Máte chuť v nedeľu upiecť nejaký koláč k popoludňajšej kávičke, alebo očakávate návštevu a rozmýšľate nad tým, čím pohostiť hostí? Lineckému koláču s mandľovým krémom a ovocnou plnkou nik nepovie nie. V relácii Pečie celé Slovensko ho upiekla súťažiaca Táňa a vy si ho môžete pripraviť podľa jej receptu. Dobrú chuť!
Suroviny na cesto:
- 575 g hladkej múky
- 230 g mandľovej múky
- 230 g práškového cukru
- 1 ČL škorice
- ½ KL mletých klinčekov
- 1 prášok do pečiva
- 290 g vychladeného masla
- 4 vajcia
- 1 žĺtok
- 36 g rumu
- 2 ČL vanilkového extraktu
Mandľový krém:
- 210 g masla izbovej teploty
- 210 g práškového cukru
- 210 g mandľovej múky
- 2 vajcia
- 23 g kukuričného škrobu
Ovocná plnka:
- 290 g višňového pyré
- 170 g jablkového pyré
- 171 g kryštálového cukru
- 17 g pektínu
Suroviny na potretie a posypanie:
- 1 vajce
- 30 g kryštálového cukru
Suroviny na ozdobenie:
- 200 g malín
- 200 g čerešní
- 150 g čučoriedok
- 200 g jahôd
- 2 limetky
- 150 g červených ríbezlí
- 150 g černíc
Postup prípravy lineckého koláča:
- V miske mixéra zmiešame múku, mandľovú múku, práškový cukor, koreniny a prášok do pečiva. Pridáme vychladené maslo. Potom pridáme vajíčka, rum a vanilkový extrakt.
- Vymiesime cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky.
- Na krém zmiešame maslo, mandľovú múku a cukor. Šľaháme päť minút. Potom pridáme vajcia, premiešame. Ku koncu vmiešame škrob.
- Na ovocnú plnku zmiešame jablkové a višňové pyré, pridáme cukor a pektín, dáme uvariť. Za stáleho miešania varíme dve minúty. Precedíme cez sito. Opäť dáme na sporák a varíme 7- 8 minút do zhustnutia.
- ¾ časti vychladnutého cesta rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a prenesieme do pripravenej formy pokrytej papierom na pečenie. Natrieme mandľovým krémom, naň dáme ovocnú plnku. Vrch ozdobíme mriežkou z cesta, potrieme trochou vajíčka a posypeme cukrom.
- Pečieme pri 180 stupňoch 30-35 minút do zlatista.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko