Na rodinnú oslavu, domácu párty či posedenie s návštevou sa vždy hodí aj niečo slané pod zub. Pripraviť môžete napríklad tento východniarsky slaný mix od Alenky z relácie Pečie celé Slovensko. Stačí zamiesiť jedno cesto, ktoré sa dá spracovať hneď na niekoľko spôsobov. Tieto slané chuťovky sa hodia k poháru vínka i vychladeného piva. Pustíte sa do pečenia?
Odporúčame: RECEPT: Punčové makrónky z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 1 kg hladká múka
- 600 ml mlieko
- 200 ml olej
- 2 čajové lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice kryštálový cukor
- 2 droždia
- tymian
- cesnakový prášok
Postup: Do vlažného mlieka dáme kryštálový cukor, droždie a necháme chvíľu podkysnúť, aby kvasnice napučali. Medzitým si preosejeme múku, do ktorej pridáme soľ, cesnakový prášok a tymian. Keď máme kvások napučaný, pridáme ho k múke spolu s olejom a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť približne 1 hodinu.
Postup na pijacký poplanok:
- 300 g slanina
- 3 veľké cibule
- 600 g kyslá smotana – 30 %
- 50 g bryndza
- Soľ
Slaninu a cibuľu nakrájame a jemne opražíme na panvici. Kyslú smotanu a bryndzu vymiešame so soľou. Rozvaľkané cesto preložíme na plech, na celú jeho veľkosť, natrieme ho smotanou a navrch poukladáme slaninovo-cibuľovú zmes. Dáme upiecť pri teplote 180 stupňov, dokedy nemáme zlatisté okreje. Dĺžka pečenie je individuálna, nakoľko každá rúra pečie inak.
Postup na plnené taštičky:
- 100 g syr Eidam
- 100 g údený syr
- 100 g tavený syr v črievku
- 3 uvarené vajíčka
- Sušený medvedí cesnak
- Soľ + čierne korenie
- Pór
- 80 g maslo
Syry a vajíčka nastrúhame a všetky ingrediencie spolu vymiešame. Z uvedenej hmoty si cca 1/3 odoberieme. Pór jemne opražíme na masle, pridáme k hmote a plníme ňou na kolieska vykrojené cesto. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sušeným medvedím cesnakom a dáme upiecť pri teplote 180 stupňov do zlatista.
Postup na mini žemličky:
Cesto rozvaľkáme, vykrojíme malé krúžky o priemere 3 cm, poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom a hrubou morskou soľou a pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista.
- Odobratá hmota z taštičiek
- Pažítka
- Sušené paradajky
- 100 g prosciutto
Sušené paradajky, pažítku a prosciutto nakrájame na malé kúsky a pridáme k syrovej zmesi. Naplníme ňou vychladnuté a prekrojené žemličky.
Postup na esíčka:
Cesto, ktoré sa nám zvýšilo, vyvaľkáme a vytvarujeme do písmena S. Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista. Po upečení potrieme pretlačeným cesnakom s olejom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko