Granátové jablká predstavujú plody menšieho ovocného opadavého stromčeka s názvom granátovník púnsky, latinsky Punica granatum. Toto ovocie je vskutku jedinečné svojím vzhľadom. Z plodu sa totiž konzumujú semená obalené sladkým až kyslastým rôsolovitým mieškom červenkastej farby, ktorých je v jednom plode cez 500 kusov. Ak patríte k milovníkom tohto netradičného ovocia aj vy, vychutnajte si ho v podobe tartaletiek, ktoré pripravila Julka v relácii Pečie celé Slovensko.
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškový cukor
- 2 lyžice kakaa
- 20 g podrvených mandlí
- štipka soli
- 140 g zmäknutého masla
- 1 vajíčko
Plnka:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 150 g čokolády na varenie
- 200 g práškový cukor
- 200 g masla
Džem z granátového jablka:
- 2,5 granátové jablka
- 200 g kryštálového cukru
- citrón
Vrstva mandlí:
- 200 g mandlí
- čokoláda na varenie
Granátová poleva:
- pol granátového jablka
- 2 dl vody
- 2 lyžice kryštálového cukru
Ozdoby:
- mandle
- granátové jablko
- čokoláda
- medovka
Postup:
Cesto: Všetky ingrediencie postupne zmiešame dokopy. Mandle zalejeme vrelou vodou a necháme približne 3 minúty variť. Potom ich olúpeme a nasekáme na drobno a pridáme do rozpracovaného cesta a necháme ho odložené približne 10 až 15minút v chladničke, aby stuhlo. Potom si ho cez potravinársku fóliu rozvaľkáme a pohárom o trošku väčším ako priemer tartaletky vyrezávame kolieska. Zarovnáme tartaletky a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na približne 15 minút.
Plnka: Nad parou necháme za stáleho miešania rozpustiť čokoládu, smotanu a cukor. Zmes je nad parou dovtedy, kým nie je hladká a pomaly nezačína tuhnúť. Potom ju necháme chladiť. Keď zmes dostatočne vychladne, šľaháme mixérom a postupne pridávame zmäknuté na kocky pokrájané maslo. Znovu necháme tuhnúť.
Džem: Vydlabeme granátové jablko a pomocou sitka sa snažíme získať čo najviac šťavy. Potom prelejeme šťavu do kastrólika a pridáme cukor a citrón podľa chuti. Varíme dovtedy, kým nám džem nezhustne a cukor sa úplne nerozpustí.
Vrstva mandlí: Mandle opražíme, posekáme na väčšie kúsky a obalíme v čokoláde.
Granátová poleva: Šťavu z granátového jablka zmiešame s vodou a cukrom a čakáme do nie úplného zhustnutia.
ZDOBENIE: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a následnej rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť, po stuhnutí budeme vykrajovať kolieska.
PRVÉ ZDOBENE: Na spodok košíčka dáme džem z granátového jablka, potom pridáme plnku a nakoniec posekané mandle, na ktoré položíme kolieska z čokolády. Následne budeme tieto kolieska zohrievať na najnižšom ohreve flambovacej pištole, až kým sa všetky mandle do čokolády neobalia.
DRUHÉ ZDOBENIE: Na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejeme granátovou polevou. Na vrch dáme kúsky granátového jablka, medovku a rozdrvené oriešky.
TRETIE ZDOBENIE: Na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejeme granátovou polevou. Do zdobiaceho vrecúška nalejeme rozpustenú čokoládu a kreslíme okolo obvodu košíčka kruhy. Následne dozdobíme granátovým jablkom.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko