Éclairs sú tradičnou súčasťou francúzskej kuchyne. Ešte ste ich neochutnali? Ide o lahodné dezerty s krémom a polevou, ktoré si zamilujete. Pripraviť si ich môžete aj doma podľa receptu z Pečie celé Slovensko. Tieto vanilkovo-malinové éclairs pripravila súťažiaca Janka. Do jej éclairs sa musíte zahryznúť!
Suroviny na cesto:
- 250 ml vody
- 50 g masla
- Soľ
- 150 g hladkej múky
- 4 vajcia
- ¼ KL kypriaceho prášku
Suroviny na plnku:
- 500 ml mlieka
- 3 PL cukru
- 1 ks vanilkový struk
- 3 žĺtky
- 3 KL kukuričného škrobu
- 125 g masla
Malinové pyré:
- 500 g malinové pyré
- 100 g kryštálového cukru
- 1PL zlatého klasu
Na ozdobenie:
- 5 g lyofilizovaných malín
- 50 g malín
- Jedlé zlato
- 2 PL pasta pistacia
- 50 g pistácií
- 100 g bielej čokolády
Postup prípravy éclairs:
- Vodu, maslo a soľ si dáme variť do rozpustenia, odstavime a za stáleho miešania vsypeme múku s kypriacim práškom, odpalujeme 3 minúty. Preložíme do mixéru a pár minut premelieme nech sa chladí. Následne po jednom pridávame celé vajíčka. Hmotu preložíme do vrecka a striekame eclears.
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a vložíme plech.Pečieme cca 25 minút. Plech vytiahneme a necháme vychladnúť.
- Do hrnca si dáme všetky suroviny okrem masla, dobre rozmiešame a uvaríme puding, ktorý dáme vychladnúť. Maslo si v miske vymiešame do peny a po častiach pridávane vychladnutý puding a pistáciovú pastu.
- V hrnci zredukujeme pyré, pridáme cukor a v trochu vode rozpustený zlatý klas. Necháme prevrieť.
- Zoberieme éclairs a do spodnej časti vstrekneme najprv pyré a potom doplníme krémom.
- Zdobíme čokoládou, krémom a malinami.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko