jablkom a horčicou

Ak chcete nátierku s jemnejšou a sviežejšou chuťou, skúste ju doplniť nastrúhaným jablkom. Táto kombinácia dodá nátierke ľahkosť a miernu sladkosť.

Ingrediencie:

  • 200 g oškvarkov
  • 1 menšie jablko (ideálne kyslejšie, napr. Granny Smith)
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Oškvarky pomelieme alebo rozmixujeme na hladkú nátierku.
  2. Jablko nastrúhame najemno a pridáme k oškvarkom.
  3. Dochutíme horčicou, rascou, soľou a korením a dobre premiešame.
  4. Necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.

Tipy, ako vylepšiť oškvarkovú nátierku

  • Použite kvalitné oškvarky – čím kvalitnejšie oškvarky, tým lepšia chuť nátierky.
  • Nebojte sa dochutenia – experimentujte s rôznymi druhmi horčice, cesnakom, kôprom či inými koreninami.
  • Pridajte bylinky – pažítka, petržlenová vňať alebo tymian môžu krásne osviežiť nátierku.
  • Vyskúšajte kombináciu s jablkom – jemne nastrúhané jablko dodá nátierke zaujímavú sladkastú chuť.
  • Nechajte nátierku odležať – aspoň hodinu v chladničke, aby sa chute krásne prepojili.

S čím podávať oškvarkovú nátierku?

Oškvarková nátierka sa výborne hodí na čerstvý domáci chlieb, rožky alebo hrianky. Skvelým doplnkom je kyslá uhorka, nakladaná cibuľka alebo domáca čalamáda. Na sviatočnom stole môžete podávať nátierku v malých tartaletkách či na chrumkavých toastoch s čerstvými bylinkami.

Skúste si pripraviť domácu oškvarkovú nátierku

Oškvarková nátierka je jedným z tých receptov, ktoré nikdy nesklamú. Či už si ju pripravíte v klasickej verzii, alebo vyskúšate niektorú z našich variácií, vždy si pochutíte na lahodnej a krémovej pochúťke. 

Jej príprava je rýchla, nenáročná a výsledok rozhodne stojí za to. Ak si oškvarky neviete pomlieť sami, kúpte si mletý polotovar a ušetrite si čas aj námahu. Už vám nič nestojí v ceste. Dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE