V kole sušienkových monumentov v relácii Pečie celé Slovensko upiekol a zo sušienok vyhotovil súťažiaci Miňo Burj Al Arab. Ide o luxusný plážový hotel v Dubaji. Čo poviete, vydaril sa mu? Ak ho chcete skúsiť pripraviť aj vy a podávať trebárs ako efektné pohostenie na párty, neváhajte! Na týchto lahodných sušienkach podávaných netradičným spôsobom si pochutná každý.
Suroviny na linecké cesto:
- 600 g hladká múka
- 200 g práškový cukor
- 4 žĺtka
- 400 g maslo
- 2 vanilkové cukre
- Citrónová kôra (podľa chuti)
Suroviny na vanilkové kamene:
- 150 g hladká múka
- 125 g maslo
- 50 g práškový cukor
- 50 g mleté orechy
- na obalenie: 100 g práškový cukor
- 2 vanilkové cukre
Suroviny na mandľové sušienky:
- 150 g maslo
- 150 g hladká múka
- 2 vanilkový cukor
- 300 g ríbezľový džem
- poleva: 1 žĺtok a 80 g práškový cukor
Suroviny na orechové sušienky:
- 300 g hladká múka
- 100 g práškový cukor
- 200 g maslo
- 2 žĺtka
- 20 g kakao
- 50 g mleté orechy
Plnka:
-
100 g orechy mleté vlašské
- 160 g práškový cukor
- 5 cl rum
- 100 g ríbezľový džem
- 2 žĺtka
- 100 g zelená poleva „DECO MELTS – FunCakes (na podstavec)
Postup prípravy sušienkového monumentu:
- Ako prvé si spravíme linecké cesto zmiešaním všetkých surovín na linecké. Vytvoríme kompaktné cesto, ktoré si potom rozvaľkáme na požadovanú veľkosť s hrúbku. Vykrajujeme najprv steny budovy, potom podstavec podľa šablóny. Prenesieme na plech a pečieme v rúre na 180 °C asi 15 minút.
- Ďalej si pripravíme orechové sušienky s postupom ako pri lineckých a tak isto mandľové a vykrajujeme potrebné tvary a pečieme pri teplote 180 °C asi 15-20 minút.
- Spravíme si orechovú plnku zmiešaním všetkých surovín na orechovú plnku. Orechové sušienky naplníme orechovou plnkou a spojíme.
- Pripravíme si aj cesto na orechové kamene. Zmiešame suroviny a spravíme cesto, z ktorého si vyšúľame valček v hrúbke malíčka. Potom ho nakrájame na rôzne tvary a dáme tiež upiecť na 180 °C 15-20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme trocha vychladnúť a obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým.
- Na podnos si pripravíme podstavec, tvorený z 2 plátov lineckej sušienky v tvare trojuholníka, tie spojíme ríbezľovým džemom a vylejeme na podstavec zelenú polevu ako trávnik. Okolo poukladáme kamene. Vežu postupne zlepujeme do požadovaného tvaru a prilepujeme ich cukrovou polevou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko