Možno ste už počuli o tom, že mak je v niektorých kútoch sveta zakázaný, pretože ide v podstate o prírodný zdroj ópia. Na Slovensku však patrí mak k bežným a tradičným surovinám a sme za to radi. Veď aké by to bolo bez lahodnej makovej štrúdle či makových šúľancov? Ak patríte medzi milovníkov maku, neváhajte si pripraviť túto fantastickú makovo-makovú tortu podľa Alenky z relácie Pečie celé Slovensko!
Odporúčame: Výživná polievka zo šťaveľa na každý deň
Suroviny na korpus:
- 12 žĺtkov
- 280 g práškového cukru
- 280 g mletého maku
- 14 bielkov
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie foriem
Suroviny na krém:
- 250 g masla
- 300 g práškového cukru
- 2 PL rumu
- 4 žĺtky
- 350 ml mlieka
- 300 g mletého maku
- 1 vanilkový cukor
- plus na ozdobu ovocie – rôzne druhy
Príprava korpusu:
Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a necháme stranou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Pridáme mletý mak a na záver zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch foriem a pečieme približne 25 až 30 minút vo vyhriatej rúre. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a opatrne prekrojíme na dve časti. Vo finále teda budeme mať 4 pláty cesta.
Plnka:
Mlieko uvaríme s mletým makom do zhustnutia a necháme vychladnúť (pokiaľ máte pocit, že je mlieka málo, trochu pridajte). Žĺtka spolu s 200 g cukrom a vanilkou vyšľaháme nad parou. V mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo so zvyšným cukrom do peny. Potom opatrne zašľaháme rum a vyšľahané žĺtky.
Do maslového základu pomaly zamiešame uvarenú vychladnutú makovú plnku a dobre, ale opatrne vyšľaháme. Krémom naplníme korpusy a naplnenú tortu potrieme krémom, ktorý sme si nechali. Na vrch torty naukladáme ovocie rôznych druhov a dáme do chladničky vytuhnúť.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko