RECEPT: Tartaletky s lieskovcovým praliné z Pečie celé Slovensko

Lieskové orechy sú zdrojom bielkovín aj zdravých tukov, vitamínu E aj viacerých vitamínov skupiny B, taktiež mnohých minerálnych látok. Ak z nich chceme pre svoje zdravie vyťažiť čo najviac, dopriať by sme si ich mali v čo najprirodzenejšej forme. Hrsť lieskovcov predstavuje skvelú desiatu či olovrant. No z času na čas nie je na škodu dopriať si lieskovce aj v nejakej chutnej maškrte. Upiecť si môžete napríklad tieto Viliamove tartaletky s lieskovcovým praliné z Pečie celé Slovensko. No nevyzerajú famózne?

Tartaletkové cesto:

  • 218 g maslo (studené)
  • 150 g práškový cukor
  • 105 g žĺtky
  • 435 g polohrubá múka

Postup: Vymiešame práškový cukor s maslom, pridáme žĺtky, znova premiešame a nakoniec pomocou pretínačky vmiešame múku. Cesto si vyvaľkáme medzi dvomi pečiacimi papiermi a dáme ho poriadne vychladiť do chladničky. Do vychladeného cesta vyrežeme požadovaný tvar a znova dáme na chvíľu schladiť. Schladené cesto tvarujeme do tartaletky, spravené tartaletky dáme zamrznúť. Pečieme na 165 °C cca 25-30 minút.

Čokoládová ganache:

  • 220 g čokoláda (callebaut)
  • 210 g smotana 30 %
  • 50 g maslo

Postup: Čokoládu a maslo si dáme do misky. Smotanu si dáme variť do bodu varu. Horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom. Ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky.

Caramel:

  • 188 g kryštálový cukor
  • 188 g smotana 30 %
  • 90 g maslo

Postup: Cukor pomaly roztopíme na karamel, medzi tým si nahrejeme smotanu na cca 50 °C. Smotanu deglazujeme s karamelom na 2 až 3-krát. Nakoniec pridáme maslo na zjemnenie chute a pomocou ponorného mixéra sa uistíme, že karamel je spojený zo smotanou. Karamel dáme schladiť do chladničky.

Lieskovo oriešková praliné:

  • 300 g opečené lieskové orechy
  • 200 g kryštálový cukor
  • 50 g voda

Postup: Lieskovce si opečieme v trúbe na 160 °C cca 15-20 minút. Vodu a kryštálový cukor zmiešame a dáme variť, následne pridáme opečené lieskovce a karamelizujeme na 188 °C. Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť. Stuhnuté lieskovce rozomeleme v mixéri na pastu.

Lieskovo oriešková šľahaná ganache:

  • 245 g smotana 30 %
  • 40 g invertný cukor
  • 210 g biela čokoláda
  • 370 g smotana 30 % (studená)
  • 100 g lieskovo-orieškovej praliné

Postup: Čokoládu a praliné si dáme do misky smotanu (245 g) s invertným cukrom nahrejeme do bodu varu a pomaly za stáleho miešania prilievame do zmesi čokolády, smotanu prilievame na 2-krát. Smotanu (370 g) vymiešame na padnuté vrcholy, keď bude mať ganache menej než 32 °C, primiešame vymiešanú smotanu. Takto spravenú ganache dáme schladiť a neskôr vymiešame na nadýchaný krém.

Vyskladané tartaletky ozdobíme lieskovo-orieškovou praliné, opečenými lieskovými orechmi a kakaovými bôbmi. 

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE