Maracuja predstavuje plod popínavej teplomilnej rastliny s názvom mučenka jedlá, latinsky Passiflora edulis. Samozrejme, ani zďaleka nejde o tunajší ovocný druh, ale o poriadnu exotiku. Maracuja je hojne pestovaná v Južnej Amerike, karibskej oblasti, na Novom Zélande, v Indii, Austrálii a dokonca aj v niektorých afrických oblastiach, teda ďaleko od nás. To nám však nebráni v tom, aby sme si ňou raz za čas spestrili svoj jedálniček. Napríklad aj formou takéhoto chutného kokosovo-maracujového cheesecaku od Katky z relácie Pečie celé Slovensko.
Korpus:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 80 g práškový cukor
- 1 vajce
- 1 malá lyžička škorice
- 120 g masla
Plnka:
- 500 g nízkotučného jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 80 g práškového cukru
- 30 g kokosového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 165 ml kokosové mlieko
- 50 g kokos jemný
- 1 kyslá smotana
- 1 dl Malibu alkohol
- 3 vajcia
- papier na pečenie
Poleva:
- 300 g maracujové chladené pyré
- 2 plátky želatíny
- 1 veľká lyžica solamylu
- 2 veľké lyžice práškového cukru
Ozdoby:
- veľké plátky sušeného kokosu
- 100 g horkej čokolády callebaut
- mäta
- jedlé kvety
- čerstvá maracuja
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov. Vypracujeme si cesto z múky, masla, cukru, vajíčka a škorice. Vyvaľkáme na tenký plát a uložíme na plech a dáme piecť na 170 stupňov na 10 minút.
- Po upečení cesto necháme vychladnúť a potom ho nadrvíme a v robote ho rozmixujeme na prach. Rozpustíme si maslo, spojíme s nadrvenou drťou, vypracujeme na pieskovú hmotu a utľapkáme na dno formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Formu dáme na chvíľu do chladničky.
- Pripravíme si veľkú misku, v ktorej si zmiešame tvaroh, mascarpone, práškový cukor, kokosový cukor, vanilkový cukor, kokosové mlieko, kokos, smotanu, malibu a všetko dôkladne premixujeme. Nakoniec pridáme 3 celé vajíčka a poriadne premiešame.
- Vylejeme do formy a dáme do rúry na 160 stupňov na strednú mriežku aj s pekáčom vody, ktorý dáme na spodnú mriežku. Pečieme 50 minút.
- Tu si pripravíme ozdoby, ktoré pôjdu na cheesecake. Horkú čokoládu roztopíme a nalejeme na silikónovú formičku s textúrou dreva a dáme zachladiť.
- Po dopečení sa cheescaku ho dáme vychladiť.
- Medzitým si pripravíme vrchnú časť. Do studenej vody namočíme dva plátky želatíny. Potom si v hrnci si začneme zahrievať maracujové pyré, do ktorého nasypeme solamyl a poriadne rozmiešame metličkou, aby neboli hrudky. Privedieme k varu a keď nám začne hustnúť, odstavíme zo sporáku. Do horúceho a zhustnutého pyré vmiešame zmäknutú želatínu a premiešame.
- Túto zmes vylejeme na cheescake a dáme zachladiť. Potom už len naukladáme nachystané ozdoby.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko