Milujete sviežosť citrusového ovocia? Potom vás táto torta s citrónovým mascarpone krémom a citrónovým džemom úplne dostane. V relácii Pečie celé Slovensko ju upiekol súťažiaci Ďoďo. I na pohľad vyzerá nádherne a ešte lepšie chutí. Ak máte v pláne prípravu domácej torty, odporúčame tento recept.
Cesto 3x:
- 100 g hladkej múky
- 75 g kryštálového cukru
- 100 ml oleja
- 2 vajcia
- 135 g mrkvy
- ½ jablka
- 50 g vlašských orechov
- ½ ČL škorice
- ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL perníkového korenia
Krém:
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačky 33 %
- 3 PL práškového cukru
- 3 PL lemon curd
Lemon curd:
- 100 g citrónovej šťavy
- 1 PL citrónovej kôry
- 3 vajcia
- 50 g masla
Citrónový džem:
- 500 g citrónov
- 15 g citrónovej kôry
- 100 ml šťavy z pomaranča
- 125 g kryštálového cukru
Swiss meringue:
- 4 bielky
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
Mini pusinky:
- 75 g práškového cukru
- 1 bielok
Na ozdobenie:
- Kandizovaný citrón
- Zasnežený rozmarín
- Kumkvat
- Mini pusinky
Plnka:
- Kandizovaný citrón – 3 ks citrón, kryštálový cukor
- Zasnežený rozmarín – 6 vetvičiek rozmarínu, kryštálový cukor
- Rakytníkový džem
- 10 ks kumkvatu
- Mini pusinky
Postup prípravy citrónovej torty:
- Bielky šľaháme s cukrom na sneh a v osobitnej miske vymiešame žĺtka, olej, škoricu a perníkové korenie. K žĺtkom potom pridáme nastrúhanú mrkvu a jablko. Po spojení pridáme aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Prelejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 30 – 35 min. pri 175 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť. Môžeme dať piecť naraz 2 formy a neskôr ešte jednu.
- Zatiaľ si pripravíme lemon curd. Vo vodnom kúpeli miešame metličkou citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vajíčka. Po dosiahnutí požadovanej konzistencie pridáme nakrájané maslo na kocky a miešame do rozpustenia. Takto pripravený krém vieme použiť aj dva týždne po jeho príprave.
- Citrónový džem pripravíme pomalým varením citrónov nakrájaných na malé kúsky s citrónovou kôrou, šťavou z pomaranča a cukru. Pozor na biele časti citróna medzi dužinou a kôrou (sú horké). Pomalé varenie po dobu 60-90 min. zabezpečí požadovanú hustotu. Skúška správnosti – ak lyžičkou nanesieme džem na tanierik, prejdeme prstom a drží tvar, je hotovo. Ak tvar nedrží, ešte trošku povaríme.
- Mascarpone krém dosiahneme šľahaním smotany a mascarpone. Neskôr pridáme práškový cukor a lemon curd.
- Pripraviť si swiss meringue vo vodnom kúpeli, kde miešame bielky s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny, do ktorej pridávame zmäknuté maslo.
- Finalizácia torty – prvý plát natrieme citrónovým džemom a nanesieme vrstvu mascarpone krému. Prekryjeme druhým plátom cesta, ktorý natrieme rakytníkovým džemom a mascarpone krémom. Posledný plát a tortu potrieme swiss meringue krémom. Vrch ozdobíme pripravenými jedlými dekoráciami.
- Efektný je kandizovaný citrón, ktorý pripravíme nasledovne – citróny nakrájame na centimetrové kúsky a obvárame ich v čistej vode. Obváranie môžeme urobiť 2x ale aj viac podľa toho, aký kyslý chcete mať citrón. Pri poslednom varení do 250 ml vody pridáme aj 150 g kryštálového cukru a necháme pomaly variť približne pol hodinu. Po tomto čase citróny vyberieme na papier na pečenie a necháme ich oschnúť.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko