Lahodná vanilka, svieži citrón, chutné oriešky, sladučké jahody a dokonalá biela čokoláda. To je kombináciách chutí, na ktorú sa môžete tešiť v unikátne vyzerajúcej a dozaista lahodnej glazúrovanej torte podľa Štefana z relácie Pečie Slovensko. Tak neváhajte si pripraviť ingrediencie, zapnúť rúru a hor sa do pečenia! Táto torta bez pochýb vynikne na vašom nedeľnom stole.
Piškótový korpus č.1 (spodný):
- 3 vajcia
- 3 kopcové lyžice práškového cukru
- 3 kopcové lyžice polohrubej múky
- 1 lyžica mletých orechov
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 3 lyžice rastlinného oleja
Piškótový korpus č.2:
- 3 vajcia
- 3 kopcové lyžice práškového cukru
- 3 kopcové lyžice polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 3 lyžice rastlinného oleja
Jahodové želé:
- 300 g jahôd
- 1 bal. želé
- 20 ml studená voda
- 80 g cukor
- 1 PL kukuričný škrob
Citrónovo-vanilkový mousse:
- 1 balenie želé
- 300 ml mlieko
- citrónová kôra
- 1ČL vanilková esencia
- 150 g cukor
- 2 PL škrob
- 4 žĺtky
- 120 g maslo
- 250 ml šľahačkovej smotany
Poleva:
- 150 ml voda
- 300 g cukor
- 1bal želé
- 200 ml kondenzované mlieko
- 350 g biela čokoláda
- červená farba
Postup:
- Korpus č.1: Do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame (okolo 5 minút, dokedy bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku a mletých orechov. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešame ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej mise pri 180 °C, 18 min. Po dopečení zaťažíme.
- Korpus č.2: Do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5minút (dokedy bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešame ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej mise pri 180 °C, 18 min. Po dopečení zaťažíme.
- Jahodové želé: Do hrnca dáme jahody, cukor, vodu, škrob a želé a privedieme k varu. Dáme vychladnúť a vylejeme do tortovej formy vystlanej fóliou a dáme schladiť do mrazničky.
- Vanilkový mousse: Do hrnca dáme variť mlieko, vanilkovú esenciu a citrónovú kôru. V miske vymiešame cukor, škrob a žĺtky. Do žĺtkovej zmesi postupne cez sitko pridáme mliečnu zmes a redukujeme. Po zhustnutí odstavíme z ohňa a zamiešame maslo. V miske si vymixujeme do tuha šľahačkovú smotanu a zapracujeme ju do zmesi a necháme vychladnúť.
- Poleva: Do hrnca dáme vodu, cukor, kondenzované mlieko a privedieme k varu. Dáme preč z ohňa a pridáme želé. Následne pridáme bielu čokoládu a vymixujeme do hladka. Nakoniec pridáme červenú farbu a premixujeme do hladka.
- Skladanie torty: Na spodok formy na torty si dáme fóliu. Vylejeme prvú časť mousseu, na čo dáme orechový piškót, prelejeme moussoum a dáme na 5 minút do mrazničky. Položíme želé, prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Pridáme biely korpus a prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Nakoniec prelejeme polevou a dáme schladiť. Vždy aby bola asi 1cm vrstva mousseu medzi ďalšími zložkami.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko