Poznáte palacinkové torty? Dajú sa pripraviť na mnoho rôznorodých spôsobov, záleží na tom, aké palacinky pripravíte a aká je plnka. Príprava torty z palaciniek je možno prácnejšia, no rozhodne nie náročná. Ak to chcete vyskúšať, alebo hľadáte nový recept na palacinkovú tortu, skúste tento od Aničky z Pečie celé Slovensko. Jej palacinková torta Noc a deň spája v sebe chuť kakaa, mascarpone a bielej čokolády.
Cesto na palacinky:
- 1,3 l plnotučného mlieka
- 300 ml oleja
- 300 g pohánkovej celozrnná hladkej múky
- 7 vajec
- 100 g čierneho kakaa
- 20 g klasického kakaa
- Soľ
Suroviny na plnku:
- 500 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 1 kg biela čokoláda 28 %
- 1,5 kg mascarpone
Keksíková plnka:
- 210 g pohánkovej hladkej múky
- 210 g ryžovej hladkej múky
- 1 vanilkový lusk
- 70 g čierneho kakaa
- 40 g klasického kakaa
- 200 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 250 g masla 82 %
- Štipka soli
Postup prípravy palacinkovej torty:
- Mlieko, olej, vajcia si vymiešame a pridáme preosiatu múku so soľou a kakaom. Vypracujeme palacinkové cesto. Pečieme na panvici.
- Šľahačkovú smotanu si zahrejeme. Pridáme nasekanú bielu čokoládu a premiešavame, kým sa čokoláda rozpustí. Necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes zmiešame s mascarpone.
- Do misky dáme múku, cukor, obe kakaá, soľ a zmiešame. Pridáme vajcia, vanilkový lusk a zmäknuté maslo.
- Vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na cca 1 hodinu.
- Cesto na pomúčenej podložke vyvaľkáme a vykrajujeme keksíky. Uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 13minút.
- Necháme vychladnúť na plechu.
- Skladáme nasledovne. Palacinku natierame tenkou vrstvou krému (palacinka-krém-palacinka atď...). Na každú piatu palacinku poukladáme kakaové keksíky, potrieme plnkou a ukladáme ďalšiu palacinku. Takto striedame vrstvenia až po poslednú palacinku.
- Zo zvyšného krému aplikujeme ozdobnou cukrárskou špičkou krém a poukladáme keksíky s jedlým zlatom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko