Tak táto torta jednoznačne zaujme svojou jedinečnou chuťou. Kombinuje v sebe cesto s arašidovým maslom, arašidový krém i černicový krém. Isto si na nej pochutná každý oslávenec. Tortu upiekla a rozprávkovo vyzdobila súťažiaca Zuzana z relácie Pečie celé Slovensko. Čo hovoríte na jej skvostný výtvor?
Suroviny na cesto:
- 583 g hladkej múky
- 420 ml rastlinného oleja (repkového)
- 420 g arašidového masla (hladkého)
- 700 g kryštálového cukru
- 187 ml kyslej smotany
- 420 ml vlažného mlieka
- 7 vajec
- 3,5 ČL prášku do pečiva
- 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 1,5 ČL soli
- Tuk na vymastenie foriem
- 2 PL múky na vysypanie foriem
Černicový krém:
- 875 g masla izbovej teploty
- 7 bielkov
- 1 ČL octu
- 490 g cukru
- 88 g vody
- 175 g černicové pyré
- 3 g soli
Černicový džem:
- 200 g černicové pyré
- 5 g Gelfix super na džemy
- 80 g kryštálového cukru
Arašidový krém:
- 6 bielkov
- 100 g arašidového masla
- 428 g masla izbovej teploty
- 360 g kryštálového cukru
- Štipka soli
Zlaté arašidy:
- 150 g pražených arašidov
- 90 g cukru
- 2 g soli
- Zlatý jedlý prach
Na ozdobenie:
- Modelovacej cukrovej hmoty
- Zlatý potravinársky prach
- Zelená potravinárska prachová farba
- Biela potravinárska prachová farba
- Čierna potravinárska prachová farba
- Čierna potravinárska fixka
- Červená gélová farba
- Žltá gélová farba
- Ryžový papier
Postup prípravy torty:
- Rúru zapneme na teplovzdušný program a rozohrejeme na 160-170 stupňov. Formy vymažeme rastlinnou tukovou nátierkou na pečenie a vysypeme múkou.
- Arašidové maslo vyšľaháme spolu s cukrom a olejom, postupne prišľaháme vajcia.
- V ďalšej miske zmiešame zvyšok sypkých surovín a mlieko zmiešame so smotanou.
- Na striedačku opatrne primiešavame mlieko so smotanou a múku, kým nevznikne homogénne cesto.
- Cesto rozdelíme do pripravených foriem a dáme piecť na cca 1 hodinu. Po polhodine skontrolujeme. Najmenšiu formu, ak sa upiekla, vyberieme a dáme vychladnúť. Takto postupujeme aj pri ostatných vrstvách torty.
- Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť a rozkrojíme pozdĺžne
- Na černicový krém si vyšľaháme bielka spolu s octom do pevného snehu.
- Cukor spolu s vodou, soľou a černicovým pyré privedieme k varu a varíme kým nedosiahne teplotu 120 stupňov. Černicový sirup pomaličky primiešame k snehu, šľaháme kým nie je úplne chladný. Na nízkych obrátkach postupne zašľaháme maslo.
- Z 200 g černicového pyré, gelfixu a cukru si uvaríme džem a necháme vychladnúť
- Na zlatý poklad zmiešame vodu s cukrom a za stáleho miešania ho rozpustíme. Pridáme oriešky a miešame, kým cukor na orieškoch neskryštalizuje. Dozdobíme zlatým prachom.
- Do dvoch vrstiev korpusu vyrežeme dieru, do ktorej neskôr nasypeme oriešky.
- Džem nanesieme na pripravený korpus a potom čučoriedkový krém. Vyskladáme tortu, orežeme kraje a vytvarujeme skalu.
- Na arašidový krém, zmiešame bielka s cukrom a za stáleho miešania ich zohrejeme nad parou na 60 stupňov, kým sa cukor nerozpustí.
- Bielka s cukrom vyšľaháme v šľahači do pevného lesklého snehu, kým nevychladne na cca 20-25 stupňov. Postupne vmiešame maslo, keď bude dobre vmiešané, primiešame arašidové maslo.
- Krémom obalíme tortu a dofarbíme potravinárskymi farbami, aby vznikol dojem skaly.
- Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 60 stupňov. Ryžový papier si namočíme a pokrčený uložíme na papier na pečenie. Zamotáme doňho špáradlo. Dofarbíme a dáme sušiť, kým nie je úplne vyschnutý a pevný.
- Z cukrovej hmoty vymodelujeme draka, dofarbíme potravinárskou farbou a naaranžujeme plameň z ryžového papiera.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko