Vedeli ste o tom, že mak patrí k jedným z najlepších zdrojov dôležitého vápnika? Preto by sme ho v kuchyni mali využívať častejšie. Siahnuť po ňom možno napríklad pri príprave múčnikov. Miesto makovej štrúdle však tento raz vyskúšajte trebárs domácu tortu. Túto makovú tortu s višňami upiekol v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Tomáš. Skúsite ju upiecť tiež?
Odporúčame: Višňový koláč dunajské vlny z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 5 žĺtkov
- 8 bielkov
- 180 g práškového cukru
- 60 g hladkej múky
- 200 g mletého maku
- 1 prášok do pečiva
- 70 ml mlieka
Suroviny na plnku:
- 3 žĺtky
- 80 g pudingového prášku
- 120 g kryštálového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 450 g masla
- 700 ml mlieka
- 2 dl rumu
- 500 g olúpaných višní
Postup prípravy makovej torty:
- Najprv si dáme 200 g olúpaných višní do misky a zalejeme 2 dl rumom.
- 5 žĺtkov vyšľaháme s cukrom. 8 bielkov vyšľaháme na sneh. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mletý mak, múku s práškom do pečiva. Vymiešame a pridáme mlieko. Spolu premiešame a pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Dáme do formy s priemerom 26 cm. Pečieme na 170 stupňov cca 30 minút.
- Kým sa pečie korpus, pripravíme si plnku. Dve tretiny mlieka s kryštálovým a vanilkovým cukrom dáme variť, pridáme zvyšok mlieka rozmiešaný s pudingovým práškom a žĺtkom do vriaceho mlieka a uvaríme krém, ktorý po odstavení prikryjeme fóliou, aby sa nespravila šupka. Do vychladnutého krému pridáme 4 PL rumu a zamiešame zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
- Korpus prerežeme na 3 kusy. Korpus naplníme krémom a na každý natretý plat naukladáme višne namočene v rume. Každý plat polievame s višňami zaliatymi rumom, zahladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Tortu ozdobíme višňami, zvyšným krémom a lístkami mäty.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko