Dnes tu máme tip na dokonalú maškrtu, ktorá je ale určená pre nás dospelých. Tejto bábovke totiž dodáva jedinečnú chuť známy krémový írsky likér a, samozrejme, i sladučký karamel. Urobili sme vám chúťky? Potom sa neváhajte pustiť do pečenia. Likérovú bábovku s karamelom od Miňa zo šou Pečie celé Slovensko pripravíte podľa receptu nižšie.
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 200 g kryštálový cukru
- 1,5 ČL prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 2 vajcia
- 150 g rozpusteného masla
- 4 PL kávy
- 150 g kyslej smotany
- 150 ml krémového likéra Baileys
- 50 g biela čokoláda
- 50 g lieskové orechy celé
- 100 g lieskové orechy sekané
Poleva:
- 100 g kryštálový cukor
- 0,05 l smotana na šľahanie
- 50 – 100g práškový cukor
- Baileys podľa chuti
Postup:
Najskôr zmiešame všetky sypké ingrediencie (múku, ½ cukor, kakao, prášok do pečiva a soľ). Pridáme žĺtky, rozpustené maslo, 4 lyžice kávy, kyslú smotanu, Baileys a na koniec pridáme vymiešané bielky s ½ cukru. Formu na bábovku vymažeme rozpusteným maslom, vysypeme múkou, naplníme cestom do polovice, pridáme opražené nasekané lieskové orechy a bielu čokoládu, následne zalejeme druhou polovicou cesta.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 50 minút. Po upečení necháme bábovku chvíľu vychladnúť, vyklopíme ju a polejeme karamelom zmiešaným s Baileys a ozdobíme nasekanými, opraženými lieskovými orechmi a lieskovými orechmi v karamele. A karamelovou ozdobou.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko