Čokoládové éclairs z Pečie celé Slovensko

Poznáte éclairs? Ide o sladké pečivo francúzskeho pôvodu podlhovastého tvaru, ktoré je plnené krémom a poliate polevou. Pripraviť sa, samozrejme, dajú v rôznych verziách. Ak patríte k milovníkom čokolády, vyskúšajte tieto čokoládové éclairs, ktoré v relácii Pečie celé Slovensko pripravila súťažiaca Anička. Nevyzerajú jej koláčiky na zahryznutie? 

Odpaľované cesto:

  • 60 ml mlieka
  • 65 ml vody
  • štipka soli
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 50 g masla
  • 80 g hladkej múky
  • 110 g vajec (cca. 2 menšie vajcia)
  • práškový cukor na posypanie

Čokoládový krém:

  • 150 g 70 % horkej čokolády
  • 115 g plnotučného mlieka
  • 240 g 33 % smotany na šľahanie
  • 2 g plátkovej želatíny

Čokoládová poleva:

  • 150 g 70 % horkej čokolády
  • 240 g 33 % smotany na šľahanie

Craquelin:

  • 85 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g hladkej múky

Dekor:

  • plátok jedlého zlata
  • 3 kusy čerstvé jedlé kvety (nevädza)
  • sušené lístky nevädze
  • 1 strapec červené ríbezle

Postup prípravy éclairs:

  1. Eclairs – rúru predhrejeme na 190 stupňov, plech si vyložíme papierom na pečenie. Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme do hrnca a privedieme k varu. Prisypeme preosiatu múku a premiešame do hladka. Cesto odpaľujeme pri nižšej teplote, pokiaľ nie je hladké a nelepí sa na dnu a steny hrnca, cca. 2-3 minúty. Cesto vyberieme z hrnca a dáme do misy a miešame do mierneho vychladnutia. Vajcia pridávame postupne. Cesto dáme do cukrárenského vrecka s rezanou špičkou o priemere 12mm a na pripravený plech nastriekame banánky o dĺžke cca. 12cm. Banánky poprášime práškovým cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Zhruba po 20 minútach znížime teplotu na 170 stupňov a ešte ďalších 10-12 minút dopekáme.
  2. Krém – želatínu dáme do misky so studenou vodou a necháme napučať. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Mlieko zohrejeme k bodu varu a necháme v ňom rozpustiť napučanú želatínu. Potom ho v dvoch krokoch nalejeme na rozpustenú čokoládu, vždy dobre premiešame. Celú zmes ešte premixujeme tyčovým mixérom. Nakoniec prilejeme studenú smotanu a opäť všetko premixujeme. Zmes nalejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky vychladiť. Vychladený krém dáme do vrecka s úzkou špičkou. Do každého banánku urobíme zospodu tri malé otvory špicatým nožom a pomocou vrecka ich naplníme. Dáme do chladničky zachladiť.
  3. Poleva – čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme chvíľku odstáť, potom vymiešame do hladka. Za občasného miešania necháme polevu zachladnúť a ľahko zhustnúť. Eclairs máčame v poleve a polovicu posypeme kakaom. Dozdobíme jedlým zlatom.
  4. Craquelin – z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na mastnom papieri na hrúbku 2 mm. Zamrazíme na chvíľu a vykrojíme obdĺžniky o dĺžke 13 cm. Pred pečením ich položíme na 1/3 eclairs.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE