Domáce tiramisu s čučoriedkami z Pečie celé Slovensko

Ak máte radi talianske tiramisu, no ešte ste ho neskúšali v nejakej netradičnej verzii, je čas to napraviť. Tradičné tiramisu je skvelé, no čo tak ho obohatiť o ovocie? Kávová chuť sa bude výborne dopĺňať napríklad s čučoriedkami. Čučoriedkové tiramisu si môžete pripraviť podľa receptu z Pečie celé Slovensko od súťažiacej Milky. 

Domáce piškóty:

  • 3 vajcia
  • 90 g kryštálového cukru
  • 15 g lyofilizovaných čučoriedok
  • 90 g hladkej múky
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 2 PL rozmixovaných zaváraných čučoriedok
  • Štipka soli
  • 30 g práškového cukru na posyp

Čučoriedková ganache:

  • 2 čučoriedkové kompóty
  • 200 g bielej čokolády + 200ml rozmixovaného kompótu bez šťavy

Krém:

  • 5 žĺtkov
  • 125 g krupicového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml šľahačkovej smotany 33 %

Sirup:

  • 200 ml scedenej šťavy z čučoriedkového kompótu
  • 50 ml čučoriedkového likéru

Ozdoba:

  • 300 g čerstvých čučoriedok
  • 1 scedený čučoriedkový kompót
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vega gél
  • Citrón
  • Lístky mäty, jedlé kvety (sirôtky)
  • 15 g lyofilizovaných čučoriedok

Postup prípravy tiramisu:

  1. Rúru zapneme na 220 stupňov a necháme predhrievať.
  2. 40 g cukru rozmixujeme spolu s liofilizovanými čučoriedkami najemno.
  3. Vajcia rozdelíme do dvoch misiek na žĺtky a bielky. Z čučoriedkového kompótu zlejeme šťavu a zvyšok rozmixujeme najemno.
  4. Žĺtky vyšľaháme s čučoriedkovým cukrom a dvomi PL rozmixovaných čučoriedok. Bielky šľaháme a postupne pridávame 50 g cukru.
  5. Múku preosejeme spolu so škrobom do žĺtkovej hmoty a postupne pridávame vyšľahaný sneh.
  6. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame piškóty v tvare trojuholníka na plech vystlaný papierom. Piškóty posypeme práškovým cukrom pomocou sitka.
  7. Plech vložíme do nahriatej rúry a pečieme 8 min. v pootvorenej rúre. Potom dopečieme na 180 stupňov v zatvorenej rúre. Celkový čas pečenia – cca 20min. Po dopečení otvoríme dvierka rúry, rúru vypneme a piškóty dosušíme.
  8. Do misky dáme na kúsky nasekanú bielu čokoládu a necháme roztápať nad parou. Pridáme rozmixovaný čučoriedkový kompót a miešame, kým sa všetko spojí. Necháme chladiť.
  9. Z druhého kompótu zlejeme šťavu a pridáme čučoriedkový likér.
  10. Čučoriedky z kompótu rozmixujeme. Zmes dáme do kastróla a dolejeme vodou tak, aby sme mali 500 ml tekutiny. Pridáme 150 g čerstvých čučoriedok a povaríme. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom. V cukru rozmiešame vega gél a pridáme do zmesi. Varíme ešte 3 min. Polovicu čučoriedkového želé vylejeme do štvorcového ráfika 20x20cm a necháme stuhnúť. Zvyšok necháme chladnúť pri izbovej teplote.
  11. Do misy dáme žĺtky a cukor a nad parou šľaháme do 50 stupňov. Necháme chladiť. V druhej mise vyšľaháme šľahačku a pridáme mascarpone. Postupne vmiešame vychladenú žĺtkovú penu. Polovicu krému preložíme do cukrárskeho vrecka a do druhej vmiešame čučoriedkovú ganache. Tiež ju dáme do cukrárskeho vrecka.
  12. Na dno veľkého pohára na truffle poukladáme namočené piškóty a nanesieme vrstvu fialového krému. Piškóty namáčame v sirupe s likérom a ukladáme tak, aby pokryli dno pohára.
  13. Na piškóty vreckom nanesieme svetlý krém a poukladáme čerstvé čučoriedky.
  14. Zo zatuhnutého želé vykrájame formičkou srdiečka a prilepíme na steny pohára po celom obvode.
  15. Na bielu vrstvu s čučoriedkami naukladáme namočené piškóty a nanesieme fialový krém.
  16. Ďalšia vrstva budú opäť namočené piškóty.
  17. Na piškóty nanesieme biely krém. Želé premiešame a v tenkej vrstve ho nanášame na biely krém. Vrch pohára ozdobíme fialovým krémom v podobe malých pusiniek a poukladáme čerstvé čučoriedky.
  18. Vrch posypeme rozmixovanými lyofilizovanými čučoriedkami cez sitko.
  19. Pohár dozdobíme lístkami mäty a jedlými kvetmi. Necháme stuhnúť.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE