Máte radšej pirohy v sladkej verzii? V tom prípade ste tu správne, o to viac, ak patríte aj k milovníkom maku. Súťažiaca Anička z relácie Pečie celé Slovensko pripravila pirohy s bielym makom. Biely mak má orieškovú chuť a v týchto pirohoch sa skvelo dopĺňa s osladenou kyslou smotanou a jahodami. Vyskúšate túto dobrotu aj vy?
Odporúčame: Višňová torta Pat a Mat z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 350 g hrubej múky
- 250 g jemného krémového tvarohu
- Štipka soli
- 1 vajce
Maková plnka:
- 150 g mletého bieleho maku
- 120 g kryštálového cukru
- 6 PL vody
Suroviny na omáčku:
- 500 g kyslej smotany 30 %
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL práškového cukru
- Kôra z jedného citrónu
- 150 g masla
- 500 g čerstvých jahôd
Dekorácie:
- čerstvá mäta
- 100 g mandľových lupienkov
- 2 PL kryštálového cukru
- 10 g lyofilizovaných jahôd
Postup prípravy pirohov:
- Z tvarohu, múky, vajca a soli vypracujeme cesto.
- Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a vykrajujeme kolieska, ktoré plníme makovou plnkou.
- Makovú plnku si pripravíme zmiešaním mletého maku, cukru a vody. Kolieska pozliepame.
- Takto pripravené pirohy uvaríme v osolenej vode. Povaríme 5-7 minút a dierovanou naberačkou vytiahneme von. Opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
- Polejeme roztopeným maslom, kyslou smotanou, ktorú sme zmiešali s cukrom, vanilkovým cukrom a pridali sme nastrúhanú citrónovú kôru. Navrch poukladáme nakrájané čerstvé jahody.
- Na ozdobu si dáme skaramelizovať cukor, pridáme mandľové lupienky, zmes dáme na papier na pečenie a dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov na 5-7 minút. Nalámeme a dozdobíme si pirohy aj s čerstvou mätou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko