Čerstvé aj sušené slivky môžu mať mnoho zdravotných výhod kvôli ktorým ich všetci odporúčajú konzumovať. Počas ich sezóny si ich doprajte v čerstvej podobe. No mimo sezóny sú skvelé práve sušené slivky, ale aj zavárané slivky či slivkový lekvár.
Ak máte teda prebytok sliviek, vrhnite sa do prípravy obľúbeného slivkového lekváru. Okrem neho si však pochutnajte napríklad aj na chutnom zákusku, na ktorý recept nájdete nižšie.
Odporúčame: Dokonalá hokkaido polievka: Jej chuti nik neodolá!
Prečo konzumovať slivky?
Slivky majú nízky obsah tuku a v priemere 30 kalórií na plod. Slivky sú tiež dobrým zdrojom mnohých živín. Obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a látok potrebných pre náš organizmus.
Minerály obsiahnuté v slivkách:
-
Železo
-
Draslík
-
Horčík
-
Mangán
-
Fosfor
-
Meď
-
Zinok
Vyskúšaj aj: Domáci krabí šalát len zo 4 surovín (videorecept)
Vitamíny obsiahnuté v slivkách:
-
Vitamín A
-
Vitamín C
-
Vitamín B6
-
Vitamín E
-
Vitamín K
Vďaka obsahu týchto zložiek sú slivky prospešné pre náš organizmu. Medzi ich zdravotné výhody patrí vplyv na krvný tlak, ktorý pomáhajú znižovať. Okrem toho sú ideálne na chudnutie, nakoľko podporujú trávenie a vyprázdňovanie. Podporujú zdravie kostí, zlepšujú pamäť a zdravie mozgu, pomáhajú predchádzať cukrovke, tiež zlepšujú zdravie srdca.
Odporúčame tiež: Zdravé ovocné smoothie 3-krát inak (videorecept)
Zdroj: Depositphotos
Ako pripraviť pravý slivkový lekvár od starej matere bez konzervantov?
Ingrediencie na slivkový lekvár
-
2 kg odkôstkovaných sliviek
-
400 g kryštálového cukru
-
0,5 dcl octu
-
1 lyžička mletej škorice
-
0,5 dcl rumu
Postup prípravy slivkového lekváru:
-
Umyté, rozpolené a vykôstkované zrelé slivky zomelieme na mäsovom mlynčeku.
-
Pomleté slivky zmiešame s cukrom, octom, škoricou a rumom. Dobre premiešame a necháme odstáť do druhého dňa.
-
Nasledujúci deň sa vrhneme na varenie slivkového lekváru. Po troche varíme za stáleho miešania. Ak má slivkový lekvár požadovanú konzistenciu, ešte horúci ho nalejeme do pripravených pohárov.
-
Necháme vychladnúť a uskladníme na tmavom mieste.
Tipy na ďalšie recepty zo sliviek:
-
Pečený slivkový lekvár - Slivkový lekvár pripravený tradične i v rúre - poradíme vám ten najlepší postup!
-
Rýchly recept na slivkový lekvár - Klasika klasík: Toto je najlepší recept na slivkový lekvár!
-
Slivkový koláč - Slivkový koláč s tvarohom - 3x inak a vždy božsky!
-
Jednoduchý pečený lekvár - Recept na pečený džem bez roboty: Tento je najlepší a najrýchlejší!
-
Kysnutý koláč - Tradičný kysnutý slivkový koláč s mrveničkou – ten najlepší spôsob, ako si vychutnať slivky
-
Domáci slivkový lekvár - TOP recepty zo sliviek – ako na lekvár, kompót či chutný slivkový koláč?