Tiramisu je lahodný dezert, to nemožno poprieť. No mnohí preferujú skôr sviežejšie chute, teda napríklad dezerty, ktoré v sebe ukrývajú ovocie. Ak patríte k tým, ktorí si s radosťou pochutnajú na tiramisu, no zároveň majú radi ovocie, vyskúšajte toto netradičné tiramisu od Táne z Pečie celé Slovensko. Tento fantastický dezert v sebe ukrýva chuť manga, jahody aj limetky, a to všetko v mištičke z bielej čokolády.
Suroviny na piškóty:
- 2 vajcia
- Štipka soli
- 60 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- 15 g škrobu
- Práškový cukor na posypanie
- Kôra limetky
Suroviny na plnku:
- 125 g mascarpone
- 125 g smotany na šľahanie 33%
- 45 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 KL vanilkovej pasty
- 100 g mangového pyré
- 100 g jahodového pyré
Sirup:
- 2 ČL šťavy z limetky
- 10 g vodky
- 10 g práškového cukru
- 10 g vody
Čokoládové gule:
- 450 g bielej čokolády
Na posypanie:
- 5 g lyofilizovaných jahôd
Ozdoba:
- 8 jahôd
- 1 mango
- 8 malých jedlých kvetov
Postup prípravy ovocného tiramisu:
- Rozpustíme si bielu čokoládu. Nalejeme do formy a vytvoríme 16 pologúľ.
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov.
- Do misky dáme vajcia, soľ, cukor a vyšľaháme. Pridáme škrob, múku a zamiešame. Pridáme kôru nastrúhanej limetky. Pomocou cukrárskeho vrecka vyformujeme na plech keksíky. Dáme piecť do rúry na 12 minút.
- Pripravíme plnku – vaječné žĺtky nalejeme do misky, vložíme do vodného kúpeľa a varíme do 70 stupňov. Odstavíme a necháme vychladnúť. Samostatne vyšľaháme mascarpone so smotanou a zmiešame so žĺtkami. Krém je pripravený. Zmiešame limetkovú šťavu, vodku, cukor a vodu. V pripravenej zmesi namočíme keksíky.
- Čokoládové pologule naplníme pravidelným vkladaním piškóty, smotanovej plnky a striedavo jahodovým a mangovým pyré. Posypeme lyofilizovanými jahodami, dozdobíme kúskom manga a jahody. Na konci prikryjeme druhou polkou pologúľ a dozdobíme jedlými kvetmi.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko