RECEPT: Croquembouche s lieskovcovým praliné z Pečie celé Slovensko

Poznáte francúzsky dezert croquembouche? Ide o dezert zložený z koláčov z odpaľovaného cesta, ktoré sú obvykle zlepené karamelom. Croquembouche nie je jednoduchý na prípravu, no výsledok rozhodne stojí za to. Ak vás čaká nejaká oslava, určite skúste pripraviť tento jedinečný dezert. Postupovať môžete podľa receptu od Anky z relácie Pečie celé Slovensko. 

Craquelin prírodný:

  • 100 g masla
  • 125 g hladkej múky
  • 125 g hnedého cukru

Craquelin hnedý:

  • 100 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • 125 g hnedého cukru
  • 25 g kakaa

Craquelin červený:

  • 100 g masla
  • 135 g hladkej múky
  • 125 g hnedého cukru
  • červená gélová farba

Praliné:

  • 300 g lieskových orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 g soli

Krém:

  • 750 g mlieka
  • 120 g žĺtok
  • 195 g kryštálového cukru
  • 45 g hladkej múky
  • 45 g kukuričného škrobu
  • 375 g masla
  • 225 g praliné

Odpaľovaná hmota:

  • 400 g vody
  • 200 g oleja
  • 3 g soli
  • 225 g hladkej múky
  • 6 vajec

Podnos z nougatinu:

  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov

Dekorácia a lepenie:

  • 500 g kryštálového cukru
  • Čerstvý rozmarín
  • 200 g čerstvých čučoriedok
  • 100 g práškového cukru

Postup prípravy croquembouche:

  1. Craquelin – zmäknuté maslo, hnedý cukor a múku vymiešame. Hmotu vložíme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme na 2mm. Plát dáme zachladiť. Po zachladení uvoľníme oba papiere a pomocou formičky vyrežeme kruh, ktorý položíme na odpaľované cesto. Rovnakým spôsobom si pripravíme hnedý aj červený craquelin.
  2. Praliné – lieskové oriešky dáme opražiť do rúry do zlatista na 150 stupňov. Z cukru si spravíme karamel, pridáme soľ. Karamel dáme vychladnúť. Vychladnuté lieskové oriešky a karamel dáme do mixéra. Mixujeme do hladkej tekutej formy.
  3. Odpaľovaná hmota – vodu s olejom privedieme spolu so soľou vo väčšom hrnci do varu. Keď zovrie stiahneme zo sporáka, prisypeme múku a poriadne premiešame. Miešame, kým sa časť vody odparí. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od hrnca aj od varešky a má tvar gule. Necháme vychladnúť a ručne alebo kuchynským robotom primiešame jedno vajíčko po druhom. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený papierom striekame kôpky. Na každú kôpku dáme koliesko vrchného craqueline cesta. Rúru zohrejeme na 210 stupňov, vložíme plech a po 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme celkovo asi 15 minút, záleží na rúre. Rúru počas pečenia nesmieme otvárať.
  4. Krém – mlieko rozdelíme na dve časti. Dve tretiny mlieka dáme variť s cukrom. V jednej tretine mlieka rozmiešame múku, kukuričný škrob a žĺtky. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému zašľaháme zmäknuté maslo a praliné. Krémom plníme upečené chouxy.
  5. Podnos z nougatinu – cukor dáme skaramelizovať a pridáme mandľové lupienky. Hmotu premiestnime na silikónovú podložku a vyvaľkáme podnos v tvare kruhu, odrežeme si podľa formy. Necháme vychladnúť.
  6. Dekorácia – na podnos z nougatinu začneme stavať stromček, jednotlivé časti navzájom spájame skaramelizovaným cukrom, striedame prírodné, hnedé a červené chouxy. Hotový stromček dozdobíme čerstvým rozmarínom, čučoriedkami a posypeme práškovým cukrom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE