Patríte k milovníkom tvarohu a máte ho radi napríklad v koláčoch? V tom prípade musíte ochutnať tento tvarožník od Milky z relácie Pečie celé Slovensko. Tento tvarohový koláč v sebe kombinuje aj chuť mascarpone a bobuľového ovocia, vrátane lahodných malín. Pripraviť si ho môžete podľa postupu nižšie. Hor sa do pečenia!
Suroviny na cesto:
- 315 g polohrubej múky
- 250 g mletých vlašských orechov
- 190 g masla 82 %
- 2 vajcia
- ½ prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 2 balenia trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom
- 2 PL krupicového cukru
- Štipka soli
Tvarohová vrstva:
- 500 g tučného mäkkého tvarohu
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g mascarpone
- 160 g práškového cukru
- 150 g masla
- 4 žĺtky
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1 pudingový prášok s mletým vanilkovým strukom
- 4 bielky
- 100 g kryštálového cukru
Ovocná vrstva:
- 750 g mrazeného bobuľového ovocia
- 1,5 balenia pudingového prášku
- 130 g cukru
- Voda
- Kôra z 1 citrónu
- 1 vanilkový cukor
- 1 neželatínový stužovač
Suroviny na ozdobenie:
- 250 g mascarpone
- 400 ml šľahačkovej smotany 30 – 33%
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 250 g čerstvých malín
- Lístočky mäty
Postup prípravy tvarožníka:
- Rúru začneme predhrievať na 200 stupňov.
- Vystrihneme si z papiera na pečenie obdĺžnik s rozmermi dna plechu.
- Do mixéru dáme všetky suroviny na cesto a hákom chvíľu miesime. Cesto vysypeme na pracovnú podložku a spojíme.
- Vystrihnutý papier posypeme múkou, rozvaľkáme cesto pod mikroténovou fóliou. Cesto musí mať rovnomernú hrúbku aj v rohoch papiera. Na dno pekáča štetcom rozotrieme olej a vyložíme plech druhým papierom na pečenie. Cesto aj s papierom, na ktorom sme ho vaľkali vložíme na plech. Plech s cestom dáme do chladničky, kým urobíme tvarohovú vrstvu.
- Do mixéra dáme maslo a práškový cukor a vyšľaháme. Postupne pridáme žĺtky, tvaroh, vanilku a pudingový prášok.
- Cesto preložíme do väčšej misy a misu mixéra dôkladne umyjeme a odmastíme.
- Štyri bielky šľaháme v mise mixéra najprv na nízkej rýchlosti, potom rýchlosť zvýšime. Keď je už sneh na polovicu vyšľahaný, postupne po lyžiciach pridávame cukor. Sneh musí byť pevný a nesmie obsahovať zrniečka cukru.
- Vyšľahaný sneh jemne zapracujeme do pripravenej tvarohovej zmesi a vylejeme na stuhnuté orechové cesto. Povrch cesta zahladíme.
- Plech vložíme do rúry, 10 minút pečieme na 200 stupňoch, potom 10 minút na 165 stupňoch a dopečieme 15 – 25 minút na 150 stupňoch. Presný čas môže byť rôzny podľa typu rúry.
- Kým sa koláč pečie, ovocie rozmixujeme do hladka. Zmes prepasírujeme cez sito.
- Rozmixované ovocie dolejeme vodou tak, aby zmes mala 850 ml a dáme variť s cukrom. V 150 ml vody rozmiešame 1,5 balenia pudingového prášku. Pridáme ho k malinám a uvaríme puding. Tesne pred dovarením rozmiešame v 150 ml vody vega gél, pridáme k ovociu a 3 minúty povaríme. Dochutíme citrónovou kôrou, prípadne dosladíme vanilkovým cukrom.
- Ovocie necháme chvíľu chladiť a vylejeme na upečený koláč. Vložíme koláč do chladničky a vychladíme.
- Mascarpone vyšľaháme s cukrom a prilejeme šľahačku. Vyšľaháme do peny. Tú vložíme do cukrárskeho vrecka a ozdobíme povrch vychladeného koláča.
- Koláč dozdobíme malinami a lístočkami mäty.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko