Poznáte dezert známy ako pečená Aljaška (baked Alaska)? Ide o dezert v podobe upečenej pusinky, v ktorej sa skrýva zmrzlina alebo zamrznuté ovocné pyré. Kombinácia horúceho a studeného je skrátka dokonalá. To musíte vyskúšať! Pečenú Aljašku s marakujovou zmrzlinou si môžete upiecť podľa receptu od Janky z relácie Pečie celé Slovensko.
Zmrzlina:
- 750 ml 33 % smotany na šľahanie
- 600 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 1 ks vanilkového struku
- 100 g medu
- 250 g hnedého cukru
- 300 ml marakujového pyré
- Oranžové potravinárske farbivo
Karamel:
- 250 g kryštálového cukru
- 0,5 dcl vody
- 200 ml 33 % smotany na šľahanie
- 150 g pekanových orechov
- 80 g masla
Suroviny na korpus:
- 500 g polohrubej múky
- 3 vajcia
- 95 g kryštálového cukru
- 20 g kakaa
- 30 g pekanových orechov
- 3 PL vody
Sneh:
- 4 bielky
- 250 g práškového cukru
- Vanilková pasta
Postup prípravy pečenej Aljašky:
- Do hrnca dáme mlieko, šľahačku, med, cukor, žĺtky a rozrezaný, vydlabaný vanilkový struk. Dobre premiešame a dáme variť. Nesmie to celkom vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes vlejeme do zmrzlinovača a necháme pracovať. Keď ju máme na polovicu hotovú, začneme vlievať pyré a necháme vypracovať až do tuhej podoby.
- Karamel – cukor dáme do hrnca s vodou a zahrievame, pokiaľ nemá svetlohnedú farbu. Následne prilejeme šľahačku a necháme chvíľku variť. Pridáme maslo a nasucho opražené a posekané orechy. Ešte povaríme. Vznikne hustejšia zmes, ktorú necháme vychladnúť.
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou, bielky so štipkou soli. Do žĺtkovej zmesi pridáme všetky suché suroviny zamiešame, pridáme sneh premiešame a dáme do okrúhlej formy s priemerom 18 cm. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 až 30 minút. Necháme vychladnúť.
- Do misky dáme potravinársku fóliu a začneme vrstviť zmrzlinu, ktorú si rozdelíme na tri časti. Do druhej a tretej pridáme farbivo podľa toho. akú intenzitu chceme. Prvú a druhú dáme na seba. Ak je trochu roztopená dáme do mrazničky stuhnúť. Ďalšia vrstva bude karamelová a na koniec tretia vrstva zmrzliny. Na vrch položíme korpus a dáme do mrazničky.
- Bielková pena – do mixéru dáme bielky s trochou soli a začneme miešať. Po častiach pridávame cukor a miešame do tuhej peny. Pred koncom pridáme vanilkovú pastu podľa chuti.
- Zmrzlinovú tortu si preložíme na podnos a nastriekame sneh. Následne flambovacou pištoľou opálime sneh.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko