Milujete pistácie? V tom prípade ste tu dnes správne. Tieto lahodné orechy typické tvojou jedinečnou zelenkastou farbou, patria k najdrahším orechom na svete. Súvisí to s ich pomalých rastom (stromy pistácií dosahujú vrchol produkcie často až po 15 rokoch a neraz plodia každé dva roky), ale napríklad aj s tým, že sa obvykle zberajú ručne. Praví milovníci pistácií si ich však aj napriek ich vyššej cene raz za čas doprajú. Nabudúce ich môžete použiť pri príprave fantastickej pistáciovej bábovky podľa Bei z Pečie celé Slovensko.
Suroviny na bábovku:
- 5 ks stredne veľkých vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- Štipka soli
- 250 g jogurtu gréckeho typu (10 % tuku)
- 2 PL pistáciového oleja (prípadne neutrálneho rastlinného oleja)
- 130 g pomletých nesolených pistácií – hrúbku mletia zvolíme podľa toho, ako chceme mať priznané kúsky vo výslednom výrobku
- Kôra a šťava z jedného citróna
- 270 g polohrubej múky
- 2 ČL sóda bikarbóna
- 1 ČL mletého kardamómu
Suroviny na polevu a zdobenie:
- 100 g bielej čokolády
- 125 g jogurtu gréckeho typu
- cca 80 g celých lúpaných pistácií
- 2 citróny
Postup:
- Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkovým nadstavcom šľaháme do peny cca 8 – 10 minút.
- Medzi tým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 °C a pripravíme formu.
- Do zmesi vajec a cukru postupne opatrne ručne zapracujeme 250 g jogurtu, 130 g pomletých pistácií, olej, nastrúhanú kôru z jedného citróna, olej a múku, preosiatu spoločne so sódou bikarbónou a kardamómom. Zmes nalejeme do formy a dáme piecť – cca 50 minút podľa výšky formy, prepečenie skontrolujeme špajdľou, ktorá musí zostať suchá.
- Bábovku vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť a potom ju vyklopíme z formy.
- Počas chladnutia základu si pripravíme polevu – nad parou rozpustíme bielu čokoládu, do ktorej po miernom vychladnutí primiešame jogurt a podľa chuti šťavu z citróna.
- Druhý citrón očistíme a z vykrojíme segmenty (malým ostrým nožíkom vykrajujeme len čistú dužinu bez šupiek) a tie nakrájame na malé kocky. Pistácie presekáme na väčšie kúsky.
- Po vychladnutí bábovku prelejeme polevou, posypeme pistáciami a dozdobíme citrónovými kúskami.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko