Pečená Aljaška s čučoriedkovou a bryndzovou zmrzlinou z Pečie celé Slovensko

Netradičné kombinácie chutí môžu niekedy znieť zvláštne, no ak im dáme šancu, ľahko sa môže stať, že si ich zamilujeme. Takúto kombináciu ukrýva aj táto pečená Aljaška (baked Alaska), čo je dezert z korpusu, pečenej pusinky a zmrzliny. Táto dobrota skrýva cviklový korpus a čučoriedkovú a bryndzovú zmrzlinu. Recept prináša Ďoďo z relácie Pečie celé Slovensko. Vyskúšate jeho unikátnu kombináciu chutí?

Cviklový korpus:

  • 250 g uvarenej cvikly
  • 100 g masla
  • 200 g 70 % čokolády
  • 1 vajce
  • 75 g trstinového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • ½ kypriaceho prášku do pečiva
  • 1,5 PL kakaa
  • ½ balenia škoricového a vanilkového cukru

Čučoriedková zmrzlina:

  • 190 g čučoriedok
  • 37 g kryštálového cukru
  • 1,5 PL vody
  • 370 ml smotany na šľahanie
  • 300 g kondenzovaného mlieka

Bryndzová zmrzlina:

  • 187 g bryndze
  • 370 ml smotany na šľahanie
  • 300 g kondenzovaného mlieka

Taliansky sneh:

  • 4 bielky
  • 266 g cukru
  • 133 g vody

Postup prípravy pečenej Aljašky:

  1. Horúcu cviklu mixujeme s maslom a čokoládou na hladkú kašu. Tú necháme vychladnúť.
  2. V inej miske mixujeme vajcia s cukrom do peny a po vyšľahaní pridáme cviklovú zmes. Pridáme múky, kypriaci prášok do pečiva, kakao, škoricový a vanilkový cukor. Nalejeme do oválnej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov 45 minút.
  3. Čučoriedkovú zmrzlinu pripravíme varením čučoriedok s cukrom a vodou, ich rozmixovaním a prepasírovaním. Následne si vyšľaháme smotanu a pridáme kondenzované mlieko s vychladenou čučoriedkovou zmesou. Zmrzliny pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
  4. Bryndzovú zmrzlinu pripravíme vyšľahaním smotany, pridaním kondenzovaného mlieka a rozšľahanej bryndze. Rovnako pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
  5. Keď je zmrzlina pripravená dáme do misky, ktorej vrchný priemer sedí s veľkosťou korpusu a naplníme vrstvami zmrzliny v poradí na dno čučoriedka, bryndza.
  6. Pečená Aljaška je spojená so zapečeným bielkovým snehom, ktorý pripravíme šľahaním bielkov nie do tuhej špičky, do ktorých prilejeme cukrový rozvar o teplote 118 stupňov. Sneh je lesklý a túhy. Časť snehu zafarbíme na čučoriedkovú farbu.
  7. Tortu finalizujeme nasledovne: na korpus vyklopíme vrstvy zmrzliny z misky a nanesieme ozdobnou špičkou sneh. Pomocou ručnej pištole opálime a podávame. Netreba sa báť, snehová pokrývka zmrzlinu ochráni pred teplom z pištole.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE