Na rozprávke o modrých šmolkoch vyrastali mnohí z nás a známi sú aj dnes. Inšpirovala sa nimi aj Táňa z relácie Pečie celé Slovensko, ktorá vytvorila takýto krásny domček pre Šmoulinku. Vnútri ukrýva kokosové cesto, plnku s bielou čokoládou a čučoriedkové coulis. No neznie to lahodne? Ak máte doma fanúšika tejto rozprávky, neváhajte ho na narodeniny prekvapiť takouto tortou.
Surovina na cesto:
- 5 ks vajca
- 450 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 450 g pšeničnej múky
- 15 g prášku na pečivo
- 165 g mlieka
- 83 g slnečnicového oleja
- Vanilkový extrakt
- 150 g strúhaného kokosu
- 1 PL kokosového sirupu
- 7 PL horúcej vody
- Jedla farba modra
Suroviny na plnku:
- 300 g smotany na šlahanie 33 %
- 350 g bielej čokolády
- 500 g smotanového syra
- 80 g práškového cukru
- 2 PL kokosového sirupu
- 100 g kokosu
Čučoriedkové coulis:
- 200 g pyré z čučoriedok
- 2 ČL cukor
- 2 ČL škrob
- 300 g čerstvých čučoriedok
Čokoládový obter:
- 450 g tmavej čokolády
- 250 g masla
Jedlý mach:
- 2 vajcia
- 3 bielky
- 85 g mlieko
- 65 g kryštálový cukor
- 60 g pšeničnej múky
- 75 g masla
- Soľ
Na ozdobenie:
- 300 g poťahovej hmoty ružovej
- 500 g poťahovej hmoty bielej farby
- Modelovacia hmota modrá, biela, žltá, hnedá, zelená,
- Jedlé farbivo zelené
- 50 g čučoriedok
- Jedlé kvety
- Ryžové rezance
- 50 g tmavej čokolády
Postup prípravy torty:
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V miske mixéra vyšľaháme vajcia a cukor, potom pridáme zohriate mlieko, postupne primiešame suché ingrediencie, prilejeme olej. Pridáme kokos a kokosový sirup a modré farbivo, dobre premiešame a nakoniec zalejeme horúcou vodou. Vložíme do 3 foriem a pečieme 40 minút. Necháme vychladnúť.
- Jedlý mach – do panvice nalejeme mlieko, pridáme maslo a privedieme do varu. Potom pridáme soľ a múku - varíme 1 minútu. Necháme trochu vychladiť, zatiaľ pridáme farbivo. Postupne premiešame vajcia. Na koniec primiešame bielky vyšľahané s cukrom. Na plech dáme papier na pečenie, vylejeme hmotu a dáme piecť do rúry predhriatej do 180 stupňov na 15 minút.
- Čučoriedková plnka – k pyré pridáme cukor a škrob, varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
- Krém - zohrejeme smotanu na šľahanie, vylejeme na čokoládu, dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom pridáme vychladnuté mascarpone vyšľahané s práškovým cukrom, pridáme kokosový sirup a kokos.
- Pripravíme čokoládový obter na vyrovnanie. Maslo a čokoládu rozpustíme, necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme mixérom.
- Vychladnuté korpusy rozkrájame, natrieme krémom a do stredu dáme trochu čučoriedkového coulis, posypeme čučoriedkami. Naplníme 2 korpusy, z ktorých potom vytvarujeme hríbik. Zarovnáme gčokoládovou masou a potiahneme poťahovou hmotou. Spodnú vrstvu spevníme špajdľami a položíme na ňu druhú vrstvu. Okolo torty naukladáme mach. Z modelovacej hmoty vymodelujeme postavičku, dvere, okná.
- Rozpustíme čokoládu, pridáme rezance. Spravíme strechu. Dokončíme tortu čerstvými čučoriedkami a kvetmi.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko