Pomarančovo-mandarínková torta z Pečie celé Slovensko

Mandarínky nie sú tunajším ovocím, spravidla sú dovážané zďaleka. A práve v tomto období je už ich sezóna v plnom prúde. Ak milujete mandarínky aj vy, nenechajte si ujsť túto pomarančovo-mandarínkovú tortu s kakaovým krémom. V relácii Pečie celé Slovensko ju upiekla súťažiaca Zuzana. Čo hovoríte na jej úžasné zdobenie?

Korpus:

  • 450 g hladkej pšeničnej múky
  • 3 ČL prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 450 g práškového cukru
  • 170 g masla
  • 375 g mlieka
  • 4,5 PL mlieka
  • 2 PL pomarančovej kôry
  • 2 PL stuženého rastlinného tuku na pečenie na vymazanie tortových foriem
  • 100 ml likéru s pomarančovou príchuťou na poliatie korpusu
  • Ružová gélová farba
  • Štipka soli

Želé:

  • 3 balíky neželatínového stužovača
  • 750 ml mandarínkového pyré
  • 100 g kryštálového cukru

Krém:

  • 7 bielkov
  • 420 g kryštálového cukru
  • 632 g masla
  • 2 ČL čierneho kakaa
  • Čierna gélová farba (extra black)
  • Tyrkysová gélová farba
  • Modrá gélová farba
  • Vanilkový lusk

Na ozdobenie:

  • 200 g cukrovej modelovacej hmoty
  • Čierna gélová farba
  • Čierna prášková potravinárska farba
  • Zlatá prášková potravinárska farba
  • Biela prášková potravinárska farba
torta s mandarínkami

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy torty:

  1. Rúru rozohrejeme na 185 stupňov, tortové formy vymažeme stuženým rastlinným tukom na pečenie a posypeme múkou.
  2. Maslo rozpustíme a zohrejeme spolu s mliekom, prilejeme olej. Musia ostať teplé, ale nie horúce.
  3. Vajcia rozšľaháme a pridáme cukor, šľaháme na plné otáčky aspoň 10 min.
  4. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou.
  5. Vajíčkovú zmes zmiešame s mliekom a maslom a vmiešame múčnu zmes.
  6. Cesto zafarbíme ružovou farbou a vylejeme do tortových foriem. Pečieme cca 40-50 min.
  7. Na želé zmiešame pyré s cukrom a privedieme do varu. Použijeme neželatínový stužovač podľa návodu.
  8. Horúce želé vlejeme do nádob a necháme vychladnúť, kým nestuhne.
  9. Na krém zmiešame cukor s bielkami a za stáleho miešania zohrievame nad parou, kým nedosiahnu teplotu 60 stupňov Celzia.
  10. Bielky šľaháme, kým nevytvoria pevný lesklý sneh, necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  11. Do masla pridáme vyškrabané semiačka z vanilkového lusku a postupne vmiešame do snehu.
  12. Krém rozdelíme na 3 časti, väčšiu časť necháme bielu, ostatné 2 zafarbíme čiernou, do ktorej pridáme aj čierne kakao, tyrkysovou a modrou farbou.
  13. Každý korpus rozdelíme na polovicu, nanesieme biely krém a do stredu položíme mandarínkové želé. Takto vytvoríme 4 poschodia.
  14. Bielym krémom na hrubo potrieme tortu a necháme vychladnúť
  15. Špachtľou bodovo nanesieme zafarbený krém na tortu a opatrne zarovnáme, ak ostanú voľné miesta, nanesieme ďalší krém. Dáme chladiť.
  16. Z modelovacej hmoty vytvarujeme dekorácie a poukladáme na vrch torty.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE