RECEPT: Tartaletky s avokádovým krémom z Pečie celé Slovensko

Avokádo patrí medzi ovocie, no nemôže sa pýšiť sladkou chuť. Jeho chuť je skôr neutrálna. No vďaka nej, ako aj jedinečnej maslovej konzistencii, sa využíva pri príprave rôznych sladkých aj slaných pokrmov. Tento plod plný zdravých tukov si nájde uplatnenie aj pri príprave múčnikov a dezertov. Neveríte? Tak vyskúšajte Beine tartaletky s avokádovým krémom a ananásom, ktoré pripravila v šou Pečie celé Slovensko. 

Korpus na tartaletky:

  • 270 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 2 vajíčka
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • podľa potreby studenú vodu

Postup: V mise robota miesiacim hákom prepojíme suché ingrediencie. Potom pridáme maslo, zapracujeme. Po jednom vlejeme vajíčka a nakoniec citrónovú šťavu. Je potrebné dosiahnuť kompaktné pružnejšie cesto, preto ak sa nám zdá husté, pridáme jednu – dve PL studenej vody. Hotovú hmotu zabalíme do strečovej fólie a odložíme na chvíľu do chladu. 

Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 170 °C. Cesto rozvaľkáme a tvarujeme do formičiek na tartaletky. Popicháme vidličkou a opäť vložíme do chladu na cca 20 minút. Takto pripravené pečieme do zahnednutia. Upečené korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť na mriežke, potom ich vyklopíme a necháme úplne vychladiť.

Náplň 1 – avokádový krém:

  • 3 väčšie zrelé avokáda
  • 1/3 šálky čerstvej limetkovej šťavy
  • 1/3 šálky agáve sirupu
  • 2 ČL limetkovej kôry
  • 2 PL kondenzovaného mlieka
  • 50 g creme fraiche 36 %

Postup: Avokádo očistíme, prekrájame a vložíme do nádoby mixéra, okamžite zakvapkáme šťavou z limety, aby na povrchu nezhnedlo. Pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme do hladkého krému. Suroviny na dochutenie pridávame radšej postupne a priebežne ochutnávame, keďže výslednú chuť do značnej miery ovplyvňuje stupeň zrelosti avokáda. Keď sme s chuťou spokojní, hmotu našľaháme do hladkej krémovej konzistencie. Hotový krém odložíme do chladu.

Náplň 2 – karamelizovaný ananás:

  • 1 väčší zrelý očistený ananás
  • ¼ ČL morskej soli
  • 1 PL agáve sirupu + podľa potreby
  • podľa potreby citrónová šťava

Postup: Ananás nakrájame na brunoise (malé kocky) a rovnomerne nasolíme. Necháme chvíľu odpočinúť. Opekáme na rozohriatej panvici a keď je povrch skaramelizovaný, ochutíme podľa potreby agáve sirupom a citrónovou šťavou. Množstvo použitých ochucovadiel závisí od zrelosti/intenzity sladkosti ananásu.

Náplň 3 – limetkový curd:

  • 2 vajíčka
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • šťava z jednej limetky
  • kôra z jednej limetky
  • 80 g chladeného masla

Postup: Do hrnca dáme variť vodu na parný kúpeľ. Vajíčka, cukor, šťavu a kôru spojíme v kovovej alebo sklenenej mise metličkou. Umiestnime nad paru a šľaháme do zhustnutia. Zmes okamžite precedíme a do teplej primiešame na kocky nakrájané chladné maslo. Prelejeme do plastovej dávkovacej fľašky a odložíme do chladu.

Finálne servírovanie:

+ na servírovanie nesolené opražené arašidy a mätu

Do každého korpusu na dno nalejeme limetkový curd, naň malou lyžičkou rozložíme rovnomerne kocky ananásu a nakoniec ozdobnými špičkami nastriekame avokádový krém. Nakoniec môžeme posypať presekanými arašidmi a zapichneme mätu.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE