Lahodný mrkvový koláč sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Samozrejme, hlavnou prísadou je mrkva, no podľa zvolených ďalších ingrediencií je možné vykúzliť vždy inú dobrotu. Vyskúšať môžete napríklad tento mrkvový koláč s tvarohovo-jogurtovým krémom, ozdobený mrkvovými čipsami. Upiekla ho Naďa v relácii Pečie celé Slovensko. Hor sa do pečenia!
Suroviny na mrkvový koláč:
- 250 g krupicového cukru (polovica môže byť hnedý cukor)
- 160 g opečených a nasekaných vlašských orechov
- 4 vajíčka
- 210 g oleja
- 315 g nastrúhanej mrkvy
- 3 lyžice javorového sirupu
- 275 g hladkej múky
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- 1 kypriaci prášok
- 1/8 ks muškátového oriešku
- 1,5 lyžičky cejlónskej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- citrónová kôra
- Soľ
Postup: Ručne vymiešame olej, cukor, vajíčka, javorový sirup a citrónovú kôru. Pridáme mix suchých surovín (muka, kypriaci prášok, soľ, korenie). Primiešame jogurt a orechy a nakoniec mrkvu. Pečieme cca hodinu pri 155 stupňoch.
Suroviny na krém:
- 500 g tučného tvarohu
- 250 g bieleho jogurtu
- 100 g práškového cukru
- citrónová kôra
Postup: Všetko spolu vyšľaháme do hladkého hustého krému.
Suroviny na mrkvové chipsy:
- 120 ml vody
- 150 g cukru
- 2 väčšie mrkvy
- práškový cukor
Postup: Cukor necháme rozpustiť vo vode a 15 minút v ňom varíme na plátky nastrúhanú mrkvu. Vyberieme, necháme odkvapkať a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 120 stupňoch cca 20 minút. Potom pocukrujeme a opálime pištoľou tak, aby cukor skaramelizoval.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko