RECEPT: Cesnakový chlieb z Pečie celé Slovensko

Domáce je skrátka domáce. Zakúpené pokrmy sa pravdepodobne nikdy nevyrovnajú tým doma pripraveným. Navyše, keď pripravujeme domáce poctivé jedlo, presne vieme, čo obsahuje a nemusíme sa tak obávať rôzne zbytočných potravinárskych aditív v zložení. Skvelým príkladom je chlieb. Čo sa vyrovná čerstvo upečenému domácemu teplému chrumkavému chlebu? Ak hľadáte jednoduchý recept na fantastický chlieb, neváhajte a vyskúšajte cesnakový chlieb podľa Alenky z Pečie celé Slovensko!

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky T650
  • 3 čajové lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica cesnakového prášku
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 400 ml teplej vody
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 22 g čerstvého droždia

Postup:

V teplej vode rozpustíme cukor a droždie. V mise zmiešame múku, soľ, cesnak a ocot. Pridáme kvások a premiešame tak, aby sa cesto spojilo (nemiesime). Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a poprekladáme ho. Potom ho zložíme tak, že kraje cesta preložíme do stredu. Bochník otočíme tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane a preložíme ho na plech s papierom na pečenie.

Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca 20 minút. Pred pečením vložíme do rúry nádobu s horúcou vodou a chlieb pečieme 15 minút pri teplote 210 stupňov a potom ešte 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. 

Podávame s cesnakovou nátierkou. 

syrová nátierka

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Cesnakovo-syrová nátierka s orechmi a pažítkou

  • 1 ks syr Lučina
  • 1 ks tavený syr v črievku
  • 100 g tvrdý syr
  • 5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
  • 4 ks vlašské orechy
  • pažítka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Orechy nasekáme, zmiešame ich s ostatnými surovinami a vymiešame hladký krém, ktorý natrieme na chlieb.  

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE