Ak má niekto rád skutočne veľmi sladkú chuť, pravdepodobne bude i milovníkom karamelu. Čo môže byť ešte sladšie než karamel, ktorý človeku doslova polepí zuby? Karamel je neoddeliteľnou súčasťou rôznorodých dezertov a maškŕt a môže byť napríklad aj súčasťou cheesecake. Ak aj vy milujete karamel, tento karamelový cheesecake podľa Julky z Pečie celé Slovensko musíte ochutnať!
Sušienky:
- 300 gramov hladkej múky
- 200 gramov masla
- 60 gramov práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- štipka soli
- 2 žĺtky
Cesto:
- 200 g sušienok
- 100 g masla
Plnka:
- 400 g mascarpone
- 100 g jemného tvarohu
- 200 g pochúťková smotana
- 100 g biela čokoláda
- vanilkový lusk
- 2 lyžice hlad. múky
- 1,5 lyžice kryštálového cukru
- 2 vajcia
Karamelové orechy:
- 100 g kryštálový cukor
- 100 ml smotana na šľahanie
- 50 g maslo
- 100 g vlašské orechy
Karamel:
- 200 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- 120 ml smotany na šľahanie
Zdobenie:
- rozdrvené maslové sušienky
- biela čokoláda
- čučoriedky
POSTUP:
Sušienky: V miske si vymiešame maslo s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu v chladničke a následne povykrajujeme kolieska. Keksy uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť. Teplota pečenia je 180 stupňov a doba pečenia asi 10 minút.
Karamelové orechy: Necháme skaramelizovať cukor. Keď sa rozpustí a chytí peknú hnedú farbu, opatrne prilejeme smotanu a maslo a nakoniec na kúsky nakrájané vlašské orechy.
Predhrejeme si rúru na 180 °C. Rozmixujeme maslové sušienky na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom a premiešame. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Dáme na chvíľku do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút. Nad parou si rozpustíme bielu čokoládu. Vo veľkej mise na najnižšom stupni rozmixujeme mascarpone, tvaroh a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku, cukor aj vanilkový lusk.
Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú bielu čokoládu. Zmes necháme odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby párkrát buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvoľnili bublinky. Rúru stiahneme na 140 °C. Na predpečené sušienkové cesto rozložíme pripravené orechy a vylejeme na ne krémové cesto, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou – tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská.
Pečieme 40 až 50 minút. Koláč je upečený, keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostriedok sa trasie podobne ako želatína. Vypneme rúru a koláč necháme 30 min chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť pri izbovej teplote.
KARAMEL: Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Pridáme maslo, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Keď je cheesecake dopečený a vychladnutý, vrch poleje karamelom a posypeme na jemno pomletými sušienkami a z bielej čokolády porobíme tvary.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko