Orechové tiramisu z Pečie celé Slovensko

Máte radi tunajšie vlašské orechy? V tom prípade si ich možno s radosťou vychutnáte aj v rôznych dezertoch a múčnikoch. Klasikou je orechový závin, no vlašské orechy sú tiež neoddeliteľnou súčasťou mnohých vianočných dobrôt. A čo také talianske tiramisu? Tam sa síce bežne vlašské orechy nepridávajú, no prečo to nevyskúšať? Toto fantastické orechové tiramisu pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Tomáš. 

Orechové piškóty:

  • 4 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 120 g krupicovej múky
  • 50 g vlašských orechov

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g jemného tvarohu
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 250 ml šľahačky 33 %

Ďalšie suroviny na tiramisu:

  • 0,5 dl orechového likéru
  • 50 g nasekaných vlašských orechov
  • 2 PL kávy
  • 2 PL kakaa
  • 100 g čokolády
  • Orechy na ozdobu
  • Lístky mäty

Postup prípravy tiramisu:

  1. Sirup – na začiatok si uvaríme kávu. Po vychladnutí do nej pridáme orechový likér.
  2. Orechové piškóty – žĺtky vymiešame s polovicou cukru. Druhú polovicu vyšľaháme s bielkami na tuhý sneh, ktorý pridáme s múkou a nasekanými orechmi k žĺtkom a zľahka premiešame. Cesto dáme do vrecka, na plech položíme papier na pečenie a striekame piškóty. Posypeme ich posekanými orechmi a upečieme v rúre na 170 stupňov asi 10 minút.
  3. Krém – mascarpone dáme do misky a pridáme 2 PL cukru, vanilkový cukor a tvaroh, všetko poriadne prešľaháme. Postupne pridávame šľahačku a miešame, kým sa vytvorí jemná zmes.
  4. Vrstvenie – piškótu namočíme do kávovej zmesi a naukladáme na spodok pohárikov. Krém si dáme do plniaceho vrecka a striekame do pohárikov. Nasekané orechy nasypeme na krém, piškóty namočíme do kávy a ukladáme a celý proces ešte raz opakujeme. Ako posledný dáme krém. 2 PL kakaa a nasekané orechy zamiešame dokopy a posypeme na vrch.
  5. Čokoládová ozdoba – čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Premiešame a necháme vychladnúť. Pripravíme si papier na pečenie a naň si pomocou lyžičky dáme čokoládu, dvihneme papier, aby nám čokoláda trošku stiekla. Papier s čokoládou stočíme do rúrky a dáme chladiť do chladničky.
  6. Na záver ozdobíme tiramisu orechom, lístkom čerstvej maty a čokoládovou ozdobou.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE