Tuniaková nátierka je výborný spôsob, ako si dopriať zdravú a chutnú alternatívu k bežným nátierkam. Využiť ju môžete v rôznych obmenách podľa svojich chutí, pričom sa hodí na raňajky, desiatu aj večeru. Tuniak sa dá skombinovať s množstvom ingrediencií, vďaka čomu vznikajú nielen chutné, ale aj výživné varianty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky a zároveň podporia zdravie.
Zdravotné výhody konzumácie tuniaka
Tuniak je jednou z najlepších a najdostupnejších rýb, ktoré si môžete dopriať. Obsahuje množstvo kvalitných bielkovín a omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre srdce a cievy.
Okrem toho je tuniak bohatý na vitamíny B12, D a minerály (napr. selén), ktoré podporujú zdravie imunitného systému, kostí a správnu funkciu nervového systému. Tuniak je nízkokalorická potravina, ktorú si bez výčitiek svedomia môžu do jedálnička zaradiť aj ľudia usilujúci sa o zdravú telesnú hmotnosť.
Ako zaradiť tuniaka a ďalšie ryby do jedálnička? Je to veľmi jednoduché – stačí ich konzumovať dva alebo trikrát týždenne v rôznych formách. Nezáleží na tom, či si pripravíte tuniaka na grile, použijete ho do šalátov alebo vo forme nátierky, vždy sa budete tešiť z jeho pozitívnych účinkov na zdravie.
Základná nátierka z tuniaka
Tuniaková nátierka je rýchla a výživná pochúťka. Hodí sa na desiatu alebo ako predjedlo na večeru. Môžete ju podávať s čerstvým chlebom, krekrami alebo aj ako výborný dip k zelenine.
Ingrediencie:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica horčice
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- citrónová šťava
Postup: Tuniaka scedíme a vložíme do misy. Pridáme majonézu, horčicu a citrónovú šťavu. Dobre premiešame a dochutíme soľou a korením. Podávame na chlebe alebo krekroch.
Táto základná tuniaková nátierka vás obdarí dávkou kvalitných bielkovín. Vďaka horčici a citrónu získava príjemnú pikantnú a osviežujúcu chuť, ktorá perfektne ladí so základnými surovinami.
FreepikTuniaková nátierka s vajcom
Tuniaková nátierka s vajcom je bohatá na bielkoviny a zdravé tuky, vďaka čomu je vhodná pre každého, kto si chce dopriať výživné, ale rýchle jedlo. Varené vajce nátierke pridáva jemnosť a plnosť.
Ingrediencie:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 uvarené vajcia
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica horčice
- soľ a korenie podľa chuti
- nasekaná pažítka
Postup: Uvarené vajcia nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame tuniaka, vajcia, majonézu a horčicu. Dochutíme soľou, korením a nasekanou pažítkou. Podávame na celozrnnom chlebe.
Tuniaková nátierka s vajcom je ideálna na raňajky alebo desiatu. Vďaka vajciam je nátierka chutná a dokáže vás nasýtiť na dlhší čas. Je výborná aj na prípravu zdravých sendvičov.
Tuniaková nátierka s cottage cheese
Táto tuniaková nátierka je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú ľahší variant s nižším obsahom tuku. Cottage cheese dodáva nátierke jemnosť a výživovú hodnotu.
Ingrediencie:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 100 g cottage cheese
- 1 lyžica majonézy
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Tuniaka scedíme a zmiešame s cottage cheese. Pridáme majonézu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Premiešame a podávame na chlebe alebo krekroch.
Snažíte sa znížiť príjem kalórií, ale neplánujete sa vzdať lahodných chutí? Cottage cheese nielen ulahodí chuťovým pohárikom, ale zároveň zvyšuje obsah vápnika v nátierke, čo je skvelé pre zdravie kostí.
Tuniaková nátierka s olivami
Tuniaková nátierka s olivami je skutočnou delikatesou pre milovníkov stredomorskej kuchyne. Olivy dodávajú nátierke slanosť a autentickú chuť, ktorá sa perfektne hodí k zeleninovým sendvičom.
Ingrediencie:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 50 g čiernych olív
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
Postup: Tuniaka scedíme a zmiešame s nasekanými olivami. Pridáme olivový olej a citrónovú šťavu. Dochutíme soľou a korením a premiešame.
Táto nátierka zaujme všetkých, ktorí majú radi slanú a intenzívnu chuť. Olivy dodávajú nátierke stredomorský nádych. Podávajte ju so zeleninou alebo ju využite ako dip na večierky.
Avokádovo-tuniaková nátierka
Avokádo a tuniak sú ideálnou kombináciou, ktorá vám poskytne zdravé tuky a kvalitné bielkoviny. Táto nátierka je veľmi krémová a osviežujúca.
Ingrediencie:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 zrelé avokádo
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
Postup: Avokádo roztlačíme vidličkou a zmiešame s tuniakom. Pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dobre premiešame a podávame na celozrnnom chlebe.
Avokádovo-tuniaková nátierka je plná zdravých tukov, ktoré ocení vaša pleť aj srdce. Je vynikajúca na raňajky alebo desiatu, ale aj ako doplnok k zeleninovým šalátom.
Fit tuniaková nátierka s jogurtom
Táto fit verzia tuniakovej nátierky je ľahká a plná bielkovín. Jogurt nahrádza majonézu, preto je nátierka menej kalorická, ale stále veľmi chutná.
Ingrediencie:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 lyžice gréckeho jogurtu
- 1 lyžica horčice
- soľ a korenie podľa chuti
Postup: Tuniaka scedíme a zmiešame s jogurtom a horčicou. Dochutíme soľou a korením. Podávame na zelených listoch alebo celozrnnom chlebe.
Ak dbáte na zdravý životný štýl a radi si pochutnáte na dobrom jedle, pripravte si fit nátierku z tuniaka. Vďaka jogurtu je nátierka ľahká a skvelá ako rýchla desiata alebo občerstvenie pre hostí.
Zdravá tuniaková nátierka pre deti
Tuniaková nátierka pre deti je výbornou alternatívou, ako dostať do detskej stravy kvalitné bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny.
Ingrediencie:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica jogurtu
- malá štipka soli
Postup: Tuniaka scedíme a zmiešame s majonézou a jogurtom. Dochutíme malou štipkou soli. Podávame na detskom pečive alebo s čerstvou zeleninou.
Tuniaková nátierka z jogurtu je jemná a vhodná aj pre deti, pretože obsahuje iba málo soli. I takto sa dajú pridať ryby do detskej stravy.
Ryby by mali byť bežnou súčasťou našich jedálničkov, nielen kvôli ich skvelým chuťovým vlastnostiam, ale aj pre zdravotné benefity, ktoré prinášajú.
Ak ryby bežne v týždni nejete, vyskúšajte ich vo forme chutnej tuniakovej nátierky. Takýmto spôsobom si môžete užiť všetky výhody rýb a ani sa do ich konzumácie nebudete musieť nútiť.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik