Penová torta predstavuje jeden z typických druhov zákuskov, ktoré vídame na slávnostných stoloch na oslavách, svadbách či pri iných špeciálnych príležitostiach. Patríte k jej fanúšikom? Skúste si ju pripraviť doma. Zabudnite ale na tradičnú verziu a skúste verziu nielen s kakaovým krémom, ale aj vanilkovým a kávovým. Túto dobrotu v relácii Pečie celé Slovensko vytvorila súťažiaca Anna. No nevyzerá na zahryznutie?
Suroviny na cesto:
- 14 bielkov
- Štipka soli
- 505 g kryštálového cukru
- 505 g práškového cukru
Vanilkový krém:
- 6 žĺtkov
- 210 g práškového cukru
- 35 ml bourbon vanilky
- 200 g masla
Kávový krém:
- 6 žĺtkov
- 210 g práškového cukru
- 1,5 PL mletej zrnkovej kávy
- 200 g masla
Kakaový krém:
- 5 žĺtkov
- 175 g kryštálového cukru
- 60 ml espresa
- 50 g kakaa
- 100 g tmavej čokolády 65 %
- 250 g masla
Na ozdobenie:
- 100 g tmavej čokolády 52 %
- 100 g fondánu
- Žltá gélová farba
Postup prípravy penovej torty:
- Do misy nad paru dáme bielky so štipkou soli. Postupne pridáme krupicový cukor. Šľaháme, kým sneh nebude pekný tuhý. Odstavíme a postupne zašľaháme aj práškový cukor. Šľaháme 15 – 20 minút, až bude sneh krásne lesklý.
- Na 4 papiere na pečenie vyznačíme kruhy s priemerom 22 cm. Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, na papiere nastriekame 3 plné kruhy a jeden kruh vyplníme len po obvode a stred necháme prázdny.
- Sušíme v rúre vyhriatej na 90 stupňov 60 – 90 minút. Korpusy necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.
- Pripravíme si vanilkový krém. Žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou. Pridáme vanilku a necháme vychladnúť. Po vychladnutí zašľaháme zmäknuté maslo.
- Kávový krém si pripravíme rovnako. Žĺtky, cukor a kávu vyšľaháme nad parou. Necháme vychladnúť a zašľaháme zmäknuté maslo.
- Kakaový krém - žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou. Za stáleho miešania pridáme vychladnuté espreso a postupne primiešavame preosiate kakao. Nakoniec do hmoty nalámeme čokoládu, rozmiešame a odstavíme. Keď vychladne, zamiešame do nej zmäknuté maslo.
- Môžeme poskladať tortu. Korpusy potrieme kakaovým, kávovým a vanilkovým krémom.
- Na vrchný korpus vymodelujeme z fondánu ružičky a z čokolády listy.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko