Ako zaradiť do jedálnička viac zeleniny chutným spôsobom? Z rôznych druhov zeleniny sa dajú pripraviť napríklad chutné placky, na ktorých si dozaista pochutnajú aj najväčší odporcovia zeleniny. My prinášame tip na karfiolovo-brokolicové placky s mozzarellou pripravené v rúre, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a plné vitamínov a dôležitých živín. Zelenina je vo všeobecnosti dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev.
Tieto karfiolovo-brokolicové placky chutia fantasticky aj samotné, no vychutnať si ich môžete aj ako prílohu, prípadne k vareným zemiakom alebo nejakého jogurtovému dipu. Ako si ich vychutnáte, je už len na vás. Hor sa do pečenia!
Skúste aj: RECEPT: Kanapky so žĺtkovou a pečienkovou penou z Pečie celé Slovensko
Karfiol + brokolica + mozzarella - to je dokonalá kombinácia na karfiolové placky!
Kombinácia karfiolu, brokolice a mozzarelly je obľúbená z viacerých dôvodov:
Chuťová harmónia: Karfiol a brokolica majú jemnú a osviežujúcu chuť, ktorá sa skvele dopĺňa. Mozzarella pridáva krémovosť a jemnosť, čím celkovú kombináciu obohacuje.
Výživová hodnota: Karfiol a brokolica sú bohaté na vitamíny a minerály, ako aj na vlákninu, čo prispieva k zdravému stravovaniu. Mozzarella je zdrojom bielkovín a vápnika, čím zabezpečuje kompletné nutričné zloženie.
Variabilita v príprave: Túto kombináciu je možné pripraviť na rôzne spôsoby – pečením, varom, grilovaním či vyprážaním. Môžete ich použiť ako prílohu, súčasť hlavného jedla alebo rovno ako samostatný pokrm.
Atraktívny vzhľad: Melódiou farieb – bieleho karfiolu, zelenej brokolice a žltobielej mozzarelly – táto kombinácia vyzerá na tanieri veľmi lákavo.
Obľuba v zdravej kuchyni: S narastajúcim záujmom o zdravú výživu a vegetariánske stravovanie sa táto kombinácia stala populárnou medzi tými, ktorí hľadajú chutné a výživné pokrmy bez mäsa.
Celkovo ide o cennú kombináciu chuti, výživy a variabilnosti v príprave, ktorá oslovuje mnohých jedákov!
Prečítajte si: Najlepšie recepty na zdravé raňajky: Naštartujte svoj deň tým najlepším spôsobom!
Suroviny na karfiolovo-brokolicové placky:
- 1 menšia brokolica
- 1 menší karfiol
- 400 g strúhanej mozzarelly
- 3 vajcia
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- podľa chuti soľ, korenie, majoránka
- olivový olej
- podľa potreby strúhanka alebo mleté ovsené vločky
Zaujme vás: Obľúbené recepty na rýchle a jednoduché zdravé večere
Postup prípravy karfiolovo-brokolicových placiek:
- Ako prvé si brokolicu a karfiol rozdelíme na menšie ružičky a pripravíme ich na pare.
- Keď je zelenina mäkká, vo väčšej miske ju popučíme vidličkou.
- K brokolici a karfiolu pridáme strúhanú mozzarellu, vajíčka, pretlačené strúčiky cesnaku a trochu olivového oleja (cca 1 PL).
- Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a majoránku.
- Dôkladne premiešame a podľa potreby zahustíme pár lyžicami strúhanky alebo mletých ovsených vločiek. Cieľom je hustejšia konzistencia, z ktorej sa budú dať tvarovať placky.
- Z vymiešanej zeleninovej zmesi následne prstami tvarujeme placky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie.
- Placky pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Následne ich otočíme a necháme aj z druhej strany dopiecť asi 10 minút.
- Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: RECEPT: Kanapky s hľuzovkovou, hráškovou a krevetovou penou z Pečie celé Slovensko
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk
Aktualizovaný článok: 07.10.2024