Prepeličie vajíčka: Prečo im otvoriť dvere do svojej kuchyne?

prepeličie vajíčka

Prepeličie vajíčka sú čoraz obľúbenejšou súčasťou moderného jedálnička. Tieto drobné, no mimoriadne výživné vajíčka sa od slepačích líšia nielen svojím vzhľadom, ale aj chuťou, obsahom živín a možnosťami využitia v kuchyni. Prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička a ako ich správne pripraviť?

Vajíčka bez cholesterolu?

Prepeličie vajíčka sú známe svojou vysokou výživovou hodnotou. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu A, B1, B2, železa, zinku a selénu. Keďže sú úplne bez cholesterolu a ľahšie stráviteľné ako slepačie vajíčka, môžu ich bez výčitiek či akéhokoľvek strachu konzumovať aj ľudia s citlivejším trávením. 

Ak si ich doprajete pravidelne, podporíte svoju imunitu, zlepší sa kvalita vašej pleti a vlasov a dokonca sa dopracujete aj k lepšej nálade. Aminokyseliny a antioxidanty vo vajíčkach majú veľkú moc.

Odporúčame: Papier na pečenie v hlavnej role – aké sú jeho hlavné výhody a možnosti využitia?

Ako správne pripravovať prepeličie vajíčka

Vďaka malým rozmerom a jemnej chuti sú prepeličie vajíčka ideálne na spestrenie jedálnička a experimentovanie v kuchyni. Môžete ich pridať do šalátov, nátierok, sendvičov alebo ich podávať ako dekoratívny prvok studených mís a chuťoviek. Hodia sa aj ako prísada do polievok, omeliet či cestovín.

Príprava prepeličích vajíčok je jednoduchá a rýchla. Varíte ich podobne ako slepačie vajíčka, no kvôli ich veľkosti ich stačí variť len 2 až 3 minúty (príprava vajíčok namäkko) alebo približne 5 minút (príprava natvrdo). Pri rozbíjaní vajíčka je dobré použiť nožík alebo špeciálne kliešte, pretože škrupina sa drobí.

Špecifiká a vlastnosti prepeličích vajíčok

Na rozdiel od slepačích vajíčok je menej pravdepodobné, že prepeličie vajíčka vyvolajú alergickú reakciu, preto predstavujú bezpečnú alternatívu pre alergikov. Ich škrupiny obsahujú množstvo vápnika a možno ich po dôkladnom umytí, vysušení a rozdrvení využiť ako prírodný doplnok výživy na posilnenie kostí. 

Škrupina prepeličích vajíčok je tenšia, no zato pevná, čo zabezpečuje dlhšiu trvanlivosť v porovnaní so slepačími vajíčkami. Keď sú uskladnené v chladničke, vydržia čerstvé až niekoľko týždňov.

Odporúčame: Šťavnatejšie fašírky? Nahraďte strúhanku týmito surovinami!

využitie prepeličích vajec
freepik.com

Tipy na využitie prepeličích vajíčok

Prepeličie vajíčka môžete marinovať v sójovej omáčke a koreninách, čím získate netradičný a chuťovo výrazný predkrm. Môžete ich tiež využiť na výrobu plnených vajíčok – po uvarení ich rozrežte, vyberte žĺtok a zmiešajte ho s bylinkami a smotanou, potom zmesou bielok opäť naplňte. Inšpirovať sa môžete aj ďalšími receptami. 

Šalát s prepeličími vajíčkami a avokádom

Čerstvé šalátové listy (rukola, špenát alebo rímsky šalát) skombinujte s plátkami zrelého avokáda, so cherry paradajkami a uvarenými prepeličími vajíčkami. Ochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a čerstvo mletým korením. Tento šalát je ideálny ako ľahký obed alebo príloha k hlavnému jedlu.

Chuťovky s lososom a prepeličími vajíčkami

Na malé kúsky opečeného chleba položte plátok údeného lososa, polovicu uvareného prepeličieho vajíčka a ozdobte čerstvým kôprom alebo pažítkou. Podávajte ako štýlové predjedlo na oslavách alebo večierkoch.

Polievka s prepeličími vajíčkami

Pripravte si klasický kurací vývar alebo zeleninovú polievku. Na záver do polievky pridajte uvarené prepeličie vajíčka – celé alebo rozpolené. Polievka tak získa originálny vzhľad a nepochybne aj chuť.

Odporúčame: Prestaňte namáčať huby vo vode, máme lepší spôsob!

Plnené prepeličie vajíčka

Uvarte vajíčka natvrdo, rozrežte ich na polovicu a opatrne vyberte žĺtky. Zmiešajte žĺtky s majonézou, horčicou, nakrájanými kyslými uhorkami a dochuťte soľou a korením. Touto zmesou naplňte bielky a ozdobte čerstvou pažítkou.

Mini vajíčkové muffiny

Do muffinovej formy nalejte zmes vyšľahaných vajíčok (môžete použiť kombináciu prepeličích a slepačích), smotany, nakrájaných byliniek, syra a šunky. Pečte pri teplote 180 °C približne 15 minút. Tieto malé slané muffiny sú ideálne na raňajky alebo desiatu.

Hrianky s pestom a prepeličími vajíčkami

Na kúsky opečeného chleba alebo bagety natrite bazalkové pesto, pridajte koliesko mozzarelly a polovicu prepeličieho vajíčka. Ozdobte listami čerstvej bazalky a podávajte ako rýchle pohostenie pre hostí.

Marinované prepeličie vajíčka

Uvarené vajíčka ošúpte a naložte ich do zmesi sójovej omáčky, octu, cukru, cesnaku a zázvoru. Nechajte marinovať aspoň dve hodiny. Takto pripravené vajíčka sú skvelé ako príloha k ryži alebo ako súčasť studeného bufetu.

Malé, no hodnotné

Keďže sú prepeličie vajíčka oveľa menšie ako slepačie, dobre vyzerajú i samy osebe ako súčasť studených mís. Ich univerzálnosť vám umožní experimentovať a vytvárať nielen chutné, ale aj vizuálne atraktívne pokrmy. Pustite sa do toho!

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE