RECEPT: Karamelový cheesecake z Pečie celé Slovensko

Ak má niekto rád skutočne veľmi sladkú chuť, pravdepodobne bude i milovníkom karamelu. Čo môže byť ešte sladšie než karamel, ktorý človeku doslova polepí zuby? Karamel je neoddeliteľnou súčasťou rôznorodých dezertov a maškŕt a môže byť napríklad aj súčasťou cheesecake. Ak aj vy milujete karamel, tento karamelový cheesecake podľa Julky z Pečie celé Slovensko musíte ochutnať!

Sušienky:

  • 300 gramov hladkej múky
  • 200 gramov masla
  • 60 gramov práškového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 2 žĺtky

Cesto:

  • 200 g sušienok
  • 100 g masla

Plnka:

  • 400 g mascarpone
  • 100 g jemného tvarohu
  • 200 g pochúťková smotana
  • 100 g biela čokoláda
  • vanilkový lusk
  • 2 lyžice hlad. múky
  • 1,5 lyžice kryštálového cukru
  • 2 vajcia

Karamelové orechy:

  • 100 g kryštálový cukor
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • 50 g maslo
  • 100 g vlašské orechy

Karamel:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 g masla
  • 120 ml smotany na šľahanie

Zdobenie:

  • rozdrvené maslové sušienky
  • biela čokoláda
  • čučoriedky

POSTUP:

Sušienky: V miske si vymiešame maslo s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu v chladničke a následne povykrajujeme kolieska. Keksy uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť. Teplota pečenia je 180 stupňov a doba pečenia asi 10 minút.

Karamelové orechy: Necháme skaramelizovať cukor. Keď sa rozpustí a chytí peknú hnedú farbu, opatrne prilejeme smotanu a maslo a nakoniec na kúsky nakrájané vlašské orechy.

Predhrejeme si rúru na 180 °C. Rozmixujeme maslové sušienky na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom a premiešame. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Dáme na chvíľku do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút. Nad parou si rozpustíme bielu čokoládu. Vo veľkej mise na najnižšom stupni rozmixujeme mascarpone, tvaroh a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku, cukor aj vanilkový lusk.

Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú bielu čokoládu. Zmes necháme odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby párkrát buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvoľnili bublinky. Rúru stiahneme na 140 °C. Na predpečené sušienkové cesto rozložíme pripravené orechy a vylejeme na ne krémové cesto, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou – tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská.

Pečieme 40 až 50 minút. Koláč je upečený, keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostriedok sa trasie podobne ako želatína. Vypneme rúru a koláč necháme 30 min chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť pri izbovej teplote.

KARAMEL: Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Pridáme maslo, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Keď je cheesecake dopečený a vychladnutý, vrch poleje karamelom a posypeme na jemno pomletými sušienkami a z bielej čokolády porobíme tvary.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE