Ako vyčistiť rúru na pečenie do detailov?

Ako vyčistiť rúru na pečenie detailne

Čistenie rúry je nevyhnutné na to, aby sa udržala jej bezchybná funkčnosť, vysoká kvalita uvareného jedla, a tiež, aby bol spotrebič zdravotne nezávadný. Určite ste už v domácnosti čistili upchatý odpad alebo rozmýšľali ako odstrániť vodný kameň

Pointa je stále rovnaká: Pri pravidelnom čistení spotrebič vyčistíte veľmi rýchlo. Občas je však potrebné ísť aj do hĺbky, čím odstránite škvrny, inkrustácie alebo zvyšky jedla aj na skrytých miestach. Zistite viac a postupujte podľa nášho sprievodcu pre jednoduché čistenie rúry! 

Odporúčame: Chýba vám prísada do receptu? TAKTO možno nahradiť chýbajúce suroviny v recepte!

 

Ako vyčistiť vnútro rúry?

Vnútro rúry je dôležité pravidelne čistiť, aby ste udržali dobrý stav spotrebiča a zabezpečili, že uvarené jedlo nebude ovplyvnené pripálenými zvyškami alebo kontaminované pachmi.

Ak chcete efektívne vyčistiť vnútro rúry, postupujte podľa týchto užitočných krokov:

  1. Pred čistením sa uistite, že rúra úplne vychladla. Predídete tak riziku popálenín či nepríjemných nehôd. 

  2. Pomocou škrabky na varnú dosku opatrne odstráňte veľké kusy pripáleného jedla alebo zanesené zvyšky. Nepoužívajte kovové predmety, ktoré by mohli poškriabať vnútorný povrch.

  3. Zmiešajte horúcu vodu a saponát, aby ste vytvorili čistiaci roztok. Môžete tiež použiť profesionálne čistiace prostriedky určené priamo pre rúry. V domácnosti by vám nemal chýbať kvalitný profesionálny čistič odpadov, penový čistič na vodný kameň a čistič na rúry a grily. Vždy postupujte podľa pokynov v ich návode.

  4. Pomocou špongie alebo mäkkej handričky naneste čistiaci roztok na celý vnútorný povrch rúry, vrátane stien, dna a dvierok. Uistite sa, že sa dostanete aj do rohov a štrbín. Čistiaci roztok nechajte niekoľko minút pôsobiť, aby zmäkčil usadeniny.

  5. Následne vydrhnite špinavé alebo zanesené oblasti. V prípade potreby použite zubnú kefku s mäkkými štetinami, aby ste sa dostali na ťažko dostupné miesta. Po odstránení zvyškov rúru dôkladne opláchnite čistou vodou, aby ste odstránili všetky zvyšky saponátu.

  6. Nakoniec vnútro rúry osušte čistou handričkou. Pred ďalším použitím sa uistite, že je rúra úplne suchá.

Pamätajte si, že je dôležité dodržiavať špecifické pokyny a upozornenia na štítku čističa. Vykonajte tiež všetky uvedené bezpečnostné opatrenia, ako je nosenie ochranných rukavíc a zabezpečenie dobrého vetrania priestoru počas celého procesu čistenia.

Neprehliadnite: Tipy, ako vyčistiť pripálený plech: Ide to aj s chladnou hlavou!

Ako odstrániť odolné škvrny?

Pred čistením sa uistite, že rúra je úplne vychladená, a pomocou škrabky na varnú dosku opatrne odstráňte všetky pripálené zvyšky a nánosy jedla. Dávajte však pozor, aby ste nepoškriabali vnútorný povrch! 

Zmiešaním jedlej sódy s teplou vodou vytvorte hustú čistiacu pastu. Tú rozotrite na čierne škvrny a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút. Po uplynutí tejto doby použite vlhkú špongiu alebo handričku a nečistoty ňou jemne pretrite. Pokračujte v čistení, až kým nezmiznú všetky čierne usadeniny, a potom opláchnite vnútro rúry čistou vodou, aby ste odstránili zvyšky čistiacej pasty. 

Vyskúšajte: Vďaka týmto kuchynským trikom ušetríte čas aj peniaze. Poznáte ich?!

Nakoniec rúru osušte suchou handričkou alebo ju nechajte uschnúť na vzduchu. Ak čierne škvrny aj napriek tomu pretrvávajú, zvážte použitie špecializovaného čistiaceho prostriedku na rúry a grily, s ktorým dosiahnete želaný efekt oveľa rýchlejšie a hlavne bez námahy. Nebojte sa, dobrý čistič prenikne aj do odolných nečistôt bez poškodenia povrchu rúry.

Takéto dôkladnejšie čistenie spotrebiča vykonávajte aspoň raz za mesiac alebo podľa pokynov výrobcu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE