RECEPT: Glazúrovaná citrónovo-vanilková torta z Pečie celé Slovensko

Lahodná vanilka, svieži citrón, chutné oriešky, sladučké jahody a dokonalá biela čokoláda. To je kombináciách chutí, na ktorú sa môžete tešiť v unikátne vyzerajúcej a dozaista lahodnej glazúrovanej torte podľa Štefana z relácie Pečie Slovensko. Tak neváhajte si pripraviť ingrediencie, zapnúť rúru a hor sa do pečenia! Táto torta bez pochýb vynikne na vašom nedeľnom stole. 

Piškótový korpus č.1 (spodný):

  • 3 vajcia
  • 3 kopcové lyžice práškového cukru
  • 3 kopcové lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžica mletých orechov
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 3 lyžice rastlinného oleja

Piškótový korpus č.2:

  • 3 vajcia
  • 3 kopcové lyžice práškového cukru
  • 3 kopcové lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 3 lyžice rastlinného oleja

Jahodové želé:

  • 300 g jahôd
  • 1 bal. želé
  • 20 ml studená voda
  • 80 g cukor
  • 1 PL kukuričný škrob

Citrónovo-vanilkový mousse:

  • 1 balenie želé
  • 300 ml mlieko
  • citrónová kôra
  • 1ČL vanilková esencia
  • 150 g cukor
  • 2 PL škrob
  • 4 žĺtky
  • 120 g maslo
  • 250 ml šľahačkovej smotany

Poleva:

  • 150 ml voda
  • 300 g cukor
  • 1bal želé
  • 200 ml kondenzované mlieko
  • 350 g biela čokoláda
  • červená farba

Postup:

  • Korpus č.1: Do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame (okolo 5 minút, dokedy bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku a mletých orechov. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešame ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej mise pri 180 °C, 18 min. Po dopečení zaťažíme.
  • Korpus č.2: Do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5minút (dokedy bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešame ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej mise pri 180 °C, 18 min. Po dopečení zaťažíme.
  • Jahodové želé: Do hrnca dáme jahody, cukor, vodu, škrob a želé a privedieme k varu. Dáme vychladnúť a vylejeme do tortovej formy vystlanej fóliou a dáme schladiť do mrazničky.
  • Vanilkový mousse: Do hrnca dáme variť mlieko, vanilkovú esenciu a citrónovú kôru. V miske vymiešame cukor, škrob a žĺtky. Do žĺtkovej zmesi postupne cez sitko pridáme mliečnu zmes a redukujeme. Po zhustnutí odstavíme z ohňa a zamiešame maslo. V miske si vymixujeme do tuha šľahačkovú smotanu a zapracujeme ju do zmesi a necháme vychladnúť.
  • Poleva: Do hrnca dáme vodu, cukor, kondenzované mlieko a privedieme k varu. Dáme preč z ohňa a pridáme želé. Následne pridáme bielu čokoládu a vymixujeme do hladka. Nakoniec pridáme červenú farbu a premixujeme do hladka.
  • Skladanie torty: Na spodok formy na torty si dáme fóliu. Vylejeme prvú časť mousseu, na čo dáme orechový piškót, prelejeme moussoum a dáme na 5 minút do mrazničky. Položíme želé, prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Pridáme biely korpus a prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Nakoniec prelejeme polevou a dáme schladiť. Vždy aby bola asi 1cm vrstva mousseu medzi ďalšími zložkami.

​Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE