Lístkové cesto sa dá pripraviť snáď na milión sladkých a slaných spôsobov. Jedným z nich je aj plnená roláda. Vyskúšajte si doma pripraviť vlastné lístkové cesto a upečte z neho fantastickú roládu so zemiakovou plnkou, v ktorej sa ukrýva chuť kôpru a lososa. A podávať ju môžete s chutným šalátom z rukoly, kozieho syra a granátového jablka. Recept prináša Janka z relácie Pečie celé Slovensko.
Lístkové cesto vodové:
- 150 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 2 ČL octu
- 75 ml vlažnej vody
Cesto tukové:
- 250 g 82 % masla
- 100 g hladkej múky
Zemiaková plnka:
- 500 g zemiakov
- 70 g kôpru
- 150 g údeného lososa
- muškátový orech
- soľ
- 10 g čierneho sezamu
- Korenie
- 2 vajcia
+ na potretie 100 g masla a 1 vajce
Šalát:
- 150 g rukoly
- 15 g vlašských orechov
- 20 g kozieho syra
- granátové jablko
- 15 ml olivového oleja
Postup prípravy rolády:
- Tukové cesto – na dosku preosejeme múku a nastrúhame maslo. Musí byť z chladničky inak sa nám bude veľmi lepiť. Zapracujeme suroviny do seba a dáme do chladničky. Vytvarujeme si štvorec 20 x 20 cm. Suroviny na vodové cesto dáme do misky a miesime, pokiaľ sa nám už nelepí na ruky a steny misky.
- Vodové cesto rozvaľkáme na doske 50x50 cm a do stredu vložíme tukové cesto a strany preložíme. Pomúčime zabalené cesto, nech sa nelepí a rozvaľkáme na 60x60 cm a zasa ho poprekladáme na štvorec a dáme do chladničky na 15 minút. Takto zopakujeme 2x.
- Plnka – zemiaky dáme variť do osolenej vody do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky, popučíme, pridáme nasekaný kôpor, muškátový orech, korenie, opražený na sucho čierny sezam, vajcia, soľ a dôkladne premiešame. Cesto vytiahneme z chladničky prekrojíme na polovicu. Polovičku cesta rozvaľkáme na 40x80 cm potrieme rozpusteným maslom a rozotrieme plnku, ale iba na polovicu cesta. A to preto nech sa nám to pri pečení neroztrhne a vynikne krásne vrstvenie. Hrúbka cesta by nemala byť vyššia ako 2 mm vo vnútri. Na vrch poukladáme lososa, ktorý sme si trochu natrhali.
- Po stranách zahneme okraje cca 4 cm a začneme rolovať. Prenesieme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Keďže zemiaky sú mokré, potrebujú byť v rúre dlhšie, preto si nadstavíme rúru na 180 stupňov a pečieme približne 30 až 40 minút alebo do zlatista.
- Šalát – do misky si dáme rukolu, syr, granátové jablko, orechy opražené na sucho. Zľahka premiešame a pokvapkáme olejom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko