Vianočný stôl si väčšina z nás spája s kaprom, šalátom a sladkým pečivom, no práve polievka býva tým tichým základom, ktorý sviatočné menu otvára a udáva mu tón. V mnohých rodinách má svoju pevnú tradíciu, inde sa recepty dedia, kombinujú alebo sa každý rok skúša niečo nové. Či už je to voňavá kapustnica, jemná hubová polievka alebo sýta šošovicová klasika, vianočná polievka má vždy svoje čestné miesto.
Nie je to len o chuti, ale aj o symbolike, pohode a pomalom začiatku sviatočného večera. Pripravili sme pre vás výber ôsmich tradičných vianočných polievok, ktoré sa na Slovensku objavujú najčastejšie – od mäsových aj bezmäsitých kapustníc až po rybaciu či hubové varianty. Možno v ňom nájdete tú svoju, alebo sa inšpirujete a tento rok vyskúšate niečo nové.
8 receptov na tradičné vianočné polievky:
1. Tradičná vianočná kapustnica s mäsom
Ingrediencie na kapustnicu:
1 lyžica bravčovej masti
200 g klobásy
2 cibule
4 bobkové listy
celé čierne korenie
nové korenie
300 g bravčového pliecka
4 strúčiky cesnaku
mletá sladká paprika
800 g kyslej kapusty
soľ podľa chuti
2 litre horúcej vody
200 g údeného bravčového kolena
1 hrsť sušených sliviek
1 hrsť sušených húb
Postup prípravy: V hlbokom kastróle najskôr rozpustíme bravčovú masť. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a cibuľu nakrájanú na plátky, bobkové listy, celé čierne korenie a nové korenie. Všetko spolu restujeme, kým cibuľa nezíska zlatistú farbu. Následne pridáme na kocky nakrájané bravčové pliecko a nadrobno nasekaný cesnak a restujeme, kým sa mäso zatiahne. Prisypeme mletú sladkú papriku, krátko premiešame a hneď pridáme kyslú kapustu.
Kapustnicu osolíme, zalejeme horúcou vodou a do hrnca vložíme údené bravčové koleno, sušené slivky a nasekané sušené huby. Všetko dôkladne premiešame, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme približne 2 hodiny, aby sa chute dokonale spojili. Po uvarení vyberieme údené mäso, nakrájame ho na menšie kúsky a vrátime späť do kapustnice.
Vianočnú kapustnicu podávame horúcu, ideálne s krajcom chleba. Môžeme pridať na dochutenie lyžicu kyslej smotany.
Depositphotos2. Vianočná kapustnica bez mäsa
Ingrediencie:
500 g kvasenej kapusty
300 ml vody z kyslej kapusty
približne 200 ml studenej vody
1 menšia cibuľa
olej
2 bobkové listy
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička mletej sladkej papriky
mletá rasca
mleté čierne korenie
sušená majoránka
1 hrsť sušených húb
sušené slivky alebo sušené jablká (voliteľné)
soľ
Postup prípravy: Cibuľu nakrájame nadrobno a na malom množstve oleja ju pomaly osmažíme do sklovita. Keď je mäkká a jemne voňavá, prisypeme mletú sladkú papriku, krátko premiešame, aby sa spojila s tukom, a hneď pridáme pokrájanú kvasenú kapustu. Všetko dôkladne premiešame.
Kapustu zalejeme vodou z kyslej kapusty a studenou vodou. Pridáme prelisovaný cesnak, bobkové listy, štipku mletého čierneho korenia, rascu, sušenú majoránku a hrsť sušených húb. Huby netreba vopred namáčať, počas varenia krásne zmäknú a odovzdajú polievke svoju chuť. Podľa chuti môžeme pridať aj sušené slivky alebo jablká, ktoré kapustnici dodajú jemnú sladkokyslú rovnováhu.
Kapustnicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme približne 15 až 20 minút, kým sa chute prepoja. Na záver ju podľa potreby dosolíme a ak máme radi výraznejšiu arómu, môžeme pridať ešte jeden strúčik prelisovaného cesnaku. Odstavíme a podávame horúcu.
3. Biela vianočná kapustnica
Ingrediencie:
500 g kyslej kapusty
2–3 hrste sušených bielych húb
2 bobkové listy
3 guľôčky celého čierneho korenia
3 guľôčky nového korenia
1/4 kocky masla
2 PL hladkej múky
4 zemiaky
250 ml sladkej smotany (33 %)
soľ
mleté čierne korenie
Postup prípravy: Z kyslej kapusty zlejeme nálev a odložíme si ho bokom – neskôr ho môžeme použiť na dochutenie polievky. Kapustu následne krátko premyjeme, vložíme do hrnca, pridáme sušené huby, bobkové listy, celé čierne korenie a nové korenie. Zalejeme vodou tak, aby boli suroviny ponorené, a na miernom ohni začneme variť.
Medzitým si ošúpeme zemiaky, nakrájame ich na menšie kúsky a v druhom hrnci ich uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky aj s časťou vody pridáme ku kapuste s hubami a necháme spolu krátko povariť, aby sa chute prepojili.
Na panvici si z masla a hladkej múky pripravíme svetlú, voňavú zásmažku, ktorú za stáleho miešania pridáme do kapustnice. Následne prilejeme sladkú smotanu, polievku dochutíme soľou a mletým čiernym korením a podľa potreby ju jemne dokyslíme odloženou kapustovou vodou. Všetko spolu ešte krátko prevaríme, aby kapustnica získala krémovú konzistenciu.
4. Šošovicová polievka nakyslo
Ingrediencie:
250 g hnedej šošovice
1,5 l vody
2 bobkové listy
200 ml mlieka
2 PL hladkej múky
100 ml smotany na varenie (voliteľné)
soľ podľa chuti
1–2 ČL kryštálového cukru
ocot podľa chuti
Postup prípravy: Šošovicu prepláchneme pod tečúcou vodou a vložíme do hrnca. Zalejeme ju vodou, pridáme bobkové listy a na miernom ohni varíme, kým šošovica nezmäkne. Počas varenia ju priebežne kontrolujeme a podľa potreby doplníme vodu.
Keď je šošovica mäkká, v miske si pripravíme zátrepku z mlieka a hladkej múky. Za stáleho miešania ju pomaly vlejeme do polievky, aby sa nevytvorili hrudky. Polievku krátko povaríme, aby zhustla. V tomto kroku môžeme pridať aj trochu smotany na varenie, ktorá polievku zjemní a dodá jej krémovejšiu chuť.
Polievku osolíme, jemne osladíme cukrom a necháme krátko prevrieť. Po odstavení z ohňa ju necháme mierne vychladnúť a až potom dochutíme octom podľa chuti, prípadne ešte pridáme cukor.
Tip na obmenu: Ak chcete sýtejšiu verziu, môžete do polievky pridať na malé kocky nakrájané zemiaky. Tie stačí uvariť spolu so šošovicou od začiatku alebo ich pridať v polovici varenia.
Depositphotos5. Šošovicová polievka s kyslou kapustou
Ingrediencie:
300 g šošovice
250 g kyslej kapusty
1 PL rastlinného oleja
1 menšia cibuľa
20 g hladkej múky
2 stredne veľké zemiaky
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie
cukor podľa chuti
1 ČL octu
Postup prípravy: Šošovicu najskôr preberieme, dôkladne umyjeme a vložíme do hrnca s vodou. Varíme ju na miernom ohni, kým nezmäkne do polomäkka. Následne pridáme pokrájanú kyslú kapustu a pokračujeme vo varení.
Medzitým si pripravíme zápražku. Na rastlinnom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita, potom pridáme hladkú múku a krátko ju opečieme, aby zostala svetlá. Zápražku primiešame do polievky, osolíme a necháme spolu variť.
Asi 15 minút pred dokončením pridáme do polievky očistené zemiaky rozmixované dohladka. Polievka tak prirodzene zhustne a získa jemnejšiu konzistenciu. Na záver ju dochutíme štipkou mletého čierneho korenia, jemne osladíme cukrom a pridáme trochu octu, aby mala vyváženú, príjemne kyslastú chuť. Polievku necháme krátko prevrieť, odstavíme a podávame teplú.
6. Vianočná hubová polievka
Ingrediencie:
50 g sušených dubákov
1 cibuľa
5 zemiakov
50 g masla
250 g kyslej smotany
250 g sladkej smotany
1 ks bujónu
5 ks celého čierneho korenia
2 bobkové listy
1 PL cukru
2 PL octu
cca 1 800 ml vody
soľ podľa chuti
Postup prípravy: Sušené huby najskôr namočíme do vody, necháme ich zmäknúť, potom vodu zlejeme a zalejeme ich čistou vodou. Cibuľu nakrájame nadrobno a na masle ju v hrnci speníme do sklovita. Pridáme namočené huby, osolíme, vložíme bobkové listy, celé čierne korenie a bujón. Zalejeme vodou a na miernom ohni varíme približne 30 minút, aby sa chute dobre rozvinuli.
Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky. Kyslú aj sladkú smotanu spolu v miske dôkladne premiešame (podľa potreby môžeme zriediť trochou vývaru z polievky). Po 30 minútach varenia pridáme do polievky zemiaky a varíme ďalších asi 15 minút, kým nezmäknú. Následne za stáleho miešania prilejeme smotanovú zmes a polievku ešte približne 10 minút jemne povaríme.
Na záver dochutíme cukrom a octom tak, aby mala vyváženú, mierne sladkokyslú chuť. Polievku už len krátko prehrejeme a môžeme podávať.
Depositphotos7. Hubová mačanka
Ingrediencie:
veľká hrsť sušených lesných húb
1 liter šťavy z kvasenej kapusty (jušky)
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
3 guľôčky nového korenia
250 ml kyslej smotany
250 ml sladkej smotany na šľahanie
4 lyžice hladkej múky
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy: Sušené huby namočíme aspoň hodinu vopred do studenej vody, aby zmäkli. Šťavu z kyslej kapusty podľa chuti zriedime trochou vody – záleží na jej kyslosti. Huby scedíme (vodu z nich môžeme použiť do mačanky) a vložíme ich variť do kapustovej šťavy spolu s bobkovým listom a novým korením. Varíme približne 30 minút. Kyslé prostredie zabezpečí, že huby ostanú mierne pevnejšie a nestratia štruktúru. Ak preferujete mäkšie huby, môžete ich najskôr uvariť v osolenej vode a kapustovú šťavu pridať až neskôr.
Kyslú a sladkú smotanu spolu dôkladne premiešame, pridáme hladkú múku a trochu horúcej tekutiny z hrnca, aby sa zmes vyrovnala teplotne a nevznikli hrudky. Smotanovú zmes pomaly vlejeme k hubám, za stáleho miešania povaríme, kým mačanka jemne nezhustne. Na záver pridáme nadrobno nasekaný cesnak, podľa potreby dosolíme a dokoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
8. Vianočná rybacia polievka
Ingrediencie:
2–3 ks rybích hláv (napríklad z kapra)
približne 200 g rybieho mäsa (filety alebo odrezky – kapor, pstruh)
1 veľká cibuľa
2 ks mrkvy
1 ks petržlenu
menší kúsok zeleru (cca 100 g)
2 strúčiky cesnaku
2 ks bobkového listu
5 guľôčok nového korenia
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
približne 100 ml smotany na varenie
citrónová šťava podľa chuti
2 lyžice masla alebo oleja
Postup prípravy: Rybie hlavy najskôr dôkladne očistíme, odstránime žiabre a opláchneme pod tečúcou vodou. Rybie filety alebo kúsky mäsa si odložíme bokom, aby sa nepridávali príliš skoro a nerozvarili sa. Do väčšieho hrnca vložíme rybie hlavy, rozpolenú cibuľu, nahrubo nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, bobkový list a nové korenie. Zalejeme približne dvoma litrami vody, osolíme a privedieme k varu. Na miernom ohni varíme asi 30 minút, aby sa vývar krásne rozvoňal a zosilnel.
Hotový vývar precedíme cez jemné sitko do čistého hrnca. Z rybích hláv môžeme vybrať kúsky mäsa, ak sú pekné a použiteľné, a odložiť ich bokom. Zeleninu podľa chuti buď vyhodíme, alebo ju nakrájame na menšie kúsky a vrátime späť do polievky. Do precedeného vývaru pridáme rybie filety a prípadné zachované mäso z hláv a na miernom ohni varíme ešte približne 10–15 minút, kým je ryba mäkká.
Na záver polievku dochutíme mletým čiernym korením, pridáme prelisovaný cesnak, jemne okyslíme citrónovou šťavou a za stáleho miešania vlejeme smotanu na varenie. Pre ešte jemnejšiu chuť môžeme pridať kúsok masla. Polievku už len krátko prehrejeme, nevaríme prudko.
Vianoce začínajú pri miske polievky
Vianočné polievky nie sú len úvodom k štedrovečernej večeri, ale aj symbolom pokoja, tradície a rodinnej pohody. Práve pri nich sa často spomínajú staré recepty, zvyky po starých rodičoch a vône, ktoré dokážu vrátiť do detstva rýchlejšie než akýkoľvek darček pod stromčekom. Či už u vás doma kraľuje klasická kapustnica, jemná hubová polievka alebo sýta rybacia, každá z nich má svoje miesto pri sviatočnom stole.
Nech sa tento rok rozhodnete pre ktorúkoľvek z tradičných vianočných polievok, jedno majú spoločné – spájajú ľudí. V horúcej miske sa stretáva chuť domova, sviatočná atmosféra aj pocit, že Vianoce sú konečne tu. A práve tým sú vianočné polievky výnimočné – nejde len o recept, ale o chvíľu, ktorú si vychutnávame spolu.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos
0 komentárov