RECEPT: Kokosovo-maracujový cheesecake z Pečie celé Slovensko

Maracuja predstavuje plod popínavej teplomilnej rastliny s názvom mučenka jedlá, latinsky Passiflora edulis. Samozrejme, ani zďaleka nejde o tunajší ovocný druh, ale o poriadnu exotiku. Maracuja je hojne pestovaná v Južnej Amerike, karibskej oblasti, na Novom Zélande, v Indii, Austrálii a dokonca aj v niektorých afrických oblastiach, teda ďaleko od nás. To nám však nebráni v tom, aby sme si ňou raz za čas spestrili svoj jedálniček. Napríklad aj formou takéhoto chutného kokosovo-maracujového cheesecaku od Katky z relácie Pečie celé Slovensko. 

Korpus:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 80 g práškový cukor
  • 1 vajce
  • 1 malá lyžička škorice
  • 120 g masla

Plnka:

  • 500 g nízkotučného jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 80 g práškového cukru
  • 30 g kokosového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 165 ml kokosové mlieko
  • 50 g kokos jemný
  • 1 kyslá smotana
  • 1 dl Malibu alkohol
  • 3 vajcia
  • papier na pečenie

Poleva:

  • 300 g maracujové chladené pyré 
  • 2 plátky želatíny
  • 1 veľká lyžica solamylu
  • 2 veľké lyžice práškového cukru

Ozdoby:

  • veľké plátky sušeného kokosu
  • 100 g horkej čokolády callebaut
  • mäta
  • jedlé kvety
  • čerstvá maracuja

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov. Vypracujeme si cesto z múky, masla, cukru, vajíčka a škorice. Vyvaľkáme na tenký plát a uložíme na plech a dáme piecť na 170 stupňov na 10 minút.
  • Po upečení cesto necháme vychladnúť a potom ho nadrvíme a v robote ho rozmixujeme na prach. Rozpustíme si maslo, spojíme s nadrvenou drťou, vypracujeme na pieskovú hmotu a utľapkáme na dno formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Formu dáme na chvíľu do chladničky.
  • Pripravíme si veľkú misku, v ktorej si zmiešame tvaroh, mascarpone, práškový cukor, kokosový cukor, vanilkový cukor, kokosové mlieko, kokos, smotanu, malibu a všetko dôkladne premixujeme. Nakoniec pridáme 3 celé vajíčka a poriadne premiešame.
  • Vylejeme do formy a dáme do rúry na 160 stupňov na strednú mriežku aj s pekáčom vody, ktorý dáme na spodnú mriežku. Pečieme 50 minút.
  • Tu si pripravíme ozdoby, ktoré pôjdu na cheesecake. Horkú čokoládu roztopíme a nalejeme na silikónovú formičku s textúrou dreva a dáme zachladiť.
  • Po dopečení sa cheescaku ho dáme vychladiť.
  • Medzitým si pripravíme vrchnú časť. Do studenej vody namočíme dva plátky želatíny. Potom si v hrnci si začneme zahrievať maracujové pyré, do ktorého nasypeme solamyl a poriadne rozmiešame metličkou, aby neboli hrudky. Privedieme k varu a keď nám začne hustnúť, odstavíme zo sporáku. Do horúceho a zhustnutého pyré vmiešame zmäknutú želatínu a premiešame.
  • Túto zmes vylejeme na cheescake a dáme zachladiť. Potom už len naukladáme nachystané ozdoby.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE