Domáci slivkový lekvár na chlebík aj do zákuskov

Čerstvé aj sušené slivky môžu mať mnoho zdravotných výhod kvôli ktorým ich všetci odporúčajú konzumovať. Počas ich sezóny si ich doprajte v čerstvej podobe. No mimo sezóny sú skvelé práve sušené slivky, ale aj zavárané slivky či slivkový lekvár.

Ak máte teda prebytok sliviek, vrhnite sa do prípravy obľúbeného slivkového lekváru. Okrem neho si však pochutnajte napríklad aj na chutnom zákusku, na ktorý recept nájdete nižšie. 

Odporúčame: Dokonalá hokkaido polievka: Jej chuti nik neodolá!

Prečo konzumovať slivky?

Slivky majú nízky obsah tuku a v priemere 30 kalórií na plod. Slivky sú tiež dobrým zdrojom mnohých živín. Obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a látok potrebných pre náš organizmus.

Minerály obsiahnuté v slivkách:

  • Železo

  • Draslík

  • Horčík

  • Mangán

  • Fosfor

  • Meď

  • Zinok 

Vitamíny obsiahnuté v slivkách:

  • Vitamín A

  • Vitamín C

  • Vitamín B6

  • Vitamín E

  • Vitamín K

Vďaka obsahu týchto zložiek sú slivky prospešné pre náš organizmu. Medzi ich zdravotné výhody patrí vplyv na krvný tlak, ktorý pomáhajú znižovať. Okrem toho sú ideálne na chudnutie, nakoľko podporujú trávenie a vyprázdňovanie. Podporujú zdravie kostí, zlepšujú pamäť a zdravie mozgu, pomáhajú predchádzať cukrovke, tiež zlepšujú zdravie srdca. 

Odporúčame tiež: Zdravé ovocné smoothie 3-krát inak (videorecept)

Ako pripraviť pravý slivkový lekvár od starej matere bez konzervantov?

Ingrediencie na slivkový lekvár

  • 2 kg odkôstkovaných sliviek

  • 400 g kryštálového cukru

  • 0,5 dcl octu

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 0,5 dcl rumu

Postup prípravy slivkového lekváru:

  1. Umyté, rozpolené a vykôstkované zrelé slivky zomelieme na mäsovom mlynčeku.

  2. Pomleté slivky zmiešame s cukrom, octom, škoricou a rumom. Dobre premiešame a necháme odstáť do druhého dňa.

  3. Nasledujúci deň sa vrhneme na varenie slivkového lekváru. Po troche varíme za stáleho miešania. Ak má slivkový lekvár požadovanú konzistenciu, ešte horúci ho nalejeme do pripravených pohárov.

  4. Necháme vychladnúť a uskladníme na tmavom mieste. 

Tipy na ďalšie recepty zo sliviek:

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE