Paprika a paradajka - základ pre lečo, ktoré niekto pridáva do maďarského guľášu i kotlíkového guľášu, mieša s praženicou a pod. Ale, paprika má množstvo využití. Skvelá je sama osebe, no jej chuť vynikne aj v mnohých jedlách.
Čo by ste teda povedali na paprikovú pomazánku? Tá sa hodí na hrianku, no lahodná je aj papriková pomazánka s bôčikom, s cestovinami, pridať ju môžete aj do omáčok, polievok a iných pokrmov.
Čo je na paprikovú pomazánku potrebné a aký má papriková pomazánka postup prípravy? Vyberte si recept nižšie a vrhnite sa do jej prípravy v prípade, že sa vám urodilo veľké množstvo paprík a neviete, čo s nimi.
Prečo konzumovať papriku a dopriať si aj paprikovú nátierku?
Nie je paprika ako paprika. Na celom svete totižto existuje viac ako 1 000 odrôd paprík, pričom každá z nich vyniká inou chuťou, má inú farbu, veľkosť i vzhľad. Niektoré papriky sú pálivé, ako napríklad čili papričky, ktoré obsahujú kapsaicín zodpovedný za ich pálivosť. Iné sú dužinaté a mnohé nepália vôbec - majú skôr sladkú chuť.
Odporúčame: Domáci slivkový lekvár na chlebík aj do zákuskov
Paprika - obsah vitamínov a minerálov
Okrem vitamínov a minerálov paprika tiež obsahuje kyselinu listovú, lykopén, betakarotén a ďalšie látky s protizápalovými, antibiotickým a antioxidačnými účinkami.
Vyskúšaj aj: Dokonalá hokkaido polievka: Jej chuti nik neodolá!
Zdroj: Depositphotos
Domáca papriková nátierka recept
-
1 veľká červená paprika
-
20 g sušených paradajok bez oleja
-
1 jarná cibuľka
-
2 strúčiky cesnaku
-
200 g slnečnicových semienok (lúpaných)
-
1 lyžička citrónovej šťavy
-
1 lyžička olivového oleja
-
soľ
Papriková nátierka postup:
-
Aspoň hodinu pred prípravou nasypte lúpané slnečnicové semienka do pohára a zalejte vodou. Nechajte ich namáčať aspoň danú hodinu.
-
Dajte si vyhriať rúru na 220 °C.
-
Papriku poriadne umyte, položte na plech na pečenie a pečte v rúre. Keď sa na paprike vytvoria čierne fľaky, vyberte ju z rúry, preložte do misky a prikryte, aby sa sparila. Po vychladnutí ju ošúpte a zbavte vnútorných semienok.
-
Vrhnite sa na rozmixovanie surovín. To znamená, že do mixéra vložte papriku, ošúpané strúčiky cesnaku, nakrájanú jarnú cibuľku, sušené paradajky, slnečnicové semienka, citrónovú šťavu a olivový olej. Všetko rozmixujte.
-
Podľa chuti paprikovú pomazánku osoľte a podávajte. Odporúčame ju pred podávaním nechať aspoň hodinku vychladiť. Vychladená domáca papriková nátierka má dokonalú chuť.
Odporúčanie: Papriková pomazánka by sa v chladničke nemala skladovať dlhšie ako 5 dní.
Pikantná papriková pomazánka do jedál i ako pomazánka na topinky
-
1 kg kápie červenej (červenej pálivej papriky)
-
1 kg cibule
-
1 kg paradajok
-
cca 5 feferoniek
-
1 dcl oleja
-
1 dcl bieleho octu
-
1/2 balíčka deka (koreniaci prípravok)
-
15 dkg cukru
-
1 malá horčica
Papriková pomazánka recept
Aj vy máte niekedy chuť na hrianky s paprikovou pomazánkou? Pikantná paradajkovo-papriková pomazánka je pre mnohých z nás doslova najúžasnejšia domáca nátierka - či už ako teplá nátierka ako zachladená priamo z chladničky. Mnohé recepty na nátierku si držia svoju popularitu, avšak táto zeleninová nátierka patrí medzi TOP voľbu!
-
Cibuľu si očistíme a nakrájame. Papriku umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Rovnako si nakrájame aj paradajky a feferónky. Papriky zbavíme semienok.
-
Na dno hrnca nalejeme olej, ktorý necháme rozohriať. Pridáme cibuľu a opražíme ju do sklovitá. Pridáme kápiu, paradajky, feferónky a ostatné ingrediencie. Všetko varíme do zmäknutia.
-
Hotovú paprikovú pomazánku vymixujeme na hladkú kašu, ktorou naplníme pripravené sklenené fľaše (približne 10 fliaš v závislosti od ich veľkosti). Fľaše uzavrieme a sterilizujeme. Paprikovú pomazánku skladujeme na tmavom mieste.
Aktualizované na 12.02.2024