Pri plánovaní kuchyne je dôležité vytvoriť dostatok priestoru pre pohodlný pohyb a efektívnu prácu. Zistite, aké sú optimálne rozmery a rozostupy, ktoré umožnia bezpečnú a pohodlnú prípravu jedla, varenie i stolovanie.
Dostatok miesta pre prípravu jedál
Aby ste mali pri varení dostatok miesta, odporúča sa nechať pred pracovnými plochami, ako sú pracovné dosky alebo kuchynské ostrovčeky, minimálne 105 až 120 cm (ak kuchyňu využíva viacero ľudí naraz) voľného priestoru od protiľahlých skriniek, alebo iných prekážok. To zabezpečí pohodlnú prácu, či už pripravujete alebo varíte jedlo. Navyše budete môcť dvierka skriniek či spotrebičov otvoriť bez toho, aby ste bránili pohybu inej osoby, ktorá práve kuchyňu používa.
Dôležitý je aj vertikálny priestor medzi hornou časťou kuchynskej linky a pracovnou doskou – tá by podľa interiérových dizajnérov mala byť približne 45 cm.
Pracovný trojuholník a jeho vrcholy
Takzvaný kuchynský trojuholník predstavuje osvedčený prístup pri navrhovaní kuchyne, ktorého úlohou je optimalizovať pracovný tok, efektivitu a pohodlie pri varení. Tvoria ho tri hlavné zóny (vrcholy trojuholníka) – drez, chladnička a sporák alebo varná doska.
Vzdialenosti medzi jednotlivými vrcholmi nesmú byť príliš veľké, aby ste po priestore zbytočne nepobehovali. Celkový obvod trojuholníka by nemal presiahnuť 7,9 metra, pričom každá strana by mala mať dĺžku približne 1,2 až 2,7 metra – jednotlivé zóny tak budú dostatočne blízko seba (pre plynulú prípravu jedla), no zároveň bude zabezpečený aj dostatočne voľný pohyb.
Miesto pre pohodlné stolovanie
Pri plánovaní priestoru na stolovanie je dôležité myslieť na komfort nielen pri sedení, ale aj pri pohybe okolo stola. Ak sa okolo jedálenského stola budú počas stolovania pohybovať ľudia, odporúča sa nechať aspoň 120 až 150 cm voľného priestoru medzi stolom a najbližšou prekážkou (napríklad stenou alebo iným nábytkom).
V menej frekventovaných zónach, kde nie je potrebné neustále prechádzať okolo (napríklad v samostatnej jedálni) postačí 90 cm. Pokiaľ je sedenie (kuchynské stoličky alebo moderná lavica) umiestnené pri stene, na pohodlné vstávanie a sadanie je ideálne mať minimálne 90 cm.
Veľkosť stola prispôsobte nielen dostupnému priestoru, ale aj počtu ľudí, ktorí budú za stolom pravidelne sedávať. Každý človek pri stole by mal mať pre seba priestor (šírku) aspoň 60 cm.
Zdroj úvodnej fotky: XXXLutz.sk