Torta s bobuľovým ovocím Leví kráľ z Pečie celé Slovensko

Leví kráľ je jedna z krásnych rozprávok od Walta Disneyho. A práve príbehom o levíčati a neskôr levovi Simbovi sa pri tvorbe rozprávkovej torty v relácii Pečie celé Slovensko inšpirovala súťažiaca Milka. Ako sa jej podľa vás torta podarila? Vo vnútri ukrýva orechové a mrkvové cesto, mascarpone plnku aj bobuľové ovocie. Stojí za ochutnanie!

Cesto I:

  • 140 g polohrubej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 1/2 prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 200 g nastrúhanej a vody zbavenej cukety
  • ¼ ČL soli
  • 4 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vanilkového acidofilného mlieka
  • 1ČL vanilkovej pasty

Cesto II:

  • 4 vajcia
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 ml oleja
  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • 140 g polohrubej múky
  • 130 g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Citrónová šťava a kôra z 1 citrónu
  • 130 ml vanilkového acidofilného mlieka
  • 1 ČL vanilkovej pasty

Suroviny na plnku:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného tučného tvarohu
  • 450 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 pudingový prášok na trasené dezerty vanilkový
  • 300 g mrazených malín
  • 350 g mrazeného bobuľového ovocia
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL vega gélu
  • citrónová šťava a kôra z 1 citrónu

Krém na obter:

  • 375 g masla
  • 200 g cukru
  • 75 ml vody
  • 4 žĺtky
  • 2 vajcia

Na ozdobenie:

  • 150 g modelovacej hmoty bielej
  • 150 g modelovacej hmoty svetlohnedej
  • 150 g modelovacej hmoty tmavohnedej
  • 150 g modelovacej hmoty zelenej
  • 250 g modelovacej hmoty čiernej
  • 200 g šedej poťahovej hmoty

Postup prípravy torty:

  1. Zapneme rúru a predhrievame na 180 stupňov. Do misy robota dáme celé vajcia a cukor. Šľaháme, kým bude objem 3x väčší.
  2. Sypké suroviny zmiešame. Cuketu aj s kožou nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ a chvíľu necháme postáť. Vytlačíme z nej šťavu.
  3. Odvodnenú cuketu pridáme k napeneným vajíčkam. Sypké ingrediencie cez sito pridávame do cesta. Acidofilné mlieko a olej zmiešame a pomaly vmiešame do cesta. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Časť cesta vlejeme do formy na chlieb vystlanej papierom na pečenie. Zvyšok cesta vlejeme do formy o priemere 25 cm rovnako vystlanej papierom na pečenie.
  4. Obe formy pečieme najprv 180 stupňov 10 minút a potom na 160 stupňov cca 20 minút. Chlebovú formu vyberieme skôr. Po dopečení necháme vo forme vychladiť 5 minút, a potom dochladíme na mriežke.
  5. Kým sa pečie 1. korpus, pripravíme druhý. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme šťavu a kôru z 1 citrónu. Cesto pripravíme rovnako ako cuketové cesto. Cesto vlejeme do foriem ako predtým a upečieme. Obe kruhové cestá vychladíme a rozrežeme na 2 korpusy.
  6. Mascarpone, tvaroh, cukor a pudingový prášok na trasené dezerty vyšľaháme a postupne pridáme šľahačku a vyšľaháme hustý krém.
  7. Ovocie dáme variť s 50 ml vody. Rozmixujeme a pridáme cukor s vega gélom, citrónovú šťavu a kôru.
  8. Každý korpus potrieme džemom, krémom, naň poukladáme maliny, znovu krém a necháme chladiť.
  9. Vodu s cukrom varíme do 118 stupňov na sirup.
  10. Do misy mixéru dáme žĺtky, vajcia a prešľaháme. Postupne zašľaháme cukrový sirup a po vyšľahaní pridávame maslo. Krémom obtrieme tortu a vyhladíme. Tortu necháme chladiť.
  11. Z modelovacej hmoty urobíme zvieratká a slnko. Pomocou airbrush tortu a slnko zafarbíme žltou a červenou farbou. Slnko prilepíme na zápich vystrihnutý z podložky.
  12. Cesto z chlebovej formy naplníme a vytvarujeme do tvaru kameňa. Potiahneme ho fondánom, ktorý sme vyrobili zmiešaním čierneho a šedého fondánu.
  13. Na vrch torty dáme pripravený kameň, slnko dozdobíme listami zo zeleného fondánu.
  14. Z čierneho fondánu povykrajujeme trávu a zvieratká a ozdobíme boky torty. Na kameň prilepíme levíča.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE