Chuťovky, ktoré sa hodia k poháru šampanského, dobre padnú pri rozhovoroch a zaručene zaplnia stôl až do polnoci, sú neodmysliteľnou súčasťou silvestrovských osláv. Hľadáte inšpiráciu na vynikajúce a originálne chuťovky, ktoré sa hodia práve na Silvestra? Máme pre vás pár tipov.
Oslava, ako sa patrí
Keď sa posledný deň v roku stretneme s rodinou a priateľmi, často hodnotíme uplynulý rok a tešíme sa na ten nový. Je to večer, ktorý si zaslúži špeciálne jedlá a nezabudnuteľnú atmosféru. Každá gazdiná chce pripraviť niečo originálne, čo zaujme nielen svojou chuťou, ale aj vzhľadom. Chlebíčky, ale trochu iné. „Jednohubky“, ale luxusné, nech sa podporí slávnostná chvíľa. Tiež patríte medzi tých, čo radi vyčnievajú z davu? Inšpirujte sa našimi receptami.
Krémové avokádové poháre s lososom a kaviárom
Keď sa elegancia a chuť spoja do dokonalého celku, vzniknú vám tieto nádherné avokádové poháre. Krémová konzistencia avokáda skvele dopĺňa jemného lososa a exkluzívny kaviár.
Suroviny:
- 2 zrelé avokáda
- 150 g údeného lososa
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a čierne korenie
- 1 čajová lyžička kaviáru
- Na ozdobu: čerstvý kôpor
Postup: Avokáda rozkrojte, odstráňte kôstky a dužinu vydlabte do misky. Pridajte kyslú smotanu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Všetko rozmixujte na hladký krém. Do menších pohárikov alebo pohárov uložte avokádovú zmes, navrch položte plátky údeného lososa a ozdobte kaviárom. Na záver posypte čerstvým kôprom. Toto elegantné predjedlo určite poteší každého hosťa.
Mini chlebíčky s chrenom a pečenou husou
Darujte silvestrovským chuťovkám nový rozmer. Krehký chlebík s pikantným chrenom a delikátnou pečenou husou vašich hostí ohromí.
Suroviny:
- 1 balenie čerstvého chlebíka (môžete použiť aj francúzske bagety)
- 100 g pečenej husi (nakrájanej na tenké plátky)
- 2 lyžice čerstvého chrenu
- 3 lyžice majonézy
- soľ a čierne korenie
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup: Chlieb nakrájajte na tenké plátky a opražte ich na suchej panvici alebo v rúre, aby boli chrumkavé. V miske zmiešajte chren a majonézu, dochuťte soľou a korením. Na každý plátok chlebíka naneste trochu chrenovej zmesi, následne položte plátok pečenej husi. Ozdobte bylinkami podľa chuti. Tieto mini chlebíčky je vhodné pripraviť si vopred, aby ste sa počas silvestrovského večera už nezdržiavali.
Freepik.comTuniakové tartaletky s avokádom
Slané tartaletky s tuniakom a avokádom sú nielen vizuálne pôsobivé, ale aj mimoriadne chutné. Vnesú osvieženie do vašich silvestrovských chuťoviek.
Suroviny:
- 1 balenie tartaletiek
- 1 plechovka tuniaka v oleji
- 1 zrelé avokádo
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a čierne korenie
Postup: Tuniaka sceďte a premiešajte s majonézou, citrónovou šťavou, soľou a korením. Avokádo nakrájajte na malé kúsky. Do každej tartaletky dajte lyžicu tuniakového šalátu a navrch poukladajte kúsky avokáda. Budete nadšení.
Cuketové placky s feta syrom a medovo-horčicovým dipom
Placky sú skvelou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú ľahšie, ale stále chutné jedlá. Zeleninové placky s feta syrom a osviežujúcim dipom sa skvele hodia na silvestrovskú hostinu.
Suroviny:
- 1 väčšia cuketa
- 100 g feta syra
- 2 vajcia
- 50 g strúhanky
- soľ a čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
Na dip:
- 3 lyžice medu
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica olivového oleja
Postup: Cuketu nastrúhajte najemno, osoľte a nechajte chvíľu odpočívať, aby pustila vodu. Potom ju vyžmýkajte, pridajte vajcia, rozdrobený feta syr, strúhanku a dochuťte korením. Z tejto zmesi tvarujte malé placky a opečte ich na panvici pokvapkanej olivovým olejom do zlatista. Medzitým si pripravte dip zmiešaním medu, horčice a olivového oleja. Placky podávajte s dipom ako ľahkú, no chutnú alternatívu na silvestrovský stôl.
Karamelizované cibuľky s modrým syrom a orechmi
Ak máte radi výrazné chute, tieto karamelizované cibuľky s modrým syrom a orechmi musíte ochutnať. Máte pochybnosti? Dajte im šancu.
Suroviny:
- 2 veľké cibule
- 100 g modrého syra
- 50 g vlašských orechov
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica medu
- soľ a čierne korenie
Postup: Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a opražte ju na masle, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať. Pridajte med, soľ a korenie a pokračujte vo varení, kým cibuľa nebude úplne jemná a sladká. Na konci do cibule vmiešajte rozdrobený modrý syr a pokrm posypte nasekanými orechmi. Túto originálnu chuťovku môžete podávať na kúsku krehkého pečiva alebo ako samostatný pokrm.
Silvester je večer plný radosti, smiechu a zábavy, a preto aj vaše chuťovky mali odrážať túto atmosféru. S týmito originálnymi chuťovkami môžete prekvapiť svojich hostí niečím novým a chutným. Nezabudnite, že v jednoduchosti sa skrýva krása. Podstatné je pripraviť toľko jedla, aby mal do polnoci každý čo jesť. Lebo kto žuje, nezaspí...
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com