RECEPT: Tartaletky s granátovým jablkom z Pečie celé Slovensko

Granátové jablká predstavujú plody menšieho ovocného opadavého stromčeka s názvom granátovník púnsky, latinsky Punica granatum. Toto ovocie je vskutku jedinečné svojím vzhľadom. Z plodu sa totiž konzumujú semená obalené sladkým až kyslastým rôsolovitým mieškom červenkastej farby, ktorých je v jednom plode cez 500 kusov. Ak patríte k milovníkom tohto netradičného ovocia aj vy, vychutnajte si ho v podobe tartaletiek, ktoré pripravila Julka v relácii Pečie celé Slovensko. 

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g práškový cukor
  • 2 lyžice kakaa
  • 20 g podrvených mandlí
  • štipka soli
  • 140 g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko

Plnka:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 150 g čokolády na varenie
  • 200 g práškový cukor
  • 200 g masla

Džem z granátového jablka:

  • 2,5 granátové jablka
  • 200 g kryštálového cukru
  • citrón

Vrstva mandlí:

  • 200 g mandlí
  • čokoláda na varenie

Granátová poleva:

  • pol granátového jablka
  • 2 dl vody
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Ozdoby:

  • mandle
  • granátové jablko
  • čokoláda
  • medovka

Postup:

Cesto: Všetky ingrediencie postupne zmiešame dokopy. Mandle zalejeme vrelou vodou a necháme približne 3 minúty variť. Potom ich olúpeme a nasekáme na drobno a pridáme do rozpracovaného cesta a necháme ho odložené približne 10 až 15minút v chladničke, aby stuhlo. Potom si ho cez potravinársku fóliu rozvaľkáme a pohárom o trošku väčším ako priemer tartaletky vyrezávame kolieska. Zarovnáme tartaletky a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na približne 15 minút.

Plnka: Nad parou necháme za stáleho miešania rozpustiť čokoládu, smotanu a cukor. Zmes je nad parou dovtedy, kým nie je hladká a pomaly nezačína tuhnúť. Potom ju necháme chladiť. Keď zmes dostatočne vychladne, šľaháme mixérom a postupne pridávame zmäknuté na kocky pokrájané maslo. Znovu necháme tuhnúť.

Džem: Vydlabeme granátové jablko a pomocou sitka sa snažíme získať čo najviac šťavy. Potom prelejeme šťavu do kastrólika a pridáme cukor a citrón podľa chuti. Varíme dovtedy, kým nám džem nezhustne a cukor sa úplne nerozpustí.

Vrstva mandlí: Mandle opražíme, posekáme na väčšie kúsky a obalíme v čokoláde.

Granátová poleva: Šťavu z granátového jablka zmiešame s vodou a cukrom a čakáme do nie úplného zhustnutia.

ZDOBENIE: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a následnej rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť, po stuhnutí budeme vykrajovať kolieska.

PRVÉ ZDOBENE: Na spodok košíčka dáme džem z granátového jablka, potom pridáme plnku a nakoniec posekané mandle, na ktoré položíme kolieska z čokolády. Následne budeme tieto kolieska zohrievať na najnižšom ohreve flambovacej pištole, až kým sa všetky mandle do čokolády neobalia.

DRUHÉ ZDOBENIE: Na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejeme granátovou polevou. Na vrch dáme kúsky granátového jablka, medovku a rozdrvené oriešky.

TRETIE ZDOBENIE: Na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejeme granátovou polevou. Do zdobiaceho vrecúška nalejeme rozpustenú čokoládu a kreslíme okolo obvodu košíčka kruhy. Následne dozdobíme granátovým jablkom.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE