RECEPT: Makovo-maková torta z Pečie celé Slovensko

Možno ste už počuli o tom, že mak je v niektorých kútoch sveta zakázaný, pretože ide v podstate o prírodný zdroj ópia. Na Slovensku však patrí mak k bežným a tradičným surovinám a sme za to radi. Veď aké by to bolo bez lahodnej makovej štrúdle či makových šúľancov? Ak patríte medzi milovníkov maku, neváhajte si pripraviť túto fantastickú makovo-makovú tortu podľa Alenky z relácie Pečie celé Slovensko!

Suroviny na korpus:

  • 12 žĺtkov
  • 280 g práškového cukru
  • 280 g mletého maku
  • 14 bielkov
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie foriem

Suroviny na krém:

  • 250 g masla
  • 300 g práškového cukru
  • 2 PL rumu
  • 4 žĺtky
  • 350 ml mlieka
  • 300 g mletého maku
  • 1 vanilkový cukor
  • plus na ozdobu ovocie – rôzne druhy

Príprava korpusu:

Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a necháme stranou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Pridáme mletý mak a na záver zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch foriem a pečieme približne 25 až 30 minút vo vyhriatej rúre. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a opatrne prekrojíme na dve časti. Vo finále teda budeme mať 4 pláty cesta.

Plnka:

Mlieko uvaríme s mletým makom do zhustnutia a necháme vychladnúť (pokiaľ máte pocit, že je mlieka málo, trochu pridajte). Žĺtka spolu s 200 g cukrom a vanilkou vyšľaháme nad parou. V mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo so zvyšným cukrom do peny. Potom opatrne zašľaháme rum a vyšľahané žĺtky.

Do maslového základu pomaly zamiešame uvarenú vychladnutú makovú plnku a dobre, ale opatrne vyšľaháme. Krémom naplníme korpusy a naplnenú tortu potrieme krémom, ktorý sme si nechali. Na vrch torty naukladáme ovocie rôznych druhov a dáme do chladničky vytuhnúť. 

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE