RECEPT: Pistáciová bábovka z Pečie celé Slovensko

Milujete pistácie? V tom prípade ste tu dnes správne. Tieto lahodné orechy typické tvojou jedinečnou zelenkastou farbou, patria k najdrahším orechom na svete. Súvisí to s ich pomalých rastom (stromy pistácií dosahujú vrchol produkcie často až po 15 rokoch a neraz plodia každé dva roky), ale napríklad aj s tým, že sa obvykle zberajú ručne. Praví milovníci pistácií si ich však aj napriek ich vyššej cene raz za čas doprajú. Nabudúce ich môžete použiť pri príprave fantastickej pistáciovej bábovky podľa Bei z Pečie celé Slovensko.

Suroviny na bábovku:

  • 5 ks stredne veľkých vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 250 g jogurtu gréckeho typu (10 % tuku) 
  • 2 PL pistáciového oleja (prípadne neutrálneho rastlinného oleja)
  • 130 g pomletých nesolených pistácií – hrúbku mletia zvolíme podľa toho, ako chceme mať priznané kúsky vo výslednom výrobku
  • Kôra a šťava z jedného citróna
  • 270 g polohrubej múky
  • 2 ČL sóda bikarbóna
  • 1 ČL mletého kardamómu

Suroviny na polevu a zdobenie:

  • 100 g bielej čokolády
  • 125 g jogurtu gréckeho typu
  • cca 80 g celých lúpaných pistácií
  • 2 citróny

Postup:

  1. Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkovým nadstavcom šľaháme do peny cca 8 – 10 minút.
  2. Medzi tým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 °C a pripravíme formu.
  3. Do zmesi vajec a cukru postupne opatrne ručne zapracujeme 250 g jogurtu, 130 g pomletých pistácií, olej, nastrúhanú kôru z jedného citróna, olej a múku, preosiatu spoločne so sódou bikarbónou a kardamómom. Zmes nalejeme do formy a dáme piecť – cca 50 minút podľa výšky formy, prepečenie skontrolujeme špajdľou, ktorá musí zostať suchá.
  4. Bábovku vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť a potom ju vyklopíme z formy. 
  5. Počas chladnutia základu si pripravíme polevu – nad parou rozpustíme bielu čokoládu, do ktorej po miernom vychladnutí primiešame jogurt a podľa chuti šťavu z citróna. 
  6. Druhý citrón očistíme a z vykrojíme segmenty (malým ostrým nožíkom vykrajujeme len čistú dužinu bez šupiek) a tie nakrájame na malé kocky. Pistácie presekáme na väčšie kúsky.
  7. Po vychladnutí bábovku prelejeme polevou, posypeme pistáciami a dozdobíme citrónovými kúskami. 

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE