Mandarínky nie sú tunajším ovocím, spravidla sú dovážané zďaleka. A práve v tomto období je už ich sezóna v plnom prúde. Ak milujete mandarínky aj vy, nenechajte si ujsť túto pomarančovo-mandarínkovú tortu s kakaovým krémom. V relácii Pečie celé Slovensko ju upiekla súťažiaca Zuzana. Čo hovoríte na jej úžasné zdobenie?
Korpus:
- 450 g hladkej pšeničnej múky
- 3 ČL prášku do pečiva
- 6 vajec
- 450 g práškového cukru
- 170 g masla
- 375 g mlieka
- 4,5 PL mlieka
- 2 PL pomarančovej kôry
- 2 PL stuženého rastlinného tuku na pečenie na vymazanie tortových foriem
- 100 ml likéru s pomarančovou príchuťou na poliatie korpusu
- Ružová gélová farba
- Štipka soli
Želé:
- 3 balíky neželatínového stužovača
- 750 ml mandarínkového pyré
- 100 g kryštálového cukru
Krém:
- 7 bielkov
- 420 g kryštálového cukru
- 632 g masla
- 2 ČL čierneho kakaa
- Čierna gélová farba (extra black)
- Tyrkysová gélová farba
- Modrá gélová farba
- Vanilkový lusk
Na ozdobenie:
- 200 g cukrovej modelovacej hmoty
- Čierna gélová farba
- Čierna prášková potravinárska farba
- Zlatá prášková potravinárska farba
- Biela prášková potravinárska farba
Postup prípravy torty:
- Rúru rozohrejeme na 185 stupňov, tortové formy vymažeme stuženým rastlinným tukom na pečenie a posypeme múkou.
- Maslo rozpustíme a zohrejeme spolu s mliekom, prilejeme olej. Musia ostať teplé, ale nie horúce.
- Vajcia rozšľaháme a pridáme cukor, šľaháme na plné otáčky aspoň 10 min.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou.
- Vajíčkovú zmes zmiešame s mliekom a maslom a vmiešame múčnu zmes.
- Cesto zafarbíme ružovou farbou a vylejeme do tortových foriem. Pečieme cca 40-50 min.
- Na želé zmiešame pyré s cukrom a privedieme do varu. Použijeme neželatínový stužovač podľa návodu.
- Horúce želé vlejeme do nádob a necháme vychladnúť, kým nestuhne.
- Na krém zmiešame cukor s bielkami a za stáleho miešania zohrievame nad parou, kým nedosiahnu teplotu 60 stupňov Celzia.
- Bielky šľaháme, kým nevytvoria pevný lesklý sneh, necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Do masla pridáme vyškrabané semiačka z vanilkového lusku a postupne vmiešame do snehu.
- Krém rozdelíme na 3 časti, väčšiu časť necháme bielu, ostatné 2 zafarbíme čiernou, do ktorej pridáme aj čierne kakao, tyrkysovou a modrou farbou.
- Každý korpus rozdelíme na polovicu, nanesieme biely krém a do stredu položíme mandarínkové želé. Takto vytvoríme 4 poschodia.
- Bielym krémom na hrubo potrieme tortu a necháme vychladnúť
- Špachtľou bodovo nanesieme zafarbený krém na tortu a opatrne zarovnáme, ak ostanú voľné miesta, nanesieme ďalší krém. Dáme chladiť.
- Z modelovacej hmoty vytvarujeme dekorácie a poukladáme na vrch torty.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko