Princess torta predstavuje tradičnú švédsku tortu, ktorá sa pripravuje z piškóty, pudingu, malinového džemu a smotany. Obvykle je potiahnutá fondánom, najčastejšie zeleným, prípadne ružovým. Je skvelou voľbou, ak chcete oslávencovi pripraviť domácu tortu. Upiecť ju môžete podľa receptu z Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: Kávovo-karamelová torta z Pečie celé Slovensko
Vanilkový krém – puding:
- 300 ml mlieka
- ½ ks naškrabaného vanilkového struku
- 3 ks žĺtkov
- 50 g práškového cukru
- 25 g kukuričného škrobu Gustin
- 25 g masla
Piškótový korpus:
- 2 ks vajec
- 75 g práškového cukru
- 38 g kukuričného škrobu
- 38 g hladkej múky
- 1 g kypriaceho prášku do pečiva
- 38 g masla
Malinový džem:
- 150 g malín
- 75 g želírovacieho cukru
- 20 ml vody
Mandľový marcipán:
- Marcipán
- 150 g cukru na podsýpanie
- Zelená farba prášková
- 70 g ružovej cukrovej hmoty na modelovanie – „ fondán“
Dokončenie:
- 400 g smotany na šľahanie 35 %
Postup prípravy princess torty:
Vanilkový krém – puding:
-
Mlieko a naškrabaný vanilkový struk, spolu so šupkou, dáme variť na mierny oheň. Keď sa začne variť, odstavíme ho, odstránime šupku a mierne ochladíme.
- Vo veľkej miske rozšľaháme žĺtky, cukor , kukuričný škrob, tak, aby boli biele, krémové.
- Teplé mlieko prilievame po častiach do žĺtkovej zmesi.
- Zmes dáme pomaly privedieme opäť do varu, stále miešame. Varíme do zhustnutia približne 4 -5 minút, vznikne hustý puding.
- Do teplého pudingu primiešame maslo, tak aby sa rozpustilo.
- Pripravený krém prikryjeme fóliou a dáme do chladničky stuhnúť.
Malinový džem:
-
Maliny a vodu dáme variť, aby sa maliny rozvarili.
- Precedíme, pridáme želírovací cukor a opäť varíme, aby sa cukor rozpustil, približne 5 minút, aby sa džem zredukoval, pozor, aby nebol hustý.
- Džem preložíme do misky a necháme vychladnúť.
Piškótový korpus:
-
Rúru rozohrejeme na 180 – 160 stupňov.
- Pripravíme si formu s priemerom 18 cm, ráfik obalíme papierom, vnútro formy potrieme maslom.
- Vajcia a preosiaty cukor. Vyšľaháme do hustej peny (5min).
- Primiešame preosiatu múku so škrobom. Nakoniec opatrne vmiešame rozpustené maslo.
- Piškótovú hmotu dáme do formy, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 160 stupňov pečieme približne 30 – 35 minút.
- Po upečení preložíme na mriežku, aby vychladol.
- Piškótový korpus je po upečení veľmi jemný a krehký. Upečený korpus rozkrojíme zúbkovaným nožom na tri časti.
Dokončenie:
-
Smotanu vyšľaháme 100 g odložíme do cukrárskeho vrecka na zdobenie.
- 150 g zmiešame s 2/3 vychladnutého žĺtkového krému, vznikne žĺtková šľahačka.
- 150 g necháme na vytvorenie poslednej vrstvy pod marcipánom, kopula.
Skladanie:
-
Na pevnú podložku položíme spodnú časť piškótového korpusu.
- Potrieme tenkou vrstvou vychladnutého žĺtkového pudingu.
- Časť pudingu dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame po obvode spodnej časti , vznikne malý okraj.
- Do stredu pomocou lyžičky rozotrieme vychladnutý malinový džem.
- Opäť nanesieme žĺtkový puding.
- Priložíme druhý piškótový korpus.
- Rozotrieme polovicu žĺtkovej šľahačky.
- Priložíme tretí plát.
- Rozotrieme zvyšnú žĺtkovú šľahačku.
- Nakoniec rozotrieme zvyšnú vyšľahanú šľahačku a nožom zarovnáme do tvaru polgule, necháme stuhnúť približne 30 – 40 minút.
- Nakoniec na celá povrch položíme zelený marcipánový plát.
- Zarovnáme, okraj dozdobíme šľahačkou , vrch posypeme práškovým cukrom, do stredu položíme vymodelovanú ružu.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko